SHARP setkání Vrbice – podzim 2023

Člověk se ani nenadál a další rok utekl jako voda a je tu další setkání Sharpistů. Jen 2 týdny po ByteFESTu a přesto s velkou účastí. Jarní akci jsme tak nějak vzájemnou nedomluvou prokoučovali, takže na podzimní setkání v Penzionu pod Rozhlednou ve Vrbicích se každý hodně těšil. Také účast byla tentokrát rekordní a dokonce i mezinárodní, protože až z Polska přijel Robert Straka. Nových účastníků však bylo víc.

Páteční cesta z Brna na sever byla celkem peklo, kolona za kolonou, takže jsem dorazil až lehce po 17. hodině. Na místě už byl Mikeš, Uunek, Robert a MisticJoe a chvilku přede mnou přijel Radek Suk. Samozřejmě byl na místě i Pavel, ale ten je tam pořád 🙂 Mistic se neohroženě vytasil s Amigou, ale aby moc neprovokoval, měl na desktopu vlastnoručně vytvořenou SHARP tematickou bitmapu. Nicméně bát se nemusel, žádný SHARPista není radikál, hlavy se neřezaly, maximálně padlo pár slov o humánním nechání zmrznout nebo tak něco 😉 Starej Mraf vytáhnul podobný, ale samozřejmě nadupanější stroj s tím správným logem SHARP X68000 na kterém stylově honil gamesky z floppy disket na CRT monitoru.

V průběhu večera se postupně objevili ostatní – Dex, Karel Prášil, Filip Matějíček, Honza Šembera a druhý den se jen na sobotu ukázal Dalibor Popželev. Lidí jako psů. Teda psy nikdo nevzal, ani Mikeš, ale když místo psů připočítám ještě děti a manželky některých účastníků, bylo nás fakt hodně.

Honza s Robertem bádali jak spustit Honzův nový Pacman pro 3 hráče pomocí Unikarty. Hra je totiž zkompilovaný BASIC a má tak dvě kazetové části. Společnými silami se jim to nakonec povedlo a vytvořili jeden spustitelný MZF soubor. Trochu je pak rozladila Bohoušova předváděčka UniCMT, kde dvojdílné MZF programy nejsou problém 😉

Bohouš vytáhnul vzorky barev filamentu na tisk krabičky pro UniCMT, já také a společně jsme se usnesli, že na nový SHARP nejlépe sedí Béžové PLA od Plasty Mladeč, zatímco na zažloutlý SHARP dobře sedne Bambu ABS Beige. Jen o malinko světlejší je pak Spectrum ASA Kevlar Natural, ale to je už přece jen trochu komplikovanější materiál. Různé vanilkové nebo slonové kosti jsou moc světlé, o bílých nemluvě. Bohouš také v průběhu víkendu ladil a vylepšoval firmware i manažer UniCMT a RAMdisk a pomohl mi s manufakturou na jejich výrobu, zručně programoval firmware. Můžu říct, že bylo na první pohled vidět, že tohle nedělá poprvé 😉

Obecně můžu říci, že manufaktura se nám rozjela perfektně. Skvěle se zapojili noví členové týmu – Filip a Robert a každý zapájeli nejen UniCMT pro sebe, ale i pro další. Měl jsem s sebou 30 kousků osazených z SMD linky a bylo potřeba osadit USB konektor, pinovou lištu, tlačítka, LEDky a držák baterie. Nic složitého, ale ani málo práce, když před vámi leží 30 kousků. Víc jak půlka UniCMT i RAMdisků se rozebrala přímo na akci.

Uunek, jako obvykle, gamesil na svém MiSTer, ale později se také zapojil do všeobecné manufaktury a pokračoval v krimpování kablíků na repliky voice karty MZ-1M08, které se skvěle naučil na OldComp party. Dělat repliky kablíků je děsně pracné, u UniCMT jsme se už poučili a Bohouš vybral jednoduchou a plně funkční náhradu. Musím říct, že Uunek se dost zlepšuje, protože za odpoledne udělal 8 kablíků, zatímco na OC párty jsme jich ve dvou udělali 10. Mně z toho vyplývá, že to brzdím já a příště Uunkovi přenechám všechno 😉

Bohouš se také pokoušel opravit Karlovi 2 jeho starší MZVGA scandoublery. U jednoho se mu to nakonec povedlo, ale byla to dřina a zabralo to spoustu času. Těžko říct, jak se to mohlo stát, ale nebyla chyba v pájení, ani v součástkách, ale pod pamětí byly dva přerušené spoje. Jestli tohle dělají po letech čínské desky, tak se máme na co těšit. Na druhý už bohužel nezbyl čas.

Já jsem ve chvílích „volna“ obskakoval kazetový magnetofon a načítal jsem Pavlovy kazety k MZ-2000. Pavel jich má celou řádku a obsah některých by mohl být zajímavý. Do WAV jsem načetl všechno, zatím ale nebyl čas všechno zkusit zkonvertovat. Něco jsem zkusil namátkou a některé programy šly, některé ne, bude si to s tím chtít trochu pohrát.

Pavel vytáhnul ze skladu SHARP MZ-2000 a MZ-2200 a chtěl rozchodit QuickDisk a Floppy Disk u obou. Replika FDD řadiče fungovala na obou, originální řadič ale nikoli. Je pravda, že měl na sobě ROM, na rozdíl od repliky, tak ji to možná bude chtít vydělat z patice nebo může být problém ještě jinde. Fotky všech karet najdete v albu na Google Photos. Quick Disk na MZ-2200 fungoval, nejsem si jist, jestli se ho Pavlovi podařilo rozchodit i na MZ-2000. Tam byl zase problém s nefunkční QD mechanikou i přes výměnu gumičky. Tohle bude asi na větší zásah. Naštěstí mechanika z MZ-1500 fungovala. Po akci mi Pavel psal, že ještě zkoušel nějaké věci, ale odešel mu monitor na MZ-2000, to bude taky asi větší oříšek, bude to chtít někoho přes televize, kdo se ještě vyzná v „baňkách“. Pavel měl vůbec pech, zkoumali jsme ještě jeho MZ-1500, který zobrazuje jen některé barvy. To asi nebude až tak složité, viděl bych to na LS09 před modulátorem nebo S175 před ním nebo LS08 ještě před ním. Matně si vzpomínám, že jsem něco z toho v některém mém MZ-1500 už také měnil. U Pavla mně trochu mate, že místo modré je červená, to je jako kdyby byly některé složky prohozené, což je trochu divné. Bohužel nebyl nějak čas se tomu věnovat do detailu, ale toto by snad nemělo být těžké opravit.

Nedílnou součástí každého SHARP setkání je obžerství a nebylo tomu jinak ani tentokrát. Bylo svatého Martina, tak k obědu byla kachna, knedlíky, zelíčko, pivečko, není divu, že někteří se odkulili odpočinout. Někdo šel na procházku do okolí, ale většina se věnovala počítačům. Před večeří jsme ještě v malé skupince dali relax v sauně.

Další pohodový víkend je za námi. Bylo to super, ale bylo to krátké, nicméně čas je omezený. Hned jsme se s Pavlem předběžně domluvili na příští rok a už se tak můžeme těšit. Já osobně se těším moc, bylo to bezva a jsem rád, že se nám komunita rozrůstá o další šikovné fajn lidi.

Nafotil jsem toho víc, než se vešlo do tohoto příspěvku, tak jestli se chcete podívat, další fotky z akce najdete tady:
https://photos.app.goo.gl/1RTChfgFbJba8kQm8

Příspěvek byl publikován v rubrice Akce, MZ-1500, MZ-2000/2200, MZ-700, MZ-800, SHARP, X68000 se štítky , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

4 komentáře: SHARP setkání Vrbice – podzim 2023

  1. Mikeš napsal:

    Můžu potvrdit, byl to velice pohodový víkend. Nestihnul jsem sice všechno, co jsem si naplánoval, ale i tak to bylo příjemné. Bylo tam plno zajímavých lidí, hodně nových informací, příjemné prostředí (a dobré jídlo). Takže já jsem si odpočinul, přišel na jiné myšlenky, nabral hodně inspirace do další práce s osmibity. Takže se budu těšit i na další setkání.
    Martine, díky za report.

  2. Milsa napsal:

    Ak som správne pochopil (alebo odhadol) funkciu UniCMT, tak bude možné jeho funkciu napchať aj do firmvéru Unikarty? Môj odhad je, že v UniCMT sa vyberú súbory, ich poradie a UniCMT to už len pchá na porty ako si MZ vypýta. Ale zrejme som nepochopil celú funkčnosť, lebo pri práci s MZ sa kazeta musí dať vymeniť. No v každom prípade som zvedavý na článok práve o tomto.

    • Martin napsal:

      UniCMT je primárně jako náhrada kazeťáku. Díky možnosti komunikovat po standardních kazeťákových pinech o hodně rychleji je fajn i na spouštění programů, které spouští velmi svižně (asi 50x rychleji než standardní kazeťák). Je to tedy levnější varianta pro ty co nechtějí emulaci FDD, QD, RAM disku, nepotřebují VGA, Ethernet, seriák, … UniCMT umí i multisouborové MZT, zatím je ale potřeba si je připravit dopředu. Unikarta nemá napojení na kazaťákové piny, takže kazeťák nezaemuluje. Resp. mohla by přes „PS/2“ port, ale propojení by muselo jít venkem. Jsou to dvě různá zařízení, které můžou dobře fungovat spolu. Phodlně spouštět MZF umí obě. Některou z funkcionalit UniCMT plánujeme přenést i do Unikarty (rychlejší třídění souborů, nahrávání souborů do RAM disku), ale až někdy časem, nejsou lidi 😉

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *