Bateriová náhrada RTC a NVRAM obvodu DS12887 (MK48T87)

V počítačích kompatibilních s IBM PC AT, Atari Falcon a dalších se často používá RTC obvod DALLAS DS12887, který má v sobě zabudovanou baterii. Bohužel, tato baterie vydrží jen asi 10 let provozu a tudíž už je často nefunkční. Vlastní RTC, resp. hodiny nejsou až takový problém, jako to, že obvod navíc obsahuje 114 bytů baterií zálohované RAM. Ta se obvykle používá pro uložení systémových nastavení. U IBM PC se tomu říká CMOS RAM u Atari Falcon NVRAM, ale počítač má každopádně bez těchto údajů problém. Řešením je vyměnit obvod za nový, který se stále dá běžně koupit, ale za 10 let budete stát před stejným problémem znovu. Druhou variantou, které je plný internet, je obvod rozříznout, vyjmout baterii a napojit jinou externě. Tím ovšem často vzniká nepěkná škaredá věc Mrkající veselý obličej a to nemám rád. Naštěstí jsem objevil projekt, kde autor maeslin elegantně nahrazuje bateriový RTC čip malou destičkou s SMD verzí RTC obvodu, krystalem a pouzdrem na baterii, takže vnější rozměry náhrady zůstávají zachované a baterie je kdykoli snadno vyměnitelná.

RTC_DS12887_replacement_w_original_angle_Martin

Autor maeslin dal svůj projekt ds12887_subs_SOIC volně k dispozici na OSH Park, takže každý si může snadno nechat udělat PCB pro sebe. Jedná se o malou destičku rozměrů cca 16,5×33,5 mm, na kterou je potřeba připájet DS12885 v SOIC pouzdru, 32.768 kHz SMD krystal, držák na baterii CR1220 a oboustranné pinové lišty pro zasunutí do patice nebo zapájení na původní místo.

RTC_DS12887_replacement_angle_front_Martin   RTC_DS12887_replacement_angle_back_Martin

DS12885 je vlastně verze DS12887, která potřebuje externí baterii a krystal. Existuje i ve verzi DIP, takže je možné ho použít přímo místo DS12887, je pěkně nízký, ale stále musíte připojit externí baterii a krystal. Proto mi náhrada prostřednictvím malé destičky i s pouzdrem na baterii, která funguje jako „drop-in“ náhrada přišla super.

RTC_DS12887_replacement_w_original_front_Martin   RTC_DS12887_replacement_w_original_back_Martin

Z OSH park jsem stáhnul Gerber data a destičky jsem nechal vyrobit v Číně. Tím bohužel přišel trochu zkrátka OSH Park, který udržuje super projekt sdílených PCB projektů, ale já jsem potřeboval destiček víc, pro více lidiček a OSH Park to vrátím příště v jiném projektu.

Akutně jsem potřeboval nahradit MK48T87B-24 v Atari Falcon. Obvod je zapájený do DPS, takže jsem ho nejdříve musel dostat z desky. Protože pro mně vlastní obvod neměl cenu a základní deska Falconu je naopak nenahraditelná, klasicky jsem uštípal všechny nožičky a pěkně po jedné je opatrně vytahal z desky.

Atari_Falcon_RTC_NVRAM_MK48T87B-24   Atari_Falcon_RTC_NVRAM_empty_PCB

Do desky se nedá osadit patice, protože náhrada sama o sobě je stejně vysoká jako původní bateriový obvod DS12887 a pokud byste ji dali do patice, nevejde se vám pod krycí plech Falcona. To je také důvod, proč se u Atari Falcon nedá použít originální DS12887 v patici. Náhradu je tedy vhodné zapájet přímo do desky. Pozdější výměna baterie je snadná a nemáte tak žádný problém.

Kdyby byl ovšem někdo paranoidní jako já Mrkající veselý obličej a chtěl dostat do Falcona náhradu i v patici, tak to také jde. Bohužel jsem neudělal foto a nechce se mi Falcona už rozbírat, ale je potřeba odstranit z patice v desce Falcona střední příčku a na náhradě RTC použít místo oboustranných pinových lišt jen nějaké vhodné piny. Já použil nožičky od odporů, které vždy sbírám do pytlíčku a mám jich spousty. Nožičky jsem zastrkal do patice, na ně navléknul destičku náhrady a ta pak v podstatě leží skoro přímo na patici. Tím se sníží celková výška a vše se hezky vejde pod krycí plech Falcona. Celou náhradu tak můžu odpojit a do patice zasunout jiný obvod. Sice nevím, proč bych to dělal, ale jak jsem říkal, jsem holt trochu paranoidní Mrkající veselý obličej.

Náhradu jsem zkoušel i v mém „Sergeyově PC“, kde je potřeba odpojit krystal a baterii, protože Sergeyovo PC umožňuje zapojit jak DS12885, tak DS12887 a vše šlapalo, jak má.

Kdyby někdo chtěl destičku plošného spoje, tak si napište na martin takovýtokulatý 8bity.cz, udělal jsem nějaké navíc a pár mi jich zbylo.

Příspěvek byl publikován v rubrice Atari, Nezařazeno, PC se štítky , , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

16 komentářů: Bateriová náhrada RTC a NVRAM obvodu DS12887 (MK48T87)

  1. Sillicon napsal:

    No vida pekna nahrada… tohle jsem zacatkem roku resil u Dexovo 286 aby mel kde zapnout hw emulator Sinclaira QL :-).
    Akorat jsem odbrousil kontakty te puvodni vnitrni baterie a pripojil misto ni na dratky pouzdro s jinou.

      • dex napsal:

        Kdyby dex věděl, že je uvnitř toho KeyCompu stejný čip jako ve Falconu, vzal by si náhrady rovnou dvě.
        Jinak ta 286 stále nemá uvnitř disk, takže QXL ještě nešlape.
        Bohužel mi teď umřelo jiné QL – shodou okolností jsem v něm nedávno měnil odešlou ZX8301, a vypadá to, že v něm teď odešla zase ZX8301, takže příčina poruchy tam někde pořád asi sedí, v napájení nebo někde. Tož teď řeším toto a projekty čekající na disky tedy čekají nadále na disky.

        • Martin napsal:

          Jestli chces, tistacky jeste k dispozici mam.

          Jestli Ti v QL odesla uz druha ULA, je to podivne. Nastesti jich ma RWAP asi dost a prodava je levne, ale i tak by to chcelo se na to podivat. A souhlas, zacal bych napajenim, kondiky, atp.

          Hodne zdaru s rochazenim QXL, dej pak vedet.

          • dex napsal:

            Dnes jsem se (zatím neúspěšně) snažil sundat starý RTC čip z desky Falcona.
            A to neuhodnete!
            Ta svině čip má na sobě nahoře dva miniaturní konektory, přes které je k němu připojená vyměnitelná baterka!
            Na čipu jako takovém nevidím napsáno nic, ale na baterce je „MK48T87B-24 Timekeeper RAM“.

            Nevyrábí někdo náhodou tuhle náhradní baterii?

            https://plus.google.com/photos/118173345312865914668/albums/6086483308911004097

          • Martin napsal:

            Ahoj, to asi jako náhradní díl nekoupíš, ale určitě tam půjde dát jakákol normální 3V placka. Ta vnitřní konstrukce je v podstatě stejná, jako té náhrady. Je zajímavé, že to šlo tak hezky oddělat, na netu jsou hrozivé věci, co s tím někteří lidé páchají 😉 Tohle vypadá celkem čistě a asi by se dalo provést relativně kultivovaně.

            Jinak ten obvod se z desky vypájuje ne úplně snadno. Některé piny asi vedou přes rozlité země a napájení a hodně berou teplo. Musel jsem nastavit trochu větší teplotu než obvykle, i když jsem to vytahoval po 1 pinu, ale snažil jsem se být hodně opatrný.

            Jo a je otázka, proč to má 4 piny. Zda 2 nebudou baterie a 2 ten 32kHz krystal.

  2. peter napsal:

    dakujem marin velmi mi pomohol tvoj blog ani neviem ako som nan nan nadabil mam notbuk hunaj super lt3 a tiez musim vymenit tu baterku v tom cipe/ds12337

  3. LubikCZ napsal:

    Zdravím, jak je to s náhradou za DS1287 (ne DS12887)? Když jsem u svého IBM PS/2 model 55SX použil DS12887, tak jsem musel vyhnout jeden pin mimo patici, protože si jinak BIOS po vypnutí počítače nic nepamatoval. Tak by mě zajímalo, jestli se tato náhrada dá použít za oba typy bez toho, abych u toho jednoho musel vyhýbat pin nebo, jestli existuje i samostatná náhrada za DS1287. Děkuji za odpovědi. S pozdravem LubikCZ.

    • Martin napsal:

      Záleží, o který pin se jedná. Podle mně je rozdíl jen v pinu 21, který u modernějších náhrad DS12887A oproti starším DS1287 umožňuje vymazat CMOS (RAM clear). Správně by měl být nezapojený a pak by neměl být rozdíl. Pokud je ale na desce uzemněný, může to být problém a náhrada nepomůže. Resp. ano, pokud přerušíte cestu na DPS, což je ekvivalent toho vyhnutého pinu, jen to nebude tolik vidět. Tahle náhrada se hodí tam, kde chcete po čase jen vyměnit baterii místo celého obvodu nebo tam, kde není místo na patici a musíte obvod zapájet, tak aby šla baterie vyměnit. Pokud máte klasické PC s obvodem v patici, asi bych kupoval nový originál, pokud to jde a jen bych uštípnul ten RAMCLR pin spíš, než vyhnul.

  4. Jiri Petrzelka napsal:

    Zdravim, tak jsem byl nucen nahradu take udelat, muj Falcon ji ma ko, ale ejhle. Vsechno maka, nastaveni se uklada, ale pri vypnuti falcona cas stoji:-(
    Nemas nahodou ideu cim to muze byt? Proste hodiny prestanou tikat, kdyz jede jen na baterku:-(

  5. Jiri Petrzelka napsal:

    Zdarec,
    Nejak se muj komentar neobjevil, tak znovu:-)
    Postavil jsem jeden exemplar a jede, ale pri vypnuti pocitace cas zustane stat. Proste se stopne, pri offlem kompu proste netika.
    Netusi nekdo kde chybka?

    • Martin napsal:

      Jsem na dovo, nestiham schvalovat prispevky. Tipnul bych spatne pripoj nou baterii.

      Marrtin

      • Jiri Petrzelka napsal:

        Baterie je nova, ma 3,2V a kdyz merim oscilace na krystalu, tak pri zap kompu ok, ale pri vypnutem konec:-((
        Jeste me napadlo, v parametrech je, ze krystal ma mit 6pF kapacitu, ale neni tam uvedeno, co je to za kapacitu. V DATAsheetech jsou vetsinou dve hodnoty kapacity, ale zadna se tem 6pF moc nepriblizuje. jeste testnu jine krystaly, jestli se temto nechce kmitat ,tak jinemu se treba bude chtit:-)

        Jiri
        Taky chcu na dovcu:-)
        diky

        • Martin napsal:

          Neni nekde chyba v kontaktu? Je tech 3.2V i na tom DS12885? Krystal, pokud kmita pri normalnim napajeni ok, bych asi nepodezrival.

          • Jiri Petrzelka napsal:

            Jestli je tech 3.2V na ds12885 netusim, musel bych vyletovat z desky falcona:-(( a to se mi moc nechce
            Ale kdyz nebude napajeni ds12885, tak se vymaze i obsah RAMeti na cipu, nemam pravdu? A ta je v poho.

  6. Jiri Petrzelka napsal:

    Zdarec,
    tak NVRAM uz bezi, proste si sama po tydnu dala rict:-))
    Nejake problemy je treba nechat vyhnit:-)
    diky za podporu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *