Replika Sharp MZ-1E30 – připojení SASI disku k MZ-2500/2800

Po diskovém SASI řadiči Sharp MZ-1E30 jsem se koukal již delší dobu, ale za několik let, co sleduji Japonské aukce se neobjevil ani jediný. Udělat repliku jen podle obrázků na internetu, bez schématu, nejde a tak nezbylo než čekat, jestli se nějaký řadič neobjeví. Někdy začátkem léta přidal Takeda Toshiya funkční podporu SASI disků do svého emulátoru EmuZ-2500 a během prázdnin Ohishi Nobuaki zveřejnil překreslené schéma a to byl ten pravý okamžik pro zhotovení repliky.

SHARP_MZ-1E30_finished_front  MZ-1E30_PCB_front  SHARP_MZ-1E30_finished_back  MZ-1E30_PCB_back

Schéma šlo překreslit poměrně rychle, ale návrh desky plošných spojů už tak jednoduchý nebyl. I když jsem měl foto desky z obou stran, tak některé cesty vedou přes celou desku a několikrát změní vrstvu přes celou řadu prokovů, takže jsem musel hodně hádat. Asi po 3-4 dnech práce byla deska komplet. Poslal jsem ji na zkouknutí Radkovi a Mikšovi, kteří mi poslali pár připomínek a desku jsme nechal udělat jako prototyp v APAMA. Do Číny jsem to nechtěl posílat, protože jsem si vůbec nebyl jistý, zda je to zapojené dobře a navíc Ohishi Nobuaki v té době měl na stránkách jen schéma a informaci, že mu nejde originál rozchodit s RaSCSI. Když mu nefungoval originál bylo těžké testovat repliku, ale říkal jsem si, že s SCSI2SD to snad fungovat bude.

MZ-1E30_replica_front   MZ-1E30_replica_back

Do týdne jsem měl desku v rukou a nejbližší víkend jsem ji zapájel a pustil se do testování. Zpočátku to vypadalo celkem smutně. Řadič sice správně nastartoval z vlastní ROM, ale z HDD nebootoval a zdálo se, že ho ani nevidí. Moje prvotní představa byla, že vezmu obraz HDD z Emulátoru EmuZ, přenesu ho na SD kartu v SCSI2SD a snad to bude fungovat. Nefungovalo. Zkusil jsem tedy RaSCSI, ale ani tady jsem neuspěl. Ohishi mi pomohl s formátovacími a instalačními utilitami, které se dodávají standardně na disketě společně s MZ-1E30, ale ani formátování disku nevypadalo dobře.

MZ-1E30_RaSCSI_before_format   MZ-1E30_RaSCSI_format_failed

Ovšem Ohishi mezitím také zkoumal a přišel na problém v časování SASI, který šel jednoduše opravit přidáním krátké pausy do RaSCSI emulátoru. Po přidání jednoho řádku “usleep(1)” do zdrojáku a jeho překladu mi Sharp MZ-2500 nabootoval. To bylo radosti Mrkající veselý obličej

RaSCSI_started

Zkusil jsem formátovací utilitu a formátování prošlo v pořádku. Nakopírování systému a programů také a měl jsem krásný nový bootovací harddisk zhotovený přímo na MZ-2500. Paráda.

MZ-2500_BASIC_starting_from_HDD   MZ-2500_BASIC_boot_from_HDD

Tím se ukázalo, že replika řadiče MZ-1E30 je v pořádku a nic nebrání udělání pár dalších desek pro pár majitelů počítače MZ-2500 u nás. Udělal jsem jen drobnou úpravu, co se týká šířky desky. Škoda, že jsem já trdlo rovnou nevyšel z Mikešovi repliky MZ-1R37, ale všechno jsem dělal od píky. Mohl jsem si ušetřit dost práce. Taky jsem měl vyzkoušet plechy, zjistil bych, že mám konektor trochu více posunutý na jednu stranu než je díra v plechu na zadní straně MZ-2500, ale to nebude problém vyřešit výrobou malinko posunutého plechu. Desky jsem tentokrát už nechal udělat v Číně a jakmile přišly, tak jsem je i otestoval a předvedl letos na ByteFESTu a vše bylo jak má.

MZ-2500_with_MZ-1E30_open   RaSCSI_wired_detail

Majitelům jsem už desky rozeslal, ještě mi nějaká zbyla, kdyby měl někdo zájem a předpokládám, že si o nich popovídáme příští týden na Sharp setkání na Tálském Mlýně. Rád bych přivedl řeč na téma emulace MZ-1E30 v Unikartě (a logicky její případné použití v MZ-2500) a také bychom mohli zkusit práci se SASI diskem v MZ-2500. Myslím si, že není důvod, aby to nešlo.

Další krok bude také vyzkoušet řadič MZ-1E30 v počítači MZ-2800, kde by měl také fungovat. Ohishi Nobuaki už to zkoušel a jemu to funguje, byť si to vyžádalo trochu více úprav v RaSCSI. Také si budu muset přiohnout Mikšův emulátor klávesnice MZ-2500 k MZ-2800, protože žádnou nemám a je tam hodně speciální konektor. Ale o tom až někdy příště.

Příspěvek byl publikován v rubrice MZ-2500, MZ-2800, SHARP se štítky , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

4 komentáře: Replika Sharp MZ-1E30 – připojení SASI disku k MZ-2500/2800

  1. tomo napsal:

    Hi,
    If it’s possible, I’d like the gerber data of mz-1e30 replica.
    Thank you.

  2. Phil Smart napsal:

    Hi,

    I’m interested in the SASI interface for the Sharp MZ-2500. Just getting hold of mine in the next few days. Would it be possible to either buy a PCB or get the gerber files?

    I have a RaSCSI board being made at PCBWay, what/where should the delay be added in the source?

    I have my own projects, ie. https://eaw.app/sharpmz-700-upgrades-tranzputer-sw/#v13-pcb – like you Im a gig Sharp fan 🙂

    Many thanks for any help you can give in advance,

    Best Regards,
    Philip

    • Phil Smart napsal:

      FYI: A year after building the board, I today got around to installing it in my MZ-2800 connected to a RaSCSI. Worked first time like a charm in both machine modes, excellent work, many many thanks.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *