My4TH jako notebook – ForthDeck

Jak jsem již avizoval na konci předchozího příspěvku, neodolal jsem a postavil jsem si i rozšíření počítače My4TH autorem nazvané ForthDeck. Forth počítač tak dostal klávesnici, LCD displej 40×4 znaky, baterii a krabičku. Stal se z nějak tak vlastně přenosný počítač, dnes by se asi řeklo notebook 😉

Nejprve jsem ještě trochu poladil vlastní My4TH počítač. Oscilátor v plechovém pouzdru jsem nahradil za programovatelný v DIP a naprogramoval ho na 14 MHz, protože klasický oscilátor jsem 14 MHz nenašel. Naštěstí jsem se už dříve předzásobil, takže mám doživotní zásobu programovatelných oscilátorů. Současně se změnou oscilátoru jsem nainstaloval i 45 ns paměť EEPROM, která mezitím přišla z Číny, a vyměnil pár 74HC obvodů za 74AC dle autorových instrukcí. Počítač chodí i na vyšší frekvenci bez problému.

Osadit ForthDeck není nic složitého, nejvíc práce je zapájet 56 mikrospínačů klávesnice. Na desce najdete také 74HC574, což je 8-násobný klopný obvod D, který slouží pro rozšíření počtu IO pinů, řádku diod ke klávesnici, nějaké odpory a pár konektorů. Volitelně můžete osadit obvod pro řízení baterie TP5400 nebo použít externí modul. Dají se osadit i nějaké I2C rozšíření, ale to jsem neřešil.

Krabičku jsem si nechal vytisknout v JLCPCB z SLA, kde to vyšlo finančně výrazně lépe než na autorem doporučovaném PROTIQ. Trochu jsem bojoval s výškou celé konstrukce, protože mám všechny obvody na My4TH v paticích, ale nakonec stačilo neosadit jeden šroubek s distancí pro levý dolní roh displeje a je to v pohodě. Šroubek se opíral o paměť EPROM a tu se mi nechtělo osazovat bez patice. Konstrukce je celkově solidní a na šroubky spíše předimenzovaná, takže to vůbec nevadí. Všechno je pěkně kompaktní a pevné.

Co mi trochu vadí, je klávesnice. Jsem už starší, ruce se mi prodlužují a bez brýlí prd vidím. Popisy tlačítek na DPS jsou malé a nejsou moc dobře vidět. Rozložení v kolmé matici, kdy tlačítka v řadách nejsou posunuté se taky podepsalo na ergonomii, takže klávesnice mi celkově moc nevyhovuje. Možná zkusím udělat nějakou tvrdší fólii, která by se nalepila shora na tlačítka a popisky by tak mohly být přehledněší. Posunutí řad tím nepořeším, ale alespoň je to tak víc retro a člověk si připadá, jako na SHARP MZ-80K nebo Commodore PET 2001 😉

Autor má moc pěkně pořešenou i softwarovou část. Standardně se používá kávesnice a displej na ForthDeck, zatímco sériová linka My4TH slouží pouze pro přenos dat přes my4th tool. Po zadání příkazu terminal se řízení konzole přesune na sériový terminál a můžete tak vše pohodlněji psát na terminálovém programu a klávesnici PC. Jakmile zadáte příkaz lcd, řízení se převede zpět na LCD displej a klávesnici ForthDeck. Rovněž editace obrazovek příkazem edit je uzpůsobena menšímu displeji a hra 2048 je na něj přímo udělaná. Strávil jsem u ní pěkných pár chvilek a baterie v pohodě drží. Netuším jak dlouho vydrží, ale podle spotřeby odhaduju okolo 10 hodin, což je jako velmi slušný dnešní notebook 😉 Na to, že vlastně nemá integrované CPU, je to parádní kousek.

Příspěvek byl publikován v rubrice Moderní projekty se štítky , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

2 komentáře: My4TH jako notebook – ForthDeck

  1. Martin1 napsal:

    Ten displej je zrejme 40×4 a nie 20×4

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *