Kompaktní CP/M s floppy podruhé a teď i s VGA – Zeta SBC V2

O první verzi Sergeyova kompaktního CP/M počítače ZETA jsem tu už celkem dávno psal. Bohužel jsem nějak opomněl zmínit celkem zajímavé rozšíření ParPortProp a tak to teď napravím v popisu nové verze tohoto úžasného malého „super“ CP/M počítače.

Zeta_SBC_V2_Martin_finished   Zeta_SBC_V2_Martin_withPPPandFDD_a1

ZETA je s N8VEM kompatibilní jednodeskový počítač určený pro provoz CP/M. Jako takový je založen na procesoru Z80, který je možné taktovat až na 20 MHz, obsahuje 512 kB zálohované RAM, 512 kB ROM, sériové a paralelní porty, řadič floppy a hodiny. Změny, které Sergey v nové verzi udělal, jsou mírnou evolucí se záměrem rozchodit na Zeta SBC V2 FUZIX, ale můžou se hodit i jinde.

Zeta_SBC_V2_Martin_with_V1

Na výše uvedeném obrázku, který srovnává V1 a V2, si asi všimnete, že přibyl jeden „větší“ obvod. Jedná se o Z80 CTC pro generování časového přerušení a sloužící současně i jako řadič přerušení pro UART 16550 a PPI 8255. Méně nápadnou změnou je výměna floppy řadiče FDC FDC9266 za modernější WD37C65. Sergey také změnil mechanismus mapování paměti, kde nově se stránkuje po 16kB a do kterékoli ze 4 stránek paměti Z80 může být namapována kterákoli z 64 stránek paměti RAM a ROM o celkové velikosti 1 MB.

FUZIX pro Zeta SBC V2 je zatím ve vývoji, ale Wayne Warthen poměrně rychle upravil svoji verzi ROM WBW 2.7.1, která funguje super.

Zeta_SBC_V2_Martin_withPPPandFDD_bootscr   Zeta_SBC_V2_Martin_withPPPandFDD_surveyscr

Mít takovouto CP/M před lety na Sharpovi, mohli jsme si juchat. Když se ještě připočtou široké možnosti komunikace i úložiště a frekvence CPU až 20 MHz, je to fakt paráda. Měl by fungovat i UNA BIOS, ale zatím jsem ho nezkoušel.

Zeta si stále drží svůj kompaktní formát, kdy je možné ji přímo spojit s 3.5″ floppy mechanikou do jednoho kompaktního celku.

Zeta_SBC_V2_Martin_withPPPandFDD_parts   Zeta_SBC_V2_Martin_withPPPandFDD_a2

Na výše uvedených fotkách jste si asi všimli, že je tam nějaká deska navíc. Jedná s o desku s podivným názvem ParPortProp. To lze rozepsat do srozumitelnějšího Parallel Port Propeller, alebrž desku s procesorem Parallax Propeller připojenou přes paralelní port.

ParPortProp_Martin_finished   ParPortProp_Martin_finished_front

Zeta tak dostává rozšíření v podobě emulace terminálu prostřednictvím VGA výstupu a PS/2 klávesnice, diskové úložiště na standardní SD kartě, další RS-232 sériový port a speaker. Získáte tak opravdu kompaktní a kompletní CP/M počítač, ke kterému vám stačí připojit jen monitor a klávesnici. Nepotřebujete tedy sériový terminál, který je u samostatné ZETA nutný. No, mazel k pohledání Mrkající veselý obličej.

Příspěvek byl publikován v rubrice Moderní projekty se štítky , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

12 komentářů: Kompaktní CP/M s floppy podruhé a teď i s VGA – Zeta SBC V2

  1. kolemjdoucí napsal:

    Ten odkaz na ParPortProp je jenom přes login, přičemž tam není ani možnost registrace, jen možnost požádat autora o přístupové údaje (které jistě nedá každému) :-/

    • Roman napsal:

      kolemjdoucí: To bude asi nejaký krátkodobý problém. Prestali fungovať aj ostatné stránky projektu n8vem. Snáď to zase rýchlo spravia.
      Martin: Ja som moju Zetu V2 ešte ani nestihol kúpiť a Ty už máš aj osadené 🙂

      • Dušan napsal:

        Registrace na n8vem probíhá bez problému, snad do hoďky to bylo. K mé Zetě jsem dostavěl ParPortProp když jsem nemohl ani po několika urgencích vymámit již zaplacený PockeTerm. Tak jsem do vzdal a je to možná nakonec i dobře 🙂 Už čekám jen na slíbenou namořenou desku z ořechu a mosazné distančky a pak bude Zeta finito.

  2. Pingback: Falešné 20 MHz Z80 CPU z Číny (Z84C0020PEC fake) | Martinův 8-bitový blog

  3. Pingback: Test NMOS/CMOS Z80 CPU | Martinův 8-bitový blog

  4. Pingback: První kroky se Zeta SBC V2 | Martinův 8-bitový blog

  5. Where can a kit for this be purchased?

    Stephen Walters
    mister35mm AT Yahoo.co.uk

  6. MilasPce napsal:

    Ahoj, tak jsem si postavil Zetu V2, ale mám nějaký problém. Jakmile vložím chip WD řadiče FDD procesor se nerozjede. Zkoušel jsem celkem tři různé od různých výrobců čipy. Proměřil jsem všechny vývody nemohu najít žádný zkrat a všechno vede tam kam má. Z SD kartičky na PPP to chodí dobře. Nenapadá Vás něco ?

    • Martin napsal:

      Spatne vsechny tri radice 😉 Dneska jse spousta obvodu z Ciny fake. Zkus jineho prodejce. Jeste muze byt nekde chyba na pajeni, ktera se projevi az s radicem, mrkni se na sbernici, co to dela po zasunuti radice.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *