ByteFEST 2023

Je tu podzim a s ním jedna retropočítačová akce za druhou. Vypadá to, že teď chvíli nebudu psát nic jiného než reporty z akcí. Není to tím, že bych nic nebastlil, pořád něco kutím, ale na psaní nezbývá tolik času. Snad to přes zimu trochu doženu.

Minulý víkend se od 26. do 29. října 2023 konala asi největší Česko-Slovenská multiplatformní akce ByteFEST 2023. Posledních pár let se ByteFEST koná na Toulcově dvoře, jehož areál je pro podobnou akci perfektní. Máme jeden velký společný sál, kde mají všichni svoje počítače, v rohu je malý přednáškový kout s projektorem a pro větší přednášky je k dispozici samostatný přednáškový sál, kde je více klidu. V areálu je k dispozici ubytování i stravování, co víc by si člověk mohl přát.

Akce běžela už od čtvrtka, ale my s EC1045 a Uunkem jsme přijeli až v pátek odpoledne, jako obvykle. Místa jsme měli rezervovaná dopředu, do dvora se dá na nakládku a vykládku vjet, takže instalace počítačů byla pohodová. Překvapivé bylo už přivítání, protože registraci účastníků zastala Lara Croft osobně. Nic proti Silliconovi, ale Lara vypadá přeci jen o malinko lépe 🙂 K podobné akci mi to přišlo stylové a soudě dle ohlasů to potěšilo v podstatě všechny.

Vím, je to trochu trapné a neinovativní, ale zase jsem s sebou táhnul nějaké ty Sharpy. Konkrétně jsem s sebou měl MZ-700 v japonském provedení, MZ-800 a MZ-1500. Hlavní atrakcí na nich byl nový Bohoušův „kazetový magnetofon“ a „RAMdisk“. Oboje píšu v uvozovkách, protože „kazetový magnetofon“ má jako médium USB flash disk a „RAMdisk“ vůbec žádnou RAM nemá. Teda má, ale jen uvnitř použitého procesoru.

UniCMT, jak se náhrada kazetového magnetofonu jmenuje, se připojuje na stejné piny, jako originální kazetový magnetofon. Nebyl by to NOBOMI, aby vše nedotáhnul k dokonalosti a tak ke „kazeťáku“ navrhnul i krabičku, která přesně sedí do MZ-700/800/1500. Prostě jen odpojíte originál a zapojíte náhradu. Kromě toho, že UniCMT umí přehrávat MZF/MZT soubory a tvářit se tak jako originální kazeťák, což by asi každý čekal, umí navíc pár pěkných vychytávek. Prvně umí komunikovat po stejných pinech asi stokrát rychleji. No dobrá, možná jenom 60x, přesně jsem to neměřil, ale Flappyho místo za 6 minut nahrajete asi za 6 sekund. To vše na standardním počítači bez jakékoli modifikace. UniCMT si totiž nejdřív nahraje standardní rychlostí svůj loader a ten pak nahraje rychle zbytek. Aby se s „kazetou“ dobře manipulovalo, napsal Bohouš malý kazetový manažer. Zobrazí vám všechny MZF/MZT soubory na USB flash disku a kterýkoli můžete rychle spustit nebo nakopírovat do RAM disku. To se hodí hlavně pro BASIC programy. Do RAM disku můžete nahrát i celý UniCMT manažer a ještě více tak urychlit jeho spouštění.

Nový RAM disk se chová stejně jako originální SHARP RAM disk MZ-1R18, ale má 128 kB. Stránkování funguje stejně jako na zálohovaném RAM disku. Celá konstrukce je udělaná tak, aby byl RAM disk co nejlevnější a nejjednodušší. Kromě MPU najdete na desce už jen stabilizátor a pár pasiv. A opět jedna „Bohoušovina“. Dám vám hádanku. MPU má 128 kB RAM a RAM disk má k dispozici 128 kB, kde běží obslužný program? Ano, správně, v duchu osmibitů je firmware pro STM32 napsaný v assembleru a běží jen v registrech 😉 O obou nových periferiích brzy napíšu samostatný článek, tak se o nich dozvíte víc.

EC1045 i Uunek byli také naprosto konzervativní a tradiční. Petr s sebou měl svoje SAPI-1 vybavené 8″ disketovými mechanikami a Uunek svůj MiSTer. Určitě bych řekl, že jeden z největších a nejmenších strojů na ByteFESTu.

NOBOMI s sebou vzal klasický kufr, který se v Japonsku prodával jako příslušenství k SHARP MZ-700. Bohoušův kufr i MZ-700 jsou v perfektním stavu, radost pohledět. MZ-700 zatím nemá nainstalovaný UniCMT, ale to se změní. MZ-700 je počítač, co musí mít Unikartu v externím provedení a tak instalace UniCMT přímo do těla počítače, jen prostou výměnou za zabudovaný kazetový magnetofon, výrazně zvýší jeho použitelnost.

Na ByteFESTu probíhal také Hackathon, jehož úkolem bylo nahrát emulátor ZX Spectra do čtečky karet s operačním systémem Linux/Android a úspěšné spuštění klasické hry Manic Miner. NOBOMI se toho chytil a naimplementoval emulátor ZX Spectra a Manic Miner do běžné palubní jednotky pro kamiony. Manic Miner fungoval v pohodě a Bohouš mě ujišťoval, že i při jeho běhu palubní jednotka stále komunikuje s mýtnými branami 😉

Celkem mě dostal Sillicon, když jsem mu předváděl UniCMT, jen suše poznamenal, že tohle mají už dávno a ukázal mi TapeCart. Pěkný malý device s hezkým user interface, který má data uložená v sériové EEPROM. Nahrávání je také pěkně svižné, moc hezká hračka. Existuje i varianta s Arduinem micro používající SD kartu, ale nemá tak hezké GUI.

Nedílnou součástí ByteFESTu byly i přednášky, soutěže, kvízy. Letos jsem se bohužel přednášek neúčastnil. Nějak prostě nebyl čas, pořád bylo s kým si povídat, něco předvádět nebo něco obdivovat. Také jsem trochu hřešil na to, že přednášky se nahrávají a že budu mít později dostatek času je zkouknout, tak se na to těším, protože některé byly opravdu zajímavé.

Tombola na ByteFESTu bývá velmi populární akce. Myslím, že větší než malá část účastníků je na tom jako já a bojí se, co zase vyhrají 😉 Letos tomu tak ovšem nebylo. Vyhrál jsem Amigu 500 Plus. To mě opravdu potěšilo, protože ač jsem jinak velký sysel, tak model A-500 Plus ještě nemám. Amiga navíc je ten správný 8-bit na předváděčky. Javor, vím, že to není 8-bit, ale když někdo chce vidět hry na 8-bitech a já mu je na 8-bitu opravdu ukážu, bývá z toho obvykle zklamaný, že je to nějaké nehezké. Když mu ale ukážu hry na Amize, tak si „vzpomene“ na své mládí, že přesně takhle hry na 8-bitech vypadaly 😉

K vidění toho bylo spoustu. Letos byl ByteFEST fakt nadupaný. Mě asi nejvíc zajímaly fakt staré kousky, ať už to byly repliky či klony Cosmac ELF, různé druhy PDP, Altair, z český luhů a hájů samozřejmě oblíbené SAPI-1, ale na místě byly i poměrně raritní Z256 nebo FK-1 a spousty dalších.

Snažil jsem se všechno fotit a fotek jsem pořídil celkem dost. Kdybych je měl dát všechny do článku i s popisky, tak by tento report vyšel nejdříve po příštím ByteFESTu a nikomu by se tak dlouhý článek nechtělo číst. Pokud si chcete všechny fotky prohlédnout, najdete je tady:

https://photos.app.goo.gl/3bxWi31zPwVdwVCx9

ByteFEST je fakt super akce a Ferymu a všem, kteří mu pomáhají, patří velký dík!

Příští víkend se koná SHARP setkání ve Vrbicích, tak bude další report. Snad se mi ho podaří sepsat také rozumně rychle.

Příspěvek byl publikován v rubrice Akce se štítky , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

5 komentářů: ByteFEST 2023

  1. fmatejic napsal:

    Super … UniCMT potrebuju, to je jasne 😀 A ja se tu trapim s gumickama kazetaku ;-).

  2. Igi napsal:

    Vďaka za komentár /a foto/.

  3. JohnBlbec napsal:

    UniCMT by se mi taky hodilo 🙂

  4. jirka napsal:

    Díky za report a macatou fotodokumentaci.

  5. Pingback: SHARP setkání Vrbice – podzim 2023 | Martinův 8-bitový blog

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *