Nový zdroj pro Sharp MZ-700 a MZ-1500 (~85-265V na =5V/4A)

S novou vlnou nákupu Japonských Sharp počítačů vzniknul problém s jejich napájením. Japonci mají podobné zásuvky, jako třeba v USA, ale v síti je jen 100V. To je celkem problém, protože adaptéry z 230V na 100V u nás nejsou moc dostupné. Většina Japonských počítačů sice obvykle v pohodě přežije napájení z USA adaptéru na 110V, ale riskujte to s mazlíkem, za který dáte spoustu peněz. Takže holt musíme obvykle koupit adaptér 230/100V z Japonska. Bohouš Nováček si s tímto opět poradil bravurně po svém a pro Sharp MZ-1500, který je v současné době mez Sharpisty “v kurzu”, navrhnul desku zdroje, který je schopný pracovat s téměř jakýmkoli vstupním napětím. Deska je rozměrově shodná s deskou originálního zdroje a lze ji tak v Sharpu jednoduše vyměnit.

Sharp_MZ-1500_NOBOMI_PS_board   Sharp_MZ-1500_NOBOMI_PS_in_case

Původní zdroj je spínaný a Bohoušova konstrukce je té původní velmi podobná. Využívá jen modernější součástky a tak je deska o něco méně “plná”, má větší účinnost a méně se zahřívá. Na rozdíl se můžete podívat na následujících foto (originál vlevo).

Sharp_MZ-1500_PS_inside   Sharp_MZ-1500_NOBOMI_PS_inside

Základem je obvod TNY289 v podstatě katalogovém zapojení s flyback transformátorem Myrra 74089. S tím byl trochu problém ho sehnat, protože Bohouš v SOS zbylých pár skladovek vykoupil na prototyp. Zvažovali jsme nechat obdobné trafo navinout, což bylo realizovatelné, jen cena by byla něco přes 200 Kč místo asi 70 Kč za originál, ale nakonec se povedlo domluvit přímo s výrobcem, že poslal SOS na objednávku i podlimitní množství.

Sharp_MZ-1500_PS_output   Sharp_MZ-1500_NOBOMI_PS_output

Zvlnění zdroje je o něco lepší než u originálu (vlevo). Podotýkám, že s měřením zdroje jsem se nijak zvlášť nezaobíral. Zvlnění by se správně mělo měřit jinak, takže jsou ve výše uvedených obrázcích špičky a věci, co ze zdroje pravděpodobně vůbec nelezou. Prostě jsem jen svorku osciloskopu dal na zem a hrot na +5V přívod v zapnutém Sharpu MZ-1500. Dtto z druhého osciloskopu i v přiloženém PDF náhledu. Spokojil jsem se se zjištěním, že nový zdroj má lepší výstup než původní.

Ani zahřívání jsem neměřil nijak objektivně, ale po asi dvouhodinovém provozu zavřeného MZ-1500 mi přišel zdroj méně teplý než originální. Provozoval jsem ho na 100V i 230V a Sharpu to bylo opravdu jedno. To je fakt super!

Teď zbývá vytvořit si nějakou hezkou jasně viditelnou samolepku na označení počítače zezadu u zdroje, abych poznal ty, kde můžu a kde nemůžu připojit 230V. Nevím, zda jsem to zmínil, ale všechny počítače mají jako vstup napájení klasické “prasátko” (šňůra k holícímu strojku), takže zapojit 230V do 100V počítače jde velmi snadno. U zjevně japonských počítačů je to v pohodě, ale u takových MZ-700 vůbec na první pohled nepoznáte, jestli je to japonská nebo evropská verze počítač, vypadají stejně. Proto do všech japonských MZ-700 jde nový zdroj každopádně Mrkající veselý obličej.

Příspěvek byl publikován v rubrice MZ-1500, MZ-700, SHARP se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

3 komentáře: Nový zdroj pro Sharp MZ-700 a MZ-1500 (~85-265V na =5V/4A)

  1. JohnBlbec napsal:

    Bohous je neskutecne cinorody clovek 😮 a ty se taky prekonavas – tolik prispevku za tak kratkou dobu 😮

  2. Pingback: Open Source Scan Converter (OSSC) – převod RGB na HDMI | Martinův 8-bitový blog

  3. hlide fremen napsal:

    Hi,

    I’m about to get an MZ-1500 coming from Japan and as such with a 100V PSU inside. So I will need a 230V adapter.

    Is there any link about Gerber/PCB/BOM to build one or could it be ordered?

    Regards.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *