Zeta SBC – jednodeskový počítač se CP/M

Chytla mě malinko depka, že už jsem tak nějak dlouho něco nepostavil, nezapájel si. Mám tu sice hromádku projektů na opravování a dolaďování, ale znáte to, jak se člověkovi chce do něčeho, co není úplně jednoduché Mrkající veselý obličej Tak jsem v sobotu večer vytáhnul páječku a postavil další šuplíkový projekt – jednodeskový počítač Zeta SBC.

ZetaSBC_Martin_finished_wtihFDDandCF   ZetaSBC_Monitor

Dokonce by se dalo říct, že se jednalo o projekt superšuplíkový, protože od té doby, co jsem si koupil první desku verze 1.0 už stihly objevit další 2 verze Mrkající veselý obličej. Takže jsem rovnou stavěl na desce 1.3 i když rozdíly jsou minimální a spíše kosmetického rázu.

ZetaSBC_PCB_v10_and_v13   ZetaSBC_Martin_finished

Pro vlastní popis počítače jsem udělal samostatnou stránku, takže tady přidám spíše jen pár postřehů ze stavby a oživování.

Vše šlo hladce a za večer bylo hotovo. Zeta šlapala na první zapojení. Takhle by to mělo jít vždycky.

ZetaSBC_CPM22_DIR-ROM   ZetaSBC_TurboPascal_301A_3

Nebojte, zádrhely se samozřejmě vyskytly, ale až později. I disketová jednotka šla připojit poměrně hladce. Vyzkoušel jsem jak fyzickou 3.5″ mechaniku na kterou je počítač stavěný a připojil jsem i HxC Floppy Emulator. Oboje v pohodě, pouze práce s disketou mi přišla docela nechutně pomalá. Protože neseekovala, podezříval jsem špatný interleave při formátování. Později jsem zjistil, že existuje novější verze formátovacího a testovacího programu FDTST v3.0, která už umí prokládat sektory, čímž se práce s disketou asi 5x zrychlila.

HxC_floppy_RevC   ZetaSBC_Martin_finished_wtihFDDandCF_da

Pořádné trable nastaly až s pokusem o připojení IDE zařízení. IDE se připojuje pomocí malého udělátka jménem PPIDE na paralelní port 8255. Vhodný IDE disk nemám, tak jsem chtěl připojit CF kartu. Redukce, které mám doma jsou přizpůsobené pro DivIDE a mají natvrdo drátkem propojené piny 20 a 38, protože DivIDE má napájení vyvedené na pin 38 IDE, kde je CS3P a na CF adaptérech bývá napájení z pinu 20, který je na IDE normálně nezapojen. Z pohled DivIDE a CF adaptéru OK. Jenže, když takový adaptér připojíte na PPIDE, které má na pinu 38 výstup invertoru 74LS14 a naopak na něj přivedete 5V, neudělá mu to dobře. Redukce už jsem tak upravené koupil a z toho drátku happy nejsem, nevím proč tam není aspoň dioda. Možná to časem upravím, ale teď jsem se tím nechtěl zabývat, takže jsem vypojil napájení pro IDE jumperem na PPIDE a PPIDE jsem napájel samostatným zdrojem. Ovšem funkčnost veškerá žádná. Testovací utilita PPIDE tuhnula nebo v lepším případě hlásila chyby typu „nic nevidím“. Zkusil jsem druhou redukci, v obou několik různých CF karet a nic. Tak jsem zkusil SD na IDE redukce. Opět nic. Začal jsem podezřívat 8255 a vyměnil jsem ho. Na první pohled byl nový, ovšem čert ví z jakého zdroje. Byla to klasická šuplíkovka.

Bad_Tohsiba_TMP82C55AP-10 

Pak už PPIDE začalo projevovat nějakou funkčnost. Ovšem žádná sláva. Při použití SD redukcí vznikaly vtipné situace, kdy se kopírovaná data od určitého bajtu pravidelně posouvali o 2 byty nebo najednou nezapisovaly vůbec. Nejlepší výsledek jsem dosáhnul se 4 GB CF kartou Adata, která sem tam zmršila jen nějaký byte. To ovšem stále nebylo použitelné řešení. I šáhl jsem hlouběji do šuplíkových zásob a našel zapomenutou 256 MB kartu PQI. Tak už šlapala v pohodě. Všechny LUN šly naformátovat, kopírování tam i zpět s verifikací bez problému.

Ještě si zkusím pohrát s tou redukcí a připojit napájení zevnitř Zeta přes PPIDE, abych nemusel mít dvoje napájení a na konferenci jsem našel i info o potřebě důkladnějšího propojení zemí. Určitě vyzkouším. Pro teď mi ale vše šlape jak má.

Přes Xmodem jsem si na Zeta SBC nahrál můj oblíbený Turbo Pascal 3.01 a další CP/M programy.

Vlastně jsem ještě právě při kopírování narazil na jednu vlastnost XM.COM. Součástí RomWBW 1.2.5 je XM.COM verze 12.5, který je sice výkonný a umí i 1k Xmodem protokol, ale jeho SW obsluha je náročnější. Proto má problémy spolehlivě kopírovat na rychlosti 38400 baud, kterou jsem používal. Řešení je dočasně přepnout na 9600 nebo zvýšit frekvenci CPU na alespoň 8 MHz. Já měl při prvním zapojením CPU na 4 MHz, abych nic zbytečně nedráždil.

Vyzkoušel jsem frekvenci zdvihnout až na 25 MHz a tam mi už Zeta nefunguje. 20 MHz šlapalo, ale čistě pro jistotu jsem se o trochu vrátil na 16 MHz. CPU mám sice 20 MHz Zilog, ale nemá cenu riskovat. Přece jen všechny obvody vyjma jednoho 74F139 jsou standardní 74LS.

Pokud by někdo měl zájem o DPS verze 1.0, ozvěte se. Dal jsem za ni cca 500 Kč, ale za 300 Kč bych ji nechal. Liší se jen v pár kosmetických drobnostech, funkčně je shodná.

Příspěvek byl publikován v rubrice Moderní projekty, N8VEM. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

10 komentářů: Zeta SBC – jednodeskový počítač se CP/M

  1. Roman napsal:

    FDTST v3.0 som ešte neskúšal, mne sa tá rýchlosť nezdá tragická. Mám stále jeden problém, ktorý neviem vyriešiť. FDTST mi funguje len v polling móde. Pri prepnutí na interrupted mód mi zasvieti LED indikujúca NMI a Zeta zmrzne. Ale nie je to obmedzujúce fuknčnosť CP/M takže s tým dokážem žiť. Z80 taktujem na 20MHz, možno tam skúsim dať 8MHz oscilátor. Pri 4MHz by nemali fungovať HD diskety !! Mám osadené rovnako, len štandardné LS a tú jednu 74F139. PPIDE je na ceste ku mne tak som zvedavý ako sa vytrápim. Takže problém je v CF karte ? A ešte mi nie je celkom jasné o čom je reč v prípade DivIDE.

  2. Martin napsal:

    To zni, jako ze se Ti CPU dostane do stavu HALT a pak uz neprijde preruseni. Mas spravne nastaveny JP3 (FDC_INT) do polohy 1-2? HD diskety jsem zatim nezkousel, protoze jsem doma nasel aktualne jen 720kB FDD 😉 Asi to s tim retro uz prehanim, ze nemam jedinou HD. Chtel jsem koupit, ale normalni obchody je nemaji. Je to mozne?

    U DivIDE je napajeni vyvedene na pin 38. Standardni CF a SD adaptery se napaji pinem 20. To adaptery urcene pro DivIDE (aspon ty co jsem koupil) resi dratovou propojkou mezi piny 20 a 38 na CF adapteru. Pri zapojeni do DivIDE to privede +5V z pinu 38 na pin 20 a tim padem napajeni do adapteru. Kdyz takovy adapter strcis do Zeta SBC, resp. PPIDE, kde je napajeni spravne na pinu 20, dostane se Ti +5V pres propojku na adapteru na pin 38, kde ovsem je na PPIDE vystup invertoru 74LS14.

  3. Brad napsal:

    20ks disket jsem nedávno (cca. půl roku zpět) objednával v “ title=“Activa“>Activě. Přišly sice až napodruhé, ale přišly 🙂

  4. Pingback: Kompaktní CP/M s floppy podruhé a teď i s VGA – Zeta SBC V2 | Martinův 8-bitový blog

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *