Postavte si PC – zvukovka podruhé – Covox Stereo-on-1

Bohouš Nováček oprášil svoji letitou konstrukci stereo Covox zvukovky, někdy také nazývané Stereo-on-1 LPT DAC, a nově navrhnul desku. To jsem si samozřejmě nemohl nechat uniknout, tak jsem nechal v Číně udělat plošňáky, objednal součástky a „nová“ zvukovka je tu. Cesta to ovšem nebyla až tak jednoduchá, jak by se na první pohled zdálo.

Stereo54_Martin_boxed_in_PC   Stereo54_Martin_Modplay_scr2

První zádrhel se objevil v podobě obtížněji sehnatelného D/A převodníku TDA1543. Naštěstí ale stále existují firmy, které nabízejí starší součástky jako náhradní díly a pak je tu samozřejmě nekonečná eBay a na ní Číňané. Objednal jsem prozíravě od obou po 10 kouscích, člověk nikdy neví Mrkající veselý obličej.

Stereo54_Martin_finished_top   Stereo54_Martin_finished_bottom

Desky přišly, i osadil jsem, ale zvuky byly věru nevalné. Spíš to chrčelo, než hrálo a tak jsem si řekl, než se v tom budu šťourat, bude lepší poprosit autora, ať na to koukne a poslal jsem Bohoušovi stejnou sadu součástek, jako jsem použil já.

A Bohouš pomohl. Asi nejsmutnější bylo zjištění, že TDA1543, které jsem koupil od renomovaného českého prodejce NEON Elektronika nejsou buď funkční nebo jsou prostě padělané, přeznačené. S ohledem na tento článek a na fakt, že jsem naměřil mezi piny 1 a 2 diodu B-C výstupního tranzistoru se spíš domnívám, že se jedná o druhý případ Smutný obličej V tomto kontrastu je skoro až sarkastické, že levné „šunty“ z Číny šlapou jako víno. Tak nevím, čemu se dá ještě v dnešním světě věřit.

TDA1543

Druhý fakt, který Bohouš objevil byla drobná nekompatibilita mezi původním PIC16C54 a dnešním PIC16F54, který se s původním nastavení interního RC oscilátoru rozkmitával na nějakých 27 MHz s čímž už měl trochu problém. Toto spravil kondenzátor 3,3 pF mezi pin 16 a zem. Nutno poznamenat, že RC oscilátor zkoušel Bohouš na nějakém svém starším PIC16F54 a všechny mnou nově zakoupené těch 27 MHz v pohodě snesou. Ale jistota je jistota, není nad to tam ten kondík přidat.

Stereo54sch

Trochu zápas byl s krabičkou. Bohouš namyslel umístění do krabičky AKG 55 16 80 od fischer elektronik, ale desky navrhnul o něco širší a já to samozřejmě nezkontroloval. Navrhované krabičky jsou super, protože jsou pevné, hliníkové a přesně široké jako 25-pinový D-Sub konektor paralelního portu, který se do nich dá výhodně umístit místo jednoho z čel.

Stereo54_Martin_boxed_front   Stereo54_Martin_boxed_back

Takže kdo chce dostat desku do krabičky musí zapojit do akce pilku. Plošňák je potřeba oříznout z každé strany cca o 3 mm, zabrousit a já jsem tam pro jistotu ještě nalepil na další cca 2 mm kaptonovou pásku, abych zabránil potencionálnímu zkratu. Na krajích desky to “odnesly” blokovací kondenzátory a je tak na hraně desky VCC i GND, tak jsem to nechtěl šlusnout. Blokovací kondenzátory jsem pak dal zespodu desky pod IO. Taky nešel zapájet R11, tak jsem ho dal shora vedle R12 a odříznutý přívod VCC k R1 jsem nahradil drátovou propojkou zespodu desky. Asi by šlo ten odpor připojit shora i na pin 20 IC1.

Stereo54_Martin_zuzena_DPS_s_paticemi   Stereo54_Martin_zuzena_DPS_s_paticemi_zespodu

Nad deskou je velmi málo místa, takže není možné dát IO do standardních patic a musí se zapájet, jinak se nevejdou. Moc se mi nechtělo natvrdo připájet ten PIC a nakonec ani TDA1543, tak jsem to vyřešil miniaturními paticovými piny MILL-MAX 0552. Musel jsem kvůli nim převrtat díry na 1 mm, čímž jsem narušil prokovy, takže jsem pak ty sockety zapájel z obou stran. Šlo to perfektně, až mně to samotného překvapilo. Ještě, že jsem je měl doma. Sice původně na úplně jiný projekt, ale vyšlo to super. Když se na desku podíváte, skoro to vypadá, že na ní žádná patice není.

Stereo54_Martin_zuzena_DPS_s_paticemi_profil   Stereo54_Martin_zuzene_shora_bez_paticovych_IO

Nakonec jsem ještě musel „urvat“ průhledný horní kryt z jack konektoru a položit dva radiální elektrolyty na výstupu naplocho a pak už pohoda.

Stereo54_Martin_zuzene_shora   Stereo54_Martin_zuzene_zespodu

Deska se do krabičky krásně vejde a Covox hraje ve stereo i mono režimu jako víno. Ještě musím vyřezat zadní panel, ale to si nechám na víkend.

Stereo54_Martin_Modplay_scr1   Stereo54_Martin_Modplay_scr2

Kdyby někdo chtěl plošný spoj, krabičku a potřebné IO, včetně naprogramovaného PIC16F54, tak můžu sloužit, pár mi jich ještě zůstalo. Ostatní pasiva koupíte snadno v GME nebo kterékoli jiné prodejně součástek.

BOM, schémata a další informace najdete přímo na Bohoušových stránkách.

Příspěvek byl publikován v rubrice PC. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

12 komentářů: Postavte si PC – zvukovka podruhé – Covox Stereo-on-1

  1. Pingback: Covox a MOD player na Sharp MZ-800 | Martinův 8-bitový blog

  2. kelley napsal:

    Je fakt, že můj první Covox byl sice mono, ale jednak jsem ho kompletně vyrobil ze součástek Tesla (MDAC08 a MA1458) a druhak jsem s ním pomocí malého mixážního pultu (taky DIY), kazetového magnetofonu AIWA, přehrávače MODů v DOSu a kytary vytvořil podkladovou hudbu k videu pro motorkáře, vydělal i několik stokorun 😉

  3. VELESOFT napsal:

    Na obrázku vidím TDA1543A. Tím „přeznačením“ jsi myslel jako že prodejce udával TDA1543, ale dorazil ti typ TDA1543A ?
    Obě verze sel liší komunikačním protokolem, stará verze TDA1543 má o 1 takt posunuté data oproti korektnímu TDA1543A. A myslím, ze TDA1545 je daleko lepší než obě předchozí verze. Mě se také stalo, že jsem objednal v ČR verze TDA1543 a přislo mi TDA1543A.

    • Martin napsal:

      Ne, to foto brouka je bohužel čistě ilustrativní. Ten „fake“ jsem si bohužel nevyfotil, než jsem ho poslal na reklamaci. Rozdíl mezi TDA1543 a TDA1543A samozřejmě znám, ale toto byl přeznačený MC34063A nebo něco ještě úplně jiného. Značení brouka bylo TDA1543 a šlo relativně snadno setřít. A nebyl to jeden vadný kousek. Měl jsem jich 10 a všechny byly stejně špatné.

  4. Swedish dude napsal:

    I am interested in using this under DOS. Do you have a PCB for sale (and maybe spare parts or even a assembled one?). Please email me. I am really impressed by your work. Thank you.

  5. Swedish dude napsal:

    Wonderful!! I look forward to hear from you 😀

  6. Pingback: Falesne 20 MHz CPU Z80 z Ciny | Martinův 8-bitový blog

  7. Milan napsal:

    Dobrý den
    Rád bych si Covox také postavil. Je možné zaslat plošný spoj.
    Součástky bych si už sehnal sám.
    Děkuji

    • Martin napsal:

      Dobry den, desky i krabicky, mozna i neco dalsiho urcite mam, jen jsem ted mimo republiku a budu az v druhe polovine cervence, tak se pak prosim pripomente. Dekuji. Martin

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *