SHARP setkání Vrbice – jaro 2024

Letošní jarní setkání SHARP pozitivních nadšenců proběhlo minulý víkend 12.-14.4.2024 v Penzionu Pod Rozhlednou ve Vrbicích. Mezinárodní 😉 punc akci tentokráte dodali návštěvníci ze Slovenska a přibylo i „konkurenčních“ platforem.

Jednu „konkurenci“ jsem si rovnou přivezl z Brna 😉 s mírným zpožděním. Petrovi EC1045 jsem slíbil, že ho naložím okolo 13. hodiny, ale upgradoval jsem FVE a instalace nabrala zpoždění, takže jsem Petra i se SAPI nakládal až někdy okolo půl čtvrté, protože průjezd přes Brno ve špičce je za trest. No a to nás ještě čekala opakovaná cesta přes Brno zase zpět na sever a dál. Naštěstí, tento směr nebyl až tak ucpaný, nový obchvat okolo Svitav skoro hladce průjezdný, takže jsme okolo sedmé byli na místě. Jak jistě tušíte z Petrovi přítomnosti, nechybělo ve Vrbicích SAPI. Kromě EC1045 přijel i Libor Lasota a společně vytvořili SAPI koutek. Za mně příjemné oživení akce a jen je možná trochu škoda, že jsme nespojili síly na nějaký společný SHARP – SAPI projekt, ale třeba na to ještě dojde, taková CP/M si o to přímo říká.

Mile překvapili Ikon a Ffg, kteří přijeli až ze Slovenska a Pavlovi přivezli opravené HP9845B. Teda skoro opravené. Počítač fungoval perfektně, ale monitor má v háji VN trafo a sehnat originál nebo aspoň jiné podobné vypadá jako velký oříšek.

Pavel Bílek HP sbírá, ale já se v nich moc nevyznám. Doma mám jen nějaké UNIXové HP 9000 series 300 s pár periferiemi, což je na mně už dost moderna a pak HP 85B, které je super „kalkulačka“ s BASICem a zabudovanou obrazovkou, tiskárnou i záznamovou jednotkou. Ovšem HP9845B je úplně jiná liga, je to mašina starší, ale nadupaná jako hrom. Dala by se asi označit, jako jedna z prvních pracovních stanic. Uvnitř má dva 16-bitové procesory a nejvíc mně pobavil HP-IB pevný disk, který měli chlapi postavený ze staršího PC-čka s HP-IB kartou. Takže „disk“ měl svůj vlastní monitor, klávesnici a myš na pohodlnou konfiguraci 😉

I když to tak zatím nevypadá, tak byly na akci i nějaké ty SHARPy 😉 Bohouš se vytasil s pár kousky STMZ emulátorku, o který je pořád celkem dost zájem, a které nechal SMD osadit v Číně. Bylo potřeba jen připájet THT konektory, ale nebyl by to Bohouš, aby to nepojal po svém. Takže zakoupil mini pájecí „vlnu“, kterou se na akci rozhodl vyzkoušet.

Tož, stálo ho to asi kilo cínu, trvalo to déle než zapájet ručně, ale zábava to byla pro všechny ohromná. Je ovšem pravda, že to chce trénink a nějaké ty zkušenosti. Poslední kousky už byly skoro dobré a když se to umí, jde to opravdu rychle. Chce to jen vyladit postup. Filip Matějíček následně vše doladil a dopájel DIP switche, Bohouš naprogramoval nejnovější firmware, který vylepšili už někdy před rokem Ub880d a Ikon, a všechny STMZ si hned našly svoje nové majitele.

Bohouš se pochlubil i novým přírůstkem do sbírky a sice kalkulačkou SHARP micro Compet. Kalkulačka je relativně minimalistická, ale má parádní a hodně zajímavý VFD (Itron) displej. Samozřejmě jsme Bohoušovi kalkulačku s Mikešem hned rozebrali 😉

Proběhlo i nějaké to opravování. Posledně na akci jsme zjistili, že jeden Pavlův SHARP MZ-1500 má problém s červenou, tak jsem si vzal s sebou pro jistotu všechny integrované obvody, které jsou ve výstupní obrazové části a MZ-1500 jsem připojil na logický analyzátor. Nejprve vše vypadalo funkční, ale když jsem signál dostatečně zazoomoval, bylo jasné, že výstup červené na posledním IO 74LS09 jen chytá nějaké přeslechy a pořádný obrazový signál na něm není. Na vstupu bylo všechno cajk, takže přišly ke slovu štípačky a páječka.

Toho se chopil Mikeš a za vydatné pomoci Uunka špatný integrovaný obvod vyměnili. Může se to zdát jako triviální úkol, ale opět se ukázalo, že vypájet IO z desky MZ-1500 je pěkná dřina. Zem je bez teplotních můstků rozlitá uprostřed desky a cokoli čistě dostat ven, byť i jen jako uštípnutý pin, je pěkná dřina.

Operace se zdařila, pacient nezemřel a obraz je opět jako víno. S pocitem dobře vykonané práce jsme vyrazili na společný oběd. Hezké počasí, které tentokrát bylo až skoro letní, nás vyprovokovalo, že jsme po obědě vyrazili na krátkou vycházku na zdejší rozhlednu, od které má penzion svoje jméno. Zespodu to nevypadá, ale je to celkem výška a pěkný rozhled do okolí.

Dex s sebou, kromě oblíbeného X68000, přivezl i podivný velký Japonský stroj OKUMA TM-APT-G II. Podle Dexe to byl počítač určený pro řízení CNC strojů. Já jsem ho ještě nikdy neviděl, ani o značce OKUMA zatím neslyšel. Tak jsme ho hned taky rozebrali. Mašinka se ukázala, že je konstruovaná pěkně bytelně, prostě Japonci, a museli bychom odšroubovat velkou spoustu šroubků a stroj fakt do mrtě rozebrat, abychom se dostali pořádně dovnitř. Tak jsem to neriskovali a počítač okoukli jen lehce, po sundání základních krytů. Ikon se pak pustil do zjišťování, zda je počítač živý. Jako problém se ukázal 24 kHz video výstup se signály na úrovních TTL. Můj RetroTINK-4K si sice poradí s 24 KHz signálem, ale neporadí si s TTL úrovněmi. Bohoušův MZVGA převodník zase nerozdýchá těch 24 kHz. Je to už lehce za hranou frekvencí, které zvládá. Přeci jen je původně konstruovaný pro MZ-800. Zkusili jsme konfiguraci pro MZ-2500 Hires a obraz chvilkami naskočil a chtěl něco jako bootovací disketu. Počítač je tedy zjevně živý, chce to jen udělat video kabel. A soft bude tedy asi taky oříšek.

Bohouše jsem se, v tom veškerém fofru, pokoušel ukecat a řekl bych že i lehce tlačit, aby dodělal funkci SAVE ve firmwaru UniCMT. Ukázalo se ale, že to není jednoduchý úkol. Odpoledne, večer i část noci na tom NOBOMI opravdu vyšíval, ale zadařilo se jen částečně. Soubory to na USB flash disk ukládá, vypadají, že jsou i správně uložené, ale UniCMT tvrdí, že mají špatný kontrolní součet. Navíc to vypadá, že kratší někdy i projdou OK, ale velké nikdy. Uložená data vypadají správně vždy, takže asi nějaká blbá chybka při výpočtu toho kontrolního součtu. Snad se Bohoušovi podaří k tomu dostat někdy doma, ale znáte to, nejsou lidi 😉

Radek Suk se pokoušel napsat GDG ve Verilog tak, aby šlo nacpat do XC95xx. Vejít by se to s odřenýma ušima mohlo, ale XC95xx už jsou taky obsolete, tak je otázka, jestli to bude mít nějaké reálné využití. Minimálně kód, pokud bude cajk, půjde použít do nějakého novějšího CPLD nebo FPGA. To co máme v emulovaném CPLD GDG aktuálně, je rozkódované z reálného čipu a časování má občas trochu problém.

Mikešovi se podařilo navázat na práci Pavla Brázdy (SCAV) a vytvořit přeložitelné zdrojáky CP/M a to nejen BIOS, BDOS a CCP, ale kompletně včetně IPL boot a zavaděče CP/M, takže se mu podařilo ve Vrbicích vytvořit spustitelnou CP/M čistě ze zdrojáků na prázdné disketě. Super práce! Mikeš má v plánu vytvořit CP/M tak, aby mohla používat souborový systém Unikarty na SD kartě. To ale vůbec není jednoduchý úkol.

Dělo se toho určitě víc, ale všechno jsem prostě nepostřehnul, nezaznamenal, nešlo to. Další zajímavostmi nabitý víkend je za námi a nezbývá než se těšit na podzim, kdy se zase společně potkáme ve Vrbicích.

Pokud se chcete podívat na další fotky, které se nevešly do článku, najde je tady:
https://photos.app.goo.gl/o8b8FEFxLd93RxPj9

Příspěvek byl publikován v rubrice Akce, MZ-1500, MZ-800, SHARP se štítky , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *