Dokumentace k SORD M5

SORD_computer_corp_logo
Dokumentace k Sordu je dnes jako šafránu. Po webu MUDr. Naidra zmizel i K5 web zabývající se Sordem a tak už na netu dnes o tomto počítači téměř nic nenajdete. Nedávno mně kontaktoval Miloš Bajer, vyměnili jsme si pár informací a Miloš nelenil, dal si tu práci a naskenoval část své archivní dokumentace. S jeho souhlasem a se souhlasem Daniela Dočekala, který Miloš také opatřil, se s vámi o tuto dokumentaci rád podělím.

Sord_Basic-I_CZ-1   Sord_Monitor_ROM-komentovany_vypis-1   Sord-Amstrad_602_1987_1-1

A protože se často ptáte, přidal jsem do článku i schéma Sordu a cartridgí.

České návody BASIC-I a BASIC-F

Sord_Basic-I_CZ-1   Sord_Basic-F_CZ-1

 

MONITOR ROM – popis základního programového vybavení SORD M5 od Daniela Dočekala

Sord_Monitor_ROM-komentovany_vypis-1

 

Zpravodaj pro uživatele počítačů Sord a Amstrad/Schneider

Sord-Amstrad_602_1987_1-1   Sord-Amstrad_602_1987_2-1   Sord-Amstrad_602_1987_3-1

Sord-Amstrad_602_1987_4-1   Sord-Amstrad_602_1988_1-1   Sord-Amstrad_602_1988_2-1

Sord-Amstrad_602_1988_3-1   Sord-Amstrad_602_1988_4-1   Sord-Amstrad_602_1989_1-1

Sord-Amstrad_602_1989_2-1   Sord-Amstrad_602_1989_3-1   Sord-Amstrad_602_1989_4-1

Sord-Amstrad_602_1990_1-1

 

Schéma zapojení SORD M5 a jeho napájení a cartridgí

sord_m5_scheme_nahled   Sord_m5-power

Schéma zapojení cartridge BASIC-F
Schéma zapojení cartridge FALC
Balík s high-res skeny plošného spoje pro cartridge

 

Kromě Daniela Dočekala nemám kontakt na autory zde zveřejněných děl a tudíž ani svolení ke zveřejnění zde. Pokud jste autorem a nepřejete si svoje dílo zde zveřejnit nebo byste rádi cokoli doplnili, či změnili, prosím kontaktujte mne na martin (takovytokulaty) 8bity.cz a já vše samozřejmě uvedu na pravou míru.

Pokud naopak máte další dokumentaci, hlavně schémata SORD rozšíření, jako je FD-5, EM-5, PI-5 apod. prosím kontaktujte mně. Rád pomůžu i se skenováním. Uvítám i programové vybavení pro SORD M5, zvláště pak české. Na internetu se dají najít obsahy všech cartridge a existuje i multicart, ale české programové vybavení je bohužel neznámo kde. Snad se ještě něco u sběratelů najde.

Příspěvek byl publikován v rubrice SORD, SORD M5. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

53 komentářů: Dokumentace k SORD M5

  1. Pingback: Můj první počítač — Další z mnoha Blogů

  2. dlabi napsal:

    Ahoj,

    je fajn najit fanouska Sorda. Pokud shanis dokumentaci doporucuji nejak zkontaktovat Romana štece.To on udrzoval archiv programu (sam jich plno napsal napr. SOS Copy) a mel o Sordovi pekne stranky, ale jak se zda uz bohuzel neexistujou. Muzes si je castecne prohlidnout pomoci nejakeho archivare napr. http://web.archive.org/web/20100826005722/http://k5.web.klfree.net/index.php?option=com_content&task=view&id=10&Itemid=11

    Sam mam doma par originalnich manualu pro Basic-I a G, to same v cestine. Original MONITOR HANDLING MANUAL a nejake dalsi originalky, narovinu ale rikam ze je ofocovat nebudu, jsou docela tluste 🙂 . na svem blogu jsem vystavil par cisel zpravodaje co jsi nemel. Mam doma i nejake kazety hlavne s MSX hrama pro sorda, snazil jsem se jich par digitalizovat do wav, ale zadna slava. Snazil jsem ty kazety nejak resuscitovat pomoci programku Mudr Lenka, ale casu malo a zub casu zapracoval. Verim ze Roman ma vsechno co na Sordovi kdy bylo a myslim ze to diky sve peclivosti bude mit i na pc, ale to je jen domenka. Tak se mej a Sordu zdar

    • Martin napsal:

      Ahoj, bohuzel, ani web pana Stece, ani web MUDr. Naidra nefunguji a v archivnich enginech z nic moc nezustalo, takze spatenka. Pana Stece jsem zkousel kontaktovat, ale nejak se mi nedari. Pokud mas nejaky kontakt a podarilo by se Ti od nej okopirovat jeho data, pripadne zapujcit literaturu k oskenovani, bylo by to super. Mam nejakou literaturu od Dexe a postupne ji uz brzo zacnu skenovat, ale sposutu informaci chybi. Chtel bych se vyhledove pokusit i o repliku disketoveho radice, obavam se ale, ze bude docela chybet software. Kdyby se nekdo nasel s disketovym radicem a disketami, bylo by to super!

      • Dlabi napsal:

        Svého času můj bratr řadič postavil. Byl to jiny nez co navrhli panove ze Sord klubu. Ten náš byl na 5 1/4 diskety a běžela pod CP/M. Schéma a vlastní hw uz nemám, maximalne nejake zbytky programku.

      • dlabi napsal:

        Ahoj Martine,

        díky Falcenovi, který dobře archivoval, máme schéma řadiče od pana Neštického. Software bych také dal dohromady.
        Pokud máš zájem koukni http://www.dlabi.cz/schematka-k-sord-m5/. Zbytek můžeme dohodnout pak.

      • MJ napsal:

        Neviem, či odpoveď po cca 10 rokoch je ešte zaujímavá, ale cca v roku 1988 som „vyvinul“ FLOPPY diskovú jednotku, temer zhodnú so SORDOM FD5. Mám ešte nejaké plošné spoje /PROFI, s prekovenými dierami/, nejaké zásoby zúčiastok … Nedávno som objavil originál obsah ROM FD5, tak rozmýšľam, že po 35 rokoch ešte asi nejaké FD5 postavím …

        • Martin napsal:

          Jasan, že je zajímává, každá dokumentace se hodí. Informací je málo, kdyby byla i deska k dispozici, určitě bych měl zájem. Martin

          • MJ napsal:

            Musím teda tie plošáky k FD5 pohľadať, aj schému. /lebo to nie je presný „PAJC“, ten nedostupný IO na separátor dát som mal nahradený digitálnym PLL závesom, kde SYNC DATA boli v PROM 74188/. Keď som naposledy upratoval sklad, som narazil na model, kde som mal osadené 2xFDD 3,5″ a 2x FDD 5,25″. Niekde by som mal mať aj testovaciu dosku s päticami AUGAT, kde som osadil ALL IO a po 24 hodinovom zahorovaní som ich naletoval do plošáku, ktorý som vyrábal. Ja mám aj upravený firmware FD-5, aby bol formát diskiet kompatibilný s IBM, teda BOOT sektor tam bol z nejakého MS-DOSu. Ale kedže som teraz našiel na NETe originál obsah ROM SORD FD-5, tak budem vedieť vyrobiť SOFT 100% kompatibilnú SORD FD-5. Dokonca som mal aj verziu BOOT pre ZX Spetrum, ale to nebola moja krvná skupina. Na konci ZX ROM bol cca 1 KB free SPACE, tak tam som mal ovládač FDD.

        • Martin napsal:

          Super, těším se, dejte pak prosím vědět, jestli to najdete.

    • dex napsal:

      Archiv (nejen zdroják webu, ale i korespondenci, deník, software, …) Dr. Naidra mám (jsou tam i dokumentace ze Štecova webu) a postupně ho dávám do publikovatelného tvaru (zatím zvenku nedostupný, protože ho mám na serveru s neveřejnou IP), včetně haldy kazet, které se snad v historicky dohledné době podaří digitalizovat.
      Takže ne všechno bylo ztraceno, jen musím najít čas v tom uklidit.

      Jinak ta chybějící čísla Zpravodaje jsem Martinovi někdy po Bytefestu taky posílal mailem, ale asi to skončilo ve spamu nebo kde :o)

      • dlabi napsal:

        to zni zajimave, uvital bych kdybys to hodil nekam na web. Take by bylo super kdyby nejaky sikula dopsal pod MESS podporu EM_64 pak by se dalo pohodlne restaurovat i bez Sorda. Btw. nevite nekdo jak ukladat z MESSu .cas soubory? Me to vzdy ulozi jen WAV. Diky a mej se

        • Marcel Polacek (vasak) napsal:

          Do messu delam sorda ja,shanim pro to obsah romky ve fd5 mechaniky.

          Marcel Polacek (vasak)

          • Martin napsal:

            FD-5 mam, ale EPROM je bohuzel zaletovana a moc se mi do toho nechce pajet. V nejhorsim pripade mozna casem, kdyz se to nenajde nikde jinde, bych to mohl zkusit spachat. Nekde jsem videl tisteny vypis, ten se neda pouzit k rekonstrukci?

            Martin

          • dlabi napsal:

            Tak to ses borec, kdybys tam doprgal programove odpojovani MONITOR ROM tak jak to fungovalo na realnem sordu, mohlo by se tam sprovoznit dost programu. Dodal bych pak nejakej sw na testovani, trebas MSX nebo hry predelane primo pro SORDA pro 64kBI RAM.

          • dlabi napsal:

            Jo a Marceli nevim jestli je to problem MESSu nebo SOS COPY ale kdyz jsem vyrabel kopie tak se spatne zapsal stop bit posledniho souboru. To pak ma za nasledek ze se nikdy neukonci nahravani a musi se ukoncit klavesou ESC.

          • dlabi napsal:

            2Marcel: No nevim jestli je tohle obsah ROMky pro FD5 kterou hledas, ale zkus ji http://dlabi.cz/data/sord/sordfd5.rom

            Dej vedet Ales

          • Marcel Polacek napsal:

            No ta romka by sla nahrat na disk a s disku jako tape nebo waw,aniz by bylo treba rozebirat fd5.
            Skousim ted tu romku z toho odkazu dole a uvidim,

          • dex napsal:

            Nešla.
            FD5 standardně ukládá data, která jí přijdou po paralelní lince, ne svůj address space. To není jako u platforem, kde data do řadiče posílá procesor počítače ze svého adresového prostoru. kde má při ukládání na disk DISKROM přistránkovanou.
            A procesor počítače jí samozřejmě nemůže poslat obsah její ROMky, ke které on nemá přístup.

          • dlabi napsal:

            Martine mam velkou prosbu. Pisu to sem protoze nemam tvuj mail. Predpokladam, ze mas k Sordovi funkcni FD5. Pokud ano, mohl bys promerit kam je pripojeny pin 15(DACK) z cipu uDP765(7265). Muj predpoklad je bud na Vcc nebo na 8255 pin 25 PB7. Moc by mne to pomohlo k rozchozeni sw emulace. Diky

          • dlabi napsal:

            Dexi šla, vono co říkáš je pravda částečně. Bios FD-5 umožňuje pomocí jednoho svého příkazu číst svůj adress space a poslat jej do Sorda přes PIO, dokonce nerozlišuje zdali je to ROM či RAM. Prakticky odzkoušeno, FD5 ROMku jsem takto přenesl do Sorda

          • dex napsal:

            Jo, služby WMM a RMM.
            Nedošlo mi, že když je možné zavést do FD-5 vlastní strojový kód a spustit ho, že musí existovat i služba na čtení a zápis do té paměti.

      • Dlabi napsal:

        Nemohl bys mi DEXi poslat seznam co na těch kazetach je? Díky.

        • dex napsal:

          Ale já přece ještě nevím, co na nich je.

          • dlabi napsal:

            mel jsem za to ze si ke kazetam dostal i seznam. tak nic. diky

          • dex napsal:

            Seznam jsem dostal snad jen ke kazetám pro C2717.

            Minulý týden jsem upravoval zdroj, aby šel připojit k sordímu kazeťáku, tak už by mělo být teoreticky možné čtění.
            Vymýšlím teď způsob, jak kopírovat z kazet na diskety. A jak to zařídit, abych nemusel shánět ještě nějaké PC, do kterého by se to přepískávalo z kopíráku přes LPT port.

          • Dlabi napsal:

            No já to dělal tak ze si kazety zdigitalizuju přes zvukovku do wavu kterej pak zkousim remasterovat v emulatoru sorda ze kterého vyplivnu cistej wav. Uz mám ale rozepsanej wav2cas konvertor kterej teoreticky nahradí nutnost to cpát do emulatoru a vygeneruje rovnou soubor(y) o par kb. V budoucnu bych chtěl pak promyslet jak tyhle soubory cpát rychle do sorda.

          • dex napsal:

            Myslím, že takový konvertor už existuje. Až spravím svůj krachlý síťový disk, tak bych se podíval, jestli tam nějaký wav2cas je, ale určitě tam byl program pro samplování z LPT vstupu do .cas image a naopak vypískání image přes LPT do Sorda.
            Přistrkávám tyhle věci k původnímu Naidrovu webu, aby se pak dal dát celek někam ke stažení.

      • dlabi napsal:

        Postoupil si DEXi nejak s tim webem/archivem?

      • Archiv napsal:

        Dexi chtěl bych se zeptat zdali mezi věcmi od Mudr Najdra není i schéma zákaznického obvodu GA015? Ne ze bych ho nějak nutne potřeboval, ale rad bych ho dal na svůj web. To ze takovým schématem Najdr disponoval mám od Falcena99, který mu ho prý dával. A vůbec nejlepší by bylo kdybys ty věci někam publikoval. Nechceš s tím nějak pomoct, byla by skoda aby to leželo někde na půdě.

  3. Dlabi napsal:

    Tohle jsem našel na webu. Je to ze stranek klfree. Mohlo by to vyjít. Pokud se ti ho podaří kontaktovat dej vědet. Přece jenom je to dávno co sem sním mluvil a chtěl bYch ho pozdravit. Az bude čas zkusil bych zdigitalizovat me kazety s programy ale myslím si ze to uz bude mít hotové. Hele co se vůbec stalo s Mudr Naidrem?
    Kdyžtak ty kontakty nepublikuj.

    Umístění : Kladno Status : OK
    Adresa : Karlova 1198, Kladno

    Správce Node :

    Přezdívka (Jméno) : K5 (Roman Štec)
    Email : arigato (zavináč) klfree (tečka) net
    ICQ : 313478262
    Telefon : Skype: Roman_Stec

    • dex napsal:

      Doktor Naidr zemřel 10.2. 2006 před 59. narozeninami.
      Web měl na fakultním serveru falabella, o který se staral, po reorganizaci sítě po jeho smrti přestal server fyzicky existovat.

      • dlabi napsal:

        smutna udalost:-(, ted jsem prolezl celou konferenci na pandore a precetl si to od jeho syna. Odesel velky fanda Sorda, docela by me zajimalo jestli sem ho kdy potkal v Sord klubu, jmena vsech si uz nepamatuju, bylo me kolem 13

        • Roman Štec napsal:

          Zdravím ve spolek! Tak já bych sem s dovolením napsal pár poznámek, než je definitivně zapomenu:

          MUDr. Naidr mě oslovil někdy hodně dávno a ze SORD klubu jsem ho téměř určitě neznal. Osobně jsme se setkali na první Nostalgia Párty (dnes ByteFest) a podle fotek co mám v archivu, to bylo 10. května 2003. Byl i u mě doma, ale jestli to bylo před nebo po, to už si nevzpomenu. Mému tehdy malému synovi daroval Voltíka (taková ta stavebnice), ale i když jsme si s tím hráli a stavěli z toho různá zapojení, tak on si k tomu nikdy nenašel ten správný vztah a dodnes ho nemá. s druhým synem jsem absolvoval totéž na stavebnici Clementoni, ale dopadlo to úplně stejně. Takže bohužel nemám pokračovatele, který by se o zachované poklady z minulého století s náležitou péčí postaral…

          Ale zpět k doktorovi Naidrovi. Když mě navštívil za účelem zkopírování tehdy už vzácných programů na disketách pro předělaný Basic-F, jsme oba zjistili, že poslední verze desky pro FDD mechaniku, kterou vyvinul Jindřich Stuchlík, nefunguje dobře s mým formátem SKEW, ačkoli předchozí hw verze fungovala bezchybně. Tím se defakto značně ztížila možnost tyto programy zduplikovat. O několik let později jeho syn napsal SORDistům e-mail, že jeho otec zemřel.

          Já jsem už pak SORDa neměl důvod zapínat. Zkoušel jsem sice MESS (aby se zachovalo aspoň to, co mám na kazetách), ale protože ani tam SORD nefungoval dobře, tak jsem se možností archivace sw definitivně přestal zabývat.

          Někdy v roce 2006 nebo 2007 jsem někomu z někaého diskusího fóra (fakt už nevím komu) daroval téměř všechny „papíry,“ které se týkaly SORDa a nebyly osobního charakteru (knížky, manuály, disassemblované programy a tak dále). Nechal jsem si jenom osobní korespondenci. A tu zatím pořád mám i se všemi kazetami a disketami.

          Webhosting na serveru Klfree jednoho dne umřel a s ním i moje stránky, na kterých byla spousta věcí a část se toho týkala i počítače SORD M5. Zazálohované to sice mám, ale jako dump SQL databáze staré verze CMS Joomla, která bohužel není kompatibilní s novějšími verzemi, takže není úplně jednoduché web obnovit a muselo by se to dělat ručně článek po článku, do toho dohledat všechny obrázky a odkazované archivy a tak dále… a na to fakt nemám sílu. Proto tedy mé stránky nejsou a nejspíš už ani nebudou.

          Komunikovat se mnou lze, ale prestože mám z historických důvodů větší množství e-mailových schránek, většinu z nich už neotvírám, protože bych se z toho zbláznil. Stejně mi tam chodí jen samé kraviny.

          Jsem na Google+ , takže nashle tam…

  4. Ola Andersson napsal:

    Hope you don’t mind me posting in english. I found this blog searching for information about the Sord M5. I’m a collector from Sweden and the Sord M5 is one of my favorites. I just got my FD-5 Floppy to work and was a little disappointed that I couldn’t use my Basic-G with it, instead I was forced to use Basic-F. I have long thought it would be nice to have a good website about the Sord M5, with a forum where people could exchange information.

  5. Pingback: 08_2012 Blog, Notes.

  6. Jiří Holas napsal:

    Dobrý den,

    sháním assembler pro sorda. Nejlépe ve formátu wav, nebo M5. Konverzní program pro formát cas nemám, pokud byste assembler sehnali v tomto formátu, poraďte mi, prosím, kde konverzní program cas to wav sehnat.

    S díky

    Jiří Holas

  7. Marcel Polacek napsal:

    Nevite nekdo kde by se daly sehnat programy na Basic-w podarilo se mi ho implemetovat do messu,Na misto fd-5 jsem dal emulaci radice WDxx,ale nevi strukturu disket,a hlavne nemam ty programy co byly na disketach k te Stuchlikove nastavbe,a dale shani obsazeni portu ve stuchlikove nastavbe na radic jsem prisel ale na mapovani ne.Shanim teda ty soubory bud jako wav nwbo cas,a image disket. Prosim pomozte mi stim.

  8. Omikron napsal:

    Chtělo by to upravit MSX core pro Terrasic DE10 na Sord M5.

  9. Roman Štec napsal:

    Zdravím všechny!
    Pokouším se znovuzprovoznit mé www stránky, tentokrát bez redakčního systému, jen jako pure HTML a CSS. Struktura bude (resp. už je) úplně jiná, než měly mé původní stránky. Mám v úmyslu tam umístit jak veškerou dostupnou dokumentaci, tak později veškerý software, který mám na kazetách, pak ten, který mám na disketách a nakonec tam dát to, co je zajímavé hlavně pro mne (a doufám, že to jednou ocení i mí potomci), to jest můj deník a poznámkové bloky, kde jsem si vedl záznamy o mém životě a tom, co jsem zrovna dělal.
    Jinak tedy: Basic-W používá velmi obskurní formát disket, pokud si dobře pamatuji, tak jsem ho navrhl tak, aby využil z kapacity diskety (5,25″ 360KB) maximum, takže má 81 stop a na stopě asi o 2 až 3 sektory víc, než bylo obvyklé (nepamatuji si to přesně). Dále používá systém prokládání sektorů, tedy skew (proto jsou diskety označovány jako SKW), kdy po sektoru 1 nenásleduje sektor 2, ale tuším že dva až tři sektory jiného pořadového čísla, až za nimi je 2, pak zase jiné sektory a za nimi sektor číslo 3 a tak dále. Díky tomu se disketa načítala rychle (nemuselo se čekat, až se otočí o 360°) a ani se nemusela někde v paměti držet tabulka prokládání sektorů, jako tomu je právě v CP/M. Zatím jsem dal zdrojáky v podobě WAVu na můj disk Google (odkaz na něj je ve skupině SORD na Facebooku), aby to bylo k dispozici hned, než se to dostane na mé stránky jako CAS ev. jako ASM listing (než se k tomu dopracuju, může to trvat velmi dlouho).

  10. Roman Štec napsal:

    Moje nové www stránky jsou na adrese viz odkaz v mém jménu zde, ale je možné, že v budoucnu to bude jinak. Ocením, pokud se najde dobrovolník, který mi s něčím píchne. Třeba s převodem jednoho obřího WAVu s celkovou nahrávkou kazety do samostatných CASů rozdělených podle jednotlivých programů, her, zdrojáků… Nebo s opravou OCR textů z oskenované dokumentace.
    SORDu zdar, M5 obzvláště! 😀

  11. omikron napsal:

    Objevil jsem nové stránky

    m5.arigato.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *