První kroky se Zeta SBC V2

Protože teď někteří z vás staví a oživují Zeta SBC V2 s ParPortProp, přiměl mně Radek Suk napsat pár řádek k prvním krokům s tímto zajímavým CP/M počítačem. Kromě doporučení v příspěvku najdete i základní software.

Zeta_SBC_V2_Martin_finished   ParPortProp_Martin_finished

Všechny projekty N8VEM, včetně Zeta a PPP, najdete na http://n8vem-sbc.pbworks.com/. Na stránky potřebujete získat přístup. Ten povoluje Andrew Lynch, který se projektu už moc nevěnuje, ale nové lidi schvaluje, jen to někdy pár dní trvá. Zetu navrhnul Sergey Kiselev, který má svoje stránky na www.malinov.com, kde nejdete poměrně detailní popis ZETA SBC V2, včetně schématu, KiCad zdrojů i Gerber dat.

Pro ZETA SBC V2 budete potřebovat základní firmware. Možností je víc, ale asi nejlepší a nejpohodlnější je RomWBW, kterou napsal Wayne Warthen. Kompletní balík se zdrojáky, dokumentací i předpřipravenými přeloženými ROM najdete na http://n8vem-sbc.pbworks.com/w/browse/#view=ViewFolder&param=RomWBW. Kdybyste tam zatím neměli přístup, tak jsem dal RomWBW 2.7.1 tady. V adresáři Output nejdete předpřipravené image ROM, ale není složité si udělat svůj vlastní build dle potřeby. Vše je přehledně zdokumentováno. Pro vlastní Zetu budete potřebovat ZETA2_std.rom pro samostatný provoz přes sériový terminál nebo ZETA2_ppp.rom pro Zetu spojenou s ParPortProp a obsluhu přes klávesnici a VGA monitor. Obsah sériové EEPROM pro ParPortProp najdete v souboru Hardware/ParPortProp/ParPortProp.eeprom.

Pro první zapojení doporučuju samotnou Zetu, oscilátor U17 dejte jen 4-8 MHz, abyste eliminovali problémy s některými obvody na vyšších frekvencích, a stačí zapojit jen napájení 5V a sériovou linku. Sériový port je zapojený jako v PC, tj. potřebujete křížený (laplink) kabel a stačí zapojit jen TX, RX a zem. Terminál nastavte na 38.400 bps, 8 datových bitů, žádnou paritu, jeden stop bit a pro začátek vypněte řízení datového toku (žádné). Později si můžete udělat vlastní build pro jinou rychlost sériové linky.

Po zapnutí by spotřeba, s CMOS CPU a většinou obvodů ACT, AHCT nebo ALS, měla být okolo 160 mA,  měla by svítit zelená LED a na terminálu naskočit něco takovéhoto:

Zeta_SBC_V2_Martin_scr_start

Všimněte si, zda máte správně detekovanou frekvenci oscilátoru, kapacitu ROM i RAM a další parametry. Stisknutím C spustíte standardní CP/M, kde A: je RAM disk, B: je ROM disk a C: a D: jsou disketové mechaniky. Pokud použijete klasickou PC floppy, najdete ji logicky jako D:.

A to by pro začátek mohlo stačit Mrkající veselý obličej. Doporučuji prostudovat velmi dobře napsanou dokumentaci k RomWBW ve složce Doc. Určitě také koukněte na stránky Oscara Vermeulena, kde najdete, mimo spousty dalších zajímavých věcí, perfektně nachystaný balík základního software.

Okolo celého projektu N8VEM je hodně lidí a všechny najdete na Google Groups diskusní skupině N8VEM. Určitě doporučuju se tam přihlásit, najdete tam spoustu zajímavého čtení i lidí ochotných poradit s vašimi dotazy.

Příspěvek byl publikován v rubrice Moderní projekty, N8VEM. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *