FOReVER 8-BIT demo party 2019

V polovině března se konala v Hornej Súči na Slovensku opět po roce moje oblíbená demo party FOReVER 2019. Letos naštěstí bez kolize s jinými povinnostmi, takže jsem nemohl chybět.

AGROSUCA   Watching_compos

Vyráželi jsme společně s Radimem a Bohoušem z Brna okolo 14. hodiny, takže na místě jsme byli někdy před 17. hodinou. Pozdravili jsme se se spoustou známých tváří, které už byly na místě a jako obvykle jsme si donesli stůl, protože fakt bylo už celkem obsazeno, a roztáhli jsme svoje serepetičky. Já jsem vytáhnul SHARP MZ-700, MZ-800 a MZ-1500 na kterých jsem chtěl testovat a popřípadě dolaďovat firmware Unikarty a manažera. Bohouš vytáhnul Commodore C64 s prezentací svého nového prototypu ARMSIDu.

SHARPy   NOBOMI_ARMSID_Radim

Jak jsme vše nachystali a trochu poklábosili, jeli jsme se ubytovat do Trenčína. Měli jsme rezervovaný penzion v centru Trenčína a jak se ukázalo, bylo to dobře, protože s ubytováním na místě byly opět nějaké potíže. AGROSÚČA je fajn, jen s tím ubytováním by bylo fajn, kdyby na ně byl spoleh a dalo se to rozumně závazně rezervovat. Spaní na místě je super a dojíždění přeci jen trochu opruz. Na druhou stranu pohodlná postýlka a ráno velmi dobrá a bohatá snídaně má taky něco do sebe Mrkající veselý obličej.

Bohoušův nový ARM4SID prototyp celkem zaujal. Bohouš upgradoval CPU a upravil firmware, takže jeden čip zvládá emulovat až 3 SIDy, dají se i 4, ale už to má nějaké moušky. Do budoucna je určitě na co se těšit.

C64_with_ARM4SID_prototype   Playing_3SID_music

Bohouš s sebou vzal pár starších ARMSIDů a za akční cenu se během akce po nich jen zaprášilo. Nová verze ARM2SID by se měla, pokud vše dopadne dobře, představit příští týden v Německu na akci Revision 2019.

Nejdříve jsme se pustili do Unicard manažera. Doma už jsem předem odchytal nějaké nějvětší mouchy manažera pro MZ-700, který vlastně nikdo během let nevyvíjel a naopak se v podstatě naprosto znefunkčnil. Ve více lidech se editoval kód pro více počítačů a MZ-700 jaksi nikdo mezitím neotestoval. Navíc to vypadalo, že problémy má manažer i na MZ-800. Když jsme se s Bohoušem ponořili do kódu, ukázalo se že někdo v rámci rozfungování asi MZ-1500 vyházel některé incializační rutiny pro MZ-800, takže se některé programy nespouštěly správně. Vše jsme se pokusili s Bohoušem uvést na správnou míru, incializaci periferií při spouštění programu jsme vrátili a snad správně zaIFDEFovali. Inicializaci jsme doplnili i pro MZ-700 a naimplementovali programové rozhodování mezi Evropskou a Japonskou verzí za chodu, protože máme Evropský MZ-800, Japonský MZ-1500, ale MZ-700 v obou provedeních. Každý má jinou ROM a monitor, který Unikarta musí emulovat a každý má jinde umístěné některé rutiny. Snad se nám to podařilo opravit, alespoň první testy vypadají, že vše chodí, ale na Tálském Mlýně bych to rád otestoval důkladně.

NOBOMI_working_on_MZ-700_Unicard_debugging   MZ-700_Unicard_debugging

Pustili jsme se i do firmware Unikarty, ale to se nám nepodařilo dokončit. Na mně je to dost složité a Bohouš vypadal dost nešťastně, protože změn za několik let přibylo celkem hodně a firmware na MZ-700 nefunguje pořádně v žádné verzi. Tak jsme nakonec rezignovali a Bohouš upravil starý původní funkční MZ-700 firmware pro nový bootloader, takže alespoň Unikarta funguje na Evropském MZ-700 s tím, že některé funkce, jako např. plná emulace QD zatím nejedou. Snad se posuneme na TM, kde bude i Mikeš, který asi dělal většinu změn.

Bastlilo, kutilo, programovalo a hrálo se samozřejmě všude v sále.

IKON   REVERZ

V sobotu odpoledne a večer nás čekala hlavní část akce a to prezentace grafiky, hudby a demo na různé platformy. Vše mělo jako obvykle velmi dobrou úroveň. Vždycky obdivuju, co jsou šikovní programátoři, grafici a hudebníci schopni vymáčknout ze starých počítačů. Jako Sharpistu mě velmi mile překvapil příspěvek pro MZ-700, kde autor hellboj zkombinoval více zajímavých technik, hezkou atributovou plazmu doplnil plně grafickým obrázkem vykreslovaným pomocí změny znaku během kreslení jednotlivých řádků a doplnil i solidně samplovanou hudbu, kterou z SHARPa hnal přes kazeťákový výstup, aby ji dostal na sálové repro. Škoda jen, že většina účastníků akce nezná vlastnosti MZ-700, takže demo asi nezaujalo až tak, jak by si zasloužilo.

Perfektní večerní osvěžení pak byla hudební skupina Brothers in ATR’s.

demo   Brothers_in_ATRs

V neděli už jsme toho moc neudělali, následovalo jen rozdávání cen, balení a cesta domů. Jako obvykle super akce a už se zase těším na příští ročník. Tak za rok zase ahoj!

Všechny soutěžní příspěvky najdete na webu FOReVER party.

Pár dalších mých fotek jsem nahrál také na Google Photos. Snad to hned Google nesmaže.

Příspěvek byl publikován v rubrice Akce se štítky , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *