CM4 adaptér a I/O board pro Amiga PiStorm32-Lite

O PiStorm32-Lite jsem psal už asi před rokem. Mezitím se objevil adaptér, který místo klasického Raspberry Pi umožňuje připojit prostorově méně náročný CM4 modul. Ovšem dlouho nebyly moc dostupné potřebné CM4 moduly, tak jsem na všechno nějak pozapomněl. Až nedávno mně vyprovokoval rEVERz, abych to dodělal. S CM4 adaptérem získá celý Commodore Amiga A1200 akcelerátor kompaktnější tvar a díky I/O desce se zadním panelem zapadne do Amigy až profesionálně.

Na internetu kromě obou GitHub projektů CM4 Adapter for PiStorm32-Lite a IO-Adapter-CM4board je překvapivě málo informací. Najdete pár prodejců, co oba adaptéry prodávají, ale jinak je ticho po pěšině. Pravda, neprojížděl jsem moc Amiga fóra, nejsem kovaný Amigista, takže možná stačilo jen lépe hledat, ale šlo to i metodou pokus omyl. Naštěstí nějaké ty CM4 moduly jsem už nasyslil i pro jiné projekty a tak jsem mohl vše prakticky otestovat.

Tak jako u PiStorm32-Lite jsem i tady nechal obě desky osadit v JLCPCB. U desky adaptéru jsem musel jen najít vhodné záměny za konektor plochého kabelu a ručně doosadit THT pinovou lištou 2×20 pinů simulující Raspberry Pi. Na desce CM4 adaptéru není ze spodní strany osazený NVMe konektor pro SSD disk, ale ten jsem neosazoval, protože předpokládám, že než bude pro něj nějaká SW podpora, pokud vůbec, tak budou dvě novější verze HW 😉

U I/O boardu nebyl skladem vhodný USB konektor, což mně tedy dost překvapilo, asi to byl jen chvilkový nedostatek a náhrad je naštěstí dost. Použil jsem konektory, co mám pro UniCMT a sedí perfektně, jen jsou trochu dražší. Možná jsem ho nemusel osazovat vůbec, protože I/O board má aktuálně funkční jen HDMI výstup, ale ta díra vzadu by nebyla hezká. K I/O boardu je totiž i STL soubor s panelem na zadní stranu A1200. Kromě panelu jsem si vytiskl i „děravá“ dvířka na spodní stranu Amigy, aby mohl CM4 modul „luftovat“. U adaptéru je ještě jeden STL model a to jsou distanční sloupky, které společně se šroubky M2,5×10 pomáhají držet celý PiStorm po hromadě. Musím říct, že se mi líbí, jak je konstrukce kompaktní a v podstatě stejně silná jako konektor do sběrnice A1200.

Uvnitř Amigy je vše pěkně naskládané, možná jsem mohl koupit kratší kabel, který propojuje CM4 adaptér a I/O borad. Na netu jsem moc informací nenašel, někdo prodává 15 cm kabel, někdo 10 cm, tak jsem pořídil raději ten další a asi by ten 10 cm stačil, byť by asi byl „naknop“.

O vhodných CM4 modulech toho na netu taky moc nenajdete. Prakticky jsem vyzkoušel, že modul s více jak 2 GB RAM nemá smysl, protože více RAM už A1200 nezvládne. Na rovinu, není mi jasné, k čemu je dobrý i „jen“ 1 GB RAM a navíc mám pocit, že některé operace s Amigou při 2 GB RAM jsou i drobně pomalejší, takže myslím, že nejmenší CM4 modul s 1 GB RAM stačí. Otázkou je WiFi, které zatím není podporované, ale na kterém Michal Schulz už pracuje, takže věřím, že v dohledné době bude. Bylo by fajn mít možnost pohodlného přenosu souborů. SD karta je totiž umístěna trochu nešťastně a PiStorm musíte vytáhnout ze slotu, abyste se k ní dostali. Zatím nicméně WiFi nevyužijete. Poslední variabilní součást na CM4 modulu je eMMC paměť. Rozhodně doporučuji CM4 bez eMMC. Na adaptéru je slot pro SD kartu a ten, pokud máte CM4 s eMMC nejde použít, alespoň jsem to takto pochopil z popisu. Asi je možné nahrát Emu68 a Amiga partition přímo do eMMC, ale tuto možnost jsem zatím nezkoušel. Zkrátka a dobře si vystačíte s tím nejlevnější CM4 modulem s 1 GB RAM, bez WiFi a eMMC s označením CM4001000. Pokud chcete funkcionalitu maximalizovat i s výhledem do blízké budoucnosti, šel bych do CM4 s WiFi a 2 GB RAM, ten má PN CM4102000.

Další kapitolou je chladič, a tady asi zatím moc neporadím. Koupil jsem asi 3 a ani jeden se mi úplně nelíbí. Skoro mám pocit, že starší CM4 moduly měly jiné rozložení součástek, protože jeden z chladičů nesedí vůbec. Rozumně se mi podařilo osadit nejmenší pasivní 5 mm chladič a zatím to vypadá, že by mohl stačit. Prostor pod klávesnicí je určitě i pro větší 10 mm chladič, případně aktivní chlazení. Nicméně honil jsem asi hodinu Quake a nějaké benchmarky a dostal jsem se tak k max. 60 °C. Bez zátěže je teplota po delší době ustálená někde lehce nad 50 °C, což je oboje pro CM4 modul pohodová teplota. Povolená maxima jsou tuším někde okolo 85 °C. Možná Amigista, co dokáže systém pořádně využít dosáhne větší teploty, ale já jsem Amigista lama, na mně je PiStorm overkill jako hrom.

Moc pěkná je distribuce CaffeineOS, která je určená přímo pro PiStorm, resp. Emu68. Stačí stáhnout image, nahrát na SD kartu a jedete. Podpora RTG, spousta dem, her, emulátorů, fakt pěkné. Photoshop na emulovaném Macu švihá líp než na origo železe. S tím RTG už to pro mně teda trochu ztrácí pocit Amigy, spíš si připadám jako na nějakém Linuxu, jen je to hezčí, barevnější a s PiStorm je to i pěkně svižné. Co je trochu nepohodlné je nutnost dvou monitorů nebo neustálého přepínání vstupů monitoru. RTG totiž jede na HDMI výstup, zatímco AGA nebo klasické Amiga hry a dema jedou většinou na standardní video výstup A1200.

I tady se ale blýská na lepší časy, protože Michal Schulz společně s Claudem Schwarzem pracují na HW i SW RGB video pass-through, což umožní posbírat video z čipsetu podobně, jako to dělá RGB2HDMI a poslat do PiStormu, který už se dál rozhodne co s tím a jak přepínat HDMI výstup. První verze asi bude na připravovaném PiStorm CM4 pro Amiga A600.

Příspěvek byl publikován v rubrice Amiga, Moderní projekty se štítky , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *