Obojetná zvukovka pro ZX Spectrum – TwinSound alias SAAY!

Jiiira udělal elegantní kombinaci svých zvukovek Simple AY Interface a Simple SAA Interface (o obou jsem psal tady) do jedné karty, která umí oboje. Nemusíte tak už moc přemýšlet, kterou zvukovku použít (byť zatím díky minimální podpoře SAA, je volba celkem jasná 😉 ), ale můžete používat jednu zvukovku s podporou jak AY, tak SAA.

TwinSound_Martin_Proto1_working2

Karta je relativně jednoduchá díky použití malého CPLD. Kromě něj je na desce už jen jeden 74LS04, vlastní dva zvukové obvody AY-3-8912 a SAA1099 a pak už jen hromádka diskrétních součástek, povětšinou v SMD provedení. Nic složitého, prácička na hoďku. Pak už jen stačí naprogramovat CPLD a jedeme.

TwinSound_Martin_Proto1_working1   TwinSound_Martin_programming

K mému údivu mi karta na první pokus nešlapala. Tedy tak napůl. AY šlo a SAA ani ťuk. Rychlé proměření ukázalo na nepřítomnost hodin na SAA. To už jsem šel celkem na jisto. Krystal, který jsem použil, měl hodně zoxidovaný vývod a už při pájení se mi moc nezdál. Společně s novou páječkou a mojí snahou pájet na co nejnižší teplotu to udělalo svoje a po hodně dlouhé době se mi podařilo vyrobit studeňák. Fuj, stydím se Veselý obličej v rozpacích a fofrem jsem dílo napravil. Pak už bylo všechno v cajku a karta šlape k mojí plné spokojenosti. Celkem legrační je ve hře Krunel možnost výběru hudby přes AY nebo SAA. Ať vyberete, co vyberete, hraje to Mrkající veselý obličej. Ovšem pokaždé jinou melodii.

Karta pamatuje i na možnost přimíchání zvuku z beeperu Speccy do výsledného zvuku, takže může být celkem zajímavé ji zabudovat dovnitř Pluska, ale tuto variantu jsem zatím příliš nezkoumal ani nezkoušel. Kartu plánuji využívat jako hlavní zvukovku u gumáka, případně jeho klonů, jako je Harlequin nebo Sparrow Lite.

Příspěvek byl publikován v rubrice Sinclair, ZX Spectrum se štítky , , , , , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

2 komentáře: Obojetná zvukovka pro ZX Spectrum – TwinSound alias SAAY!

  1. Pingback: OldComp párty 2015 | Martinův 8-bitový blog

  2. Pingback: JAKÝ BYL BYTEFEST 2015 » FACTOR6

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *