ZoomFloppy – připojení Commodore disketovky k PC přes USB

ZoomFloppy je jednou z mnoha variací na XU1541 a slouží k připojení Commodore disketové mechaniky k PC přes USB. Díky OpenCBM softwaru pak máte možnost pohodlně přenášet soubory nebo celé diskové obrazy mezi fyzickou disketou a PC. Já jsem se k tomuto hardwaru dostal trochu jako slepý k houslím . Mistic ho poptával na OldComp.cz a mně to nedalo, protože jak se něco zajímavého dá postavit, tak to přece nebudu kupovat. Bylo by to víc peněz a míň zábavy. A hlavně, když si něco postavím, tak se o tom přitom nejvíc dozvím a o to tu jde především. No a taky je to ta zábava Mrkající veselý obličej.

ZoomFloppy_finished_Martin   ZoomFloppy_working_Martin

Protože zdroje jsou volně dostupné pod GPL licencí, nebyl problém je získat. Trochu problém byl v použití SMD součástek velikosti 0402, na což už jsem narazil u SCSI2SD.

SCSI2SD_0402_capacitors_are_really_small

Ne, že by se to nedalo pájet, ale je to je fakt malé a je to opruz. Tak jsem zvětšil všechny součástky s pouzdry 0402 na pouzdra 0603. Ty jsou pořád celkem malá, ale ručně se pájí výrazně lépe. Vše ostatní jsem nechal, jak bylo.

Protože zájem byl u více lidí, než jen Mistica, tak jsem zorganizoval malou 10-kusovou sérii, na kterou jsem objednal desky a nakoupil součástky. Vše se mi sešlo na konci ledna a o víkendu jsem osadil své dva kousky. Firmware jsem jednoduše nahrál přes příkaz “xum1541cfg.exe update xum1541-ZOOMFLOPPY-v07.hex” a obě desky šlapaly bez problémů na první dobrou.

ZoomFloppy_front_Martin   ZoomFloppy_back_Martin

OpenCBM jsem nemusel stahovat ani instalovat, protože už jsem ho na počítači měl. Všechno je totiž stejně jako na mini XUM 1541, který mám doma už nějakou dobou i se vkusnou (a bohužel hrozně drahou) krabičkou z Shapeways.

miniXUM1541_in_case   miniXUM1541_board

Výhodou ZoomFloppy proti mini XUM 1541 je možnost připojení paralelních disketovek. Máte tak možnost pracovat nejen se zařízeními připojenými přes IEC, ale i přes jiné používané typů konektorů. Bohužel nic jiného než IEC doma pro Commodore počítače aktuálně nemám, takže jsem jiné mechaniky nemohl vyzkoušet. Vyzkoušel jsem tedy jen klasicky příkazový řádek OpenCBM a uživatelsky přívětivější CBMXfer.

ZoomFloppy_CBMXfer   ZoomFloppy_CBMXfer_scr2

Také jsem konečně v emulátoru VICE vyzkoušel přímou podporu IEC zařízení a musím říct, že z emulátoru na PC je hned jiný zážitek, když LOAD “$”,8 roztočí fyzickou mechaniku na stole. Tohle je fakt super. Jediné, na co si je třeba dát pozor je, že podpora “Real IEC device” funguje jen v 32-bitové verzi emulátoru.

ZoomFloppy_VICE

Pokud byste si chtěli ZoomFloppy koupit, tak ho nabízí RETRO Innovations za 35 USD (42 USD s konektorem IEEE-488). Kdo by si chtěl postavit vlastní, tak může použít mnou upravené Eagle zdroje a Gerber soubory, kde jsou místo velikosti součástek 0402 použity součástky velikosti 0603. Osazuje se to lépe. Můžete si je stáhnout tady:

ZoomFloppy_v10_0603_EagleSrc.zip

ZoomFloppy_v10_0603_Gerber.zip

Původní data jsou ke stažení na stránce s informacemi o ZoomFloppy, konkrétně zde.

Příspěvek byl publikován v rubrice C128, C64, Commodore se štítky , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

7 komentářů: ZoomFloppy – připojení Commodore disketovky k PC přes USB

  1. Tomáš M. napsal:

    „podpora “Real IEC device” funguje jen v 32-bitové verzi emulátoru“

    Pro mě nic překvapivého. Proto mám Windows 10 32 bit. Potřebuji, aby mi software fungoval, ne se kochal nesmyslnými pohledy na dostupnou RAM a kde nic tu nic. 32 bit tu bude s námi ještě dlouho.

  2. Tomáš M. napsal:

    Á 1571. Ty se na konci 80. let v ČSSR jen tak neviděli. Většinou měli lidi jen magnetofony, případně 1541, většinou ty nové 1541-II s odděleným zdrojem.

  3. TB napsal:

    Potřeboval bych si stáhnout z diskety 5 1/4 palce program Fotbalmania, resp. data z něho. Nebyla by možnost tohle zařízení zapůjčit? Potřebuji to jednorázově – čestně vrátím, možná vratná záloha. Díky za odpověď.

  4. Bram napsal:

    Hello my friend!
    Just found your site and I am interested in building the Zoomfloppy.
    For ordering the pcb’s I need the size of the zoomfloppy-board.
    Can you please give me lenght and width in mm?

    Thank You!!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *