Náhrada desky ROM SM-2251 pro počítač PP 01

Asi nejčastější závadou počítače PP 01 je vadná ROM, resp. některá z ROM/EPROM 8608/8708 na desce SM-2251. Už dříve jsem zvažoval udělat jednoduchou desku s náhradou všech EPROM za jedinou “modernější”, ale vždy jsem to nějak pořešil opravou, resp. výměnou konkrétních vadných ROM 8608 za EPROM MHB8708C. Kdybych věděl, kolik starostí jsem si mohl ušetřit, realizoval bych to už dávno.

PP-01_ROM_modules

Vlastně jsem desky už někdy před lety i nakreslil, ale pořád jsem mudroval, zda můžu nebo nemůžu vyhodit budič MH3212. Nicméně jsem rozhodně vyhodil ten druhý, který slouží pro expanzní konektor ROM modulu na horní straně PP 01, stejně jako tento konektor, takže je možná dobře, že jsem tehdy náhradní ROM desku nerealizoval.

Okolo vánoc jsem se snažil rozchodit PP 01 SD-ROM modul, který navrhnul Roman Bórik s Ikonem a moc mi to nešlo. Měl jsem problémy v obou mých PP 01 a jediným spojovacím článkem byla ROM deska, kterou jsem měl funkční jen jednu. ROM deska v druhém PP 01 byla v katastrofálním stavu. Z 16 osazených ROM 8608 mělo 15 vadné asi 2/3 obsahu a jen jedna měla vadných jen pár bajtů. Prostě špatné všechny. Moc se mi nechtělo obětovat 16 ks MHB8708C z mých za léta nasyslených zásob, protože to by mi už skoro nic nezbylo. Tak jsem po Ikonově vzoru vyházel ven všechny vadné ROM a nahradil je jednou 27128. Deska chodila, ale s PP 01 SD-ROM modulem zlobila částečně podobně jako ta druhá. Zlobilo mapování paměti, což se dalo jen obtížně vysvětlit a jedna teorie byla “odvážnější” než druhá. PP 01 je hardwarově dost strašlivá věc Mrkající veselý obličej. To mě vyprovokovalo k akci. Vyšel jsem z podkladů, které mezitím zkreslil EC1045, originální desku jsem zkrátil a všechny ROM nahradil jednou 27256 s jumperem pro volbu horní nebo dolní poloviny.

SM2251_EPROM_NEW.sch

Desky jsem nechal vyrobit společně s jinými deskami, co jsem tou dobou zadával expres v Číně, takže za ani ne dva týdny jsem je měl v rukou a po osazení se SD-ROM modul rozjel naprosto bez problémů v obou mých PP 01 a bez problémů fungovaly i všechny běžné funkce PP 01 včetně mapování. O SD-ROM modulu si chystám samostatný článek a určitě bych rád časem prozkoumal obě moje ROM desky, proč způsobují ty problémy s mapováním RAM, resp. jestli je problém opravdu v nich nebo jen sekundární. Může to být poměrně dlouhým vedením, přece jen některé spoje mají skoro půl metru, může to být vadnými kondenzátory na desce, v PP 01 nebo zdroji a nebo také něčím úplně jiným.

PP-01_single_EPROM_SM2251_top   PP-01_single_EPROM_SM2251_bottom

Prozatím se spokojím s tím, že mám plně funkční náhradu desky ROM SM-2251, která se dá osadit jednou EPROM 27128 nebo 27256, případně mojí oblíbenou EEPROM 29C256. Možná jsem mohl přidat ještě jumpery pro možnost osazení EEPROM 28C256, která je běžněji dostupná, ale má trochu jinak zapojené některé piny, ale trochu jsem spěchal, tak třeba v nějaké příští iteraci, kdybych ještě dělal další desky. Ty co jsem měl jsem rozdal.

PP-01_single_EPROM_in_PP01_with_SD-ROM   PP-01_single_EPROM_in_PP01_with_SD-ROM_side

Kdo by si chtěl desku postavit, tak dávám k dispozici Gerbery, stačí poslat do výroby.

SM2251_single_EPROM_Gerber.zip

V levém dolním rohu jsem udělal díru, kterou Ikon správně využil tak, jak jsem to myslel na upevnění karty ke spodnímu šasi PP 01. Tím, že je deska krátká tak samozřejmě nedosáhne na druhou stranu skříně, kde je dlouhá deska upevněná dvěma šroubky.

Ikon_montaz_SM2251mini_2   Ikon_montaz_SM2251mini_1

Já jsem upevnil desku nakonec o něco “prasáčtěji” a zafixoval jsem ji jedním M4 šroubem, resp. jeho matkou.

PP-01_single_EPROM_SM2251   PP-01_single_EPROM_SM2251_working_scr

I toto řešení vypadá, že by mohlo fungovat. “L” dílek z Merkuru se mi tam nevejde kvůli matce klíče FRB konektoru. Pokud budu desku upravovat, trochu ji zvětším a díru posunu, aby se dala upevnit na nějaké “L” pohodlně.

Příspěvek byl publikován v rubrice Československé počítače, PP 01 se štítky , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

5 komentářů: Náhrada desky ROM SM-2251 pro počítač PP 01

  1. Igi napsal:

    Tak to polmetrové skrátenie je určite cítiť – tak isto pomáha aj zaručene rýchlejšia odozva modernejšieho pamäťového čipu. Rozdiel vo veľkosti je skutočne markantný.
    Neviem ako u je to u Tesláckych čipov, ale ruské 8708 v podstate všetky ktoré som kedy mal v ruke vyžadovali (roky 90-95) vždy wait stavy, inak to bol masaker na zbernici, nestíhali.

  2. Igi napsal:

    Oprava – sorry- jednalo sa o roky 80-85, potom som už našťastie nemal tú česť niečo robiť s ruskými Epromami.

  3. Pingback: SD-ROM Modul pro osobní mikropočítač PP 01 | Martinův 8-bitový blog

  4. Sunshine napsal:

    Paráda, mám asi dvě a půl PP-01 a něco podobného jsem měl taky v plánu udělat – a teď přijdu takhle pěkně k hotovému, super 😀

    Technická: Pracuje PP-01 tak, že si obsah ROM modulu při spuštění zkopíruje do RAM a ROM modul pak odpojí/nepoužívá? Mám pocit že ano, ale chtěl bych to vědět jistě. Jinak 29C256 je Flash, ne EEPROM.

  5. Basickomplex napsal:

    Ne, tak to funguje u PMDéčka, kde je v paměťovém prostoru pouze ROM s Monitorem a obsah modulu Basic si po zapnutí natáhne do RAM a pak se vypne. U PP-01 je ROM připojena trvale a pak celý prostor pěkně vyhřívá. Zajímalo by mě, proč v době vzniku PP-01 (1986 nebo 87) použili ty tehdy již pěkně zastaralé 1kB Epromky 2708, když i ve vývojově starším IQ151 byly 2kB 2716. Že by důsledky centrálního plánování ?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *