Jednoduchá náhrada RAM disku MZ-1R18 s ARM

Repliku jednoduchého SHARP RAM disku MZ-1R18 už máme. Kdokoli, kdo by si ho chtěl postavit, může. Ovšem dostupnost některých součástek a jejich cena se začíná pomalu šplhat do výšin. Navíc, ne každý chce nebo umí zapájet 20 integrovaných obvodů, když se dá osadit pár součástek na SMD lince a je to bez práce. NOBOMI proto navrhnul velmi jednoduchý RAM disk, který obsahuje jen STM32F446, stabilizátor a asi 8 pasiv. Jednoduché jak facka. Kouzlo je ve firmwaru.

Bohouš nazval RAM disk vtipně MZ-1ARM18, protože vychází z originálního RAM disku MZ-1R18 a je s ním plně kompatibilní. Nebyl by to NOBOMI, kdyby chyběla nějaká technická frajeřinka. Použitý procesor má 128 kB RAM a Bohouš chtěl mít RAM disk se dvěma 64 kB stránkami. Není nic jednoduššího, než napsat obslužný program pro STM32 v assembleru tak, aby nepoužíval paměť, ale pouze registry. Teda pro Bohouše není nic jednoduššího 😉 Tak zůstává celá kapacita RAM volná pro RAM disk. Stránkování probíhá přes port E9h, tak jako u zálohovaného RAM disku (VCTM1), jsou však k dispozici jen dvě stránky, která se adresují nejnižším bitem. Port E9h narazí na MZ-1500, kde je tento port využitý pro zápis do obou zvukových generátorů současně, tak to bude chtít, asi lehce upravený firmware pro tento počítač.

Umístění RAM disku je standardní do spodního slotu MZ-800 nebo MZ-1500. Není na něm vlastně nic složitého, ani extra zvláštního, kromě zmiňovaného technického provedení, rozměrově je stejný a RDTest ho detekuje jako zálohovaný se dvěma stránkami a testy v pořádku projdou tak, jak mají.

Ze zálohovaného RAM disku si MZ-1ARM18 vypůjčil ještě funkcionalitu SRAM (ROM) disku, kterou původní MZ-1R18 nemá. Je možné ji využít pro rychlý start některých programů a fungují standardní příkazy monitoru ES a EB. MZ-1ARM18 totiž vznikl jako elegantní doplněk k UniCMT, kde první stránka může obsahovat vlastní UniCMT manažer a umožňuje tak jeho téměř instantní spouštění po resetu a ve druhé stránce je možné umístění BASIC programů pro jejich snadné spouštění z BASICu. Při spouštění programu UniCMT přepne na druhou stránku automaticky a po resetu se stránka, rovněž automaticky, vynuluje. Plug and play.

Pokud máte o RAM disk zájem, kontaktujte mě na OldComp fóru nebo přes e-mail a určitě se brzy objeví i na e-shopu retrocomp.cz.

Příspěvek byl publikován v rubrice MZ-1500, MZ-800, SHARP se štítky , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

4 komentáře: Jednoduchá náhrada RAM disku MZ-1R18 s ARM

  1. microlan napsal:

    To lze naprogramovat i bez zásobníku?

  2. Pingback: UniCMT – náhrada kazeťáku pro SHARP MZ | Martinův 8-bitový blog

  3. Pingback: UniCMT – náhrada kazeťáku pro SHARP MZ | Martinův 8-bitový blog

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *