OldComp párty 9 – září 2023

O víkendu 8.-10. září 2023 se konala již v pořadí 9. OldComp párty. Místo se v posledních pár letech ustálilo na sklípku v Horních Počernicích. Letos byla účast vysoká, takže když jsme s Uunkem v pátek večer přijeli, byly jsme rádi, že jsme našli ještě pár volných míst a pak už to jen houstlo a lidé se vzájemně uskrovňovali. Nicméně všichni byli tolerantní a tak jsme se celkem v pohodě vešli i v sobotu, kdy účastníků ještě přibylo.

Můj plán byl poměrně jasný. Na loňské OldComp párty jsem programoval a testoval repliky voice karet pro SHARP MZ-1500. Na letošní akci jsem měl v plánu k nim dělat kablíky. Pořídil jsem stejné drátky jako na originále, stejné konektory a čekala mně lopotná práce s jejich krimpováním, do které se mi jinak nechce a prostě na ni není čas. Nutno uznat, že je fajn, že se všechno ještě i po 39 letech vyrábí, nejen konektory, ale i originální kablík 😉

Přesně dle plánu to byla drbka strašlivá. Jsem rád, že mi pomohl i Uunek a na konci dne jsme měli celkem 10 kablíků. Na foto je 9, protože jeden si vzal hned Radek Suk. No, jako čínské dítě bych se rozhodně neuživil. Ještě, že mně živí něco úplně jiného.

Bohouš, jako obvykle, přišel s nějakými vychytávkami. Sám si navrhnul, spočítal a vytisknul repráky na 3D tiskárně, a k mému překvapení i celkem obstojně hrály.

Další Bohoušovou vychytávkou byl nový SHARP. Tentokrát v provedení mini noteboočku nebo prostě rozkládacího PDA s klávesnicí. Na počítači běžely, dnes již historické, Windows CE a Bohouš měl nainstalovaný a rozchozený emulátor MZ-700, čímž počítač zcela správně posunul v čase zpět do toho správného období.

Pro strýčka příhodu jsem měl ještě v autě v záloze bastl verzi mého SAPI-1, ale jednak na to nebyl vůbec čas a druhak bylo SAPI na místě víc než dost. Zajímavé je, že ruch okolo tohoto počítače ani po letech nijak neutichá. Vždycky se najde někdo, kdo ho popostrčí dopředu a namotivuje ostatní. Stálice SAPI dění je samozřejmě EC1045, před lety SAPI hodně pomohl Jirka Bíba a dnes se mu intenzivně věnuje Libor Lasota. Super je, že Libor je univerzál a dělá jak hardware, tak i software, protože hardware bez softwaru je k ničemu a lidí dělající nový software je jako šafránu, když nepočítám dema. Btw. je na SAPI nějaké demo?

A nebylo to jediné SAPI-1 na místě, těchto strojů bylo k vidění hned několik. Všechny úhledně v nových bedýnkách, tohle autorům závidím, já mám s těmi mechanickými konstrukcemi dost problém, zvlášť pokud to znamená řezat, pilovat, ohýbat… 🙁

Samozřejmě byly na místě i další historické počítače, ať už notoricky známé nebo raritnější, originály nebo repliky. Bastlířům prostě doba přeje a možnosti jsou dnes úžasné.

Nebyla by to OldComp párty, aby nebyla žranice 😉 Jako obvykle se pilo, grilovalo, hodně povídalo. Organizátoři se o nás pečlivě starali, za což jim patří velký dík.

Nafotil jsem toho víc, ale všechny fotky se mi do reportu nevešly, takže pokud máte zájem, tak další fotky z akce najdete tady:
https://photos.app.goo.gl/c5sNsYt1YCaxay198

Příspěvek byl publikován v rubrice Akce se štítky , , , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Jeden komentář: OldComp párty 9 – září 2023

  1. Igi napsal:

    Vďaka za komentár /a za foto/.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *