DGD-1V – „CAD“ grafika s VGA na klasickém SAPI-1

DGD-1 je grafická karta pro systémy SAPI-1 ZPS-2 a ZPS-3. Říkáte si, kde se bere ono honosné označení „CAD“ u SAP-1? No přece z originálního návodu, mrkněte na stránky EC1045 s popisem původního DGD-1. Karta DGD-1V je výtvorem Libora Lasoty a s původní DGD-1 je plně kompatibilní, ale má VGA výstup 640×480 @ 60 Hz. Rozlišení DGD-1 je 320×240 monochromatických bodů, takže každý původní pixel je zvětšen 2×. Na rozdíl od originálu, si můžete navolit v jaké z 15 přednastavených barev se všechny pixely zobrazují. Stejně jako u původní karty je možné adresovat interních 16 kB paměti od adresy 0x0000, 0x4000h, 0x8000 nebo 0xC000.

Na kartě si můžete všimnout ještě další změny, kterou je náhrada 16 kB dynamických pamětí za jednu statickou RAM. Jinak sestavení je jednoduché, Libor má vše vyladěné a pěkně popsané, takže prostě jen osadíte a karta jede. Jediný zádrhel byla aktuální nedostupnost oscilátoru 25.175 MHz v Mouser, tak jsem si naprogramoval vlastní EPSON. Měl jsem trochu strach z jitter, ale obraz je v pohodě, bez chvění. Buď si s tím poradí elektronika LCD monitoru nebo ten jitter nebude velký. Jsem zvědavý, jak bude obraz vypadat na nějakém klasickém CRT VGA monitoru.

Kartu jsem zkoušel na MIKOS/K V5.0 s BASIC EXP V5.0/G na adrese 0xC000 a funguje perfektně. Krátký prográmek v BASICu dělá co má, jen vykreslování tedy není žádný rychlík, ale grafické výstupy karta uměla určitě poskytnout a zvýšit tak uživatelský komfort.

Trochu zvláštní je adresace, kdy karta má 16 kB RAM i když by stačilo jen 9600 bytů. Je to tím, že RAM trochu plýtvá. Každý řádek je vždy na 40 bytech a následujících 24 bytů je nevyužitých. Tedy můžete je klidně využít jako paměť, ale nezobrazují se. Na druhou stranu skládat 9600 bytů z nějakých menších pamětí je taky asi nesmysl a elektroniku by to udělalo složitější.

Zajímavé jsou i příkazy LOAD G a SAVE G, která načtou nebo uloží celých 16 kB RAM. S optimalizací se tedy nikdo nemazal, ale jinak jsou grafické příkazy BASIC/G celkem pěkné. Info je opět na stránkách EC1045. O nahrávání programů do klasického SAPI-1 bez CP/M se systémem MIKOS si chystám samostatný článek, je to celkem zajímavé a stojí to za to.

Příspěvek byl publikován v rubrice Československé počítače, SAPI-1 se štítky , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *