Fotky a pár postřehů z akce BYTEFEST 2013

BYTEFEST_2013_budova   BYTEFEST_2013_sal

Další BYTEFEST je za námi. Letos jsem si říkal, že to nebudu přehánět a vezmu méně počítačů, než v předchozích letech. Vzal jsem tedy jen svoji poměrně nově postavenou Amigu GBA1000 a Atari Jaguar se Skunkboardem, ale stejně se to docela proneslo.

GBA1000_Martin_final   SkunkBoard_rev3_Martin_Erasing_flash

Taky jsem měl v plánu toho spoustu stihnou a pokecat se spoustou lidí, ale nějak jsem to nestihl. Vjemů a zážitků bylo zkrátka moc. Jako vždycky. Myslím, že BYTEFEST by se mohl klidně zvrhnout na týdenní camp a pořád by bylo co dělat a o čem si povídat.

Zkusím ze své děravé hlavy vybrat aspoň pár postřehů na věci co mě zaujaly (bez nároku na úplnost) a přidám i fotky, co se mi za ty 3 dny podařilo nafotit.

Asi největší radost mi udělal Bohouš Nováček se svým minipidi emulátorem Sharpa formátu 57×57 mm. Bohouš mi už STMZ800 předvedl dříve, dokonce jsem ho měl i nějakou dobu na testování, takže to pro mně nebyla úplná novinka, ale je to super projekt a Bohouš na něm hodně zamakal. Spousta legrace byla, když kdokoli ze Spectristů v žertu prohodil „a Speccy by nebylo?“ načež Bohouš ležérně stisknul Z X a reset a …. poklesla brada Mrkající veselý obličej. Ze STMZ800 mám radost o to větší, že Bohouš ho vlastně vyvinul jako testovací zařízení na vylepšení grafiky v Unikartě, takže dalším krokem bude Unikarta plně podporující rozlišení 640×200 pixelů.

Kromě STMZ800 předvedl Bohouš i jednoduchý adaptér pro připojení klasického Atari joysticku k PC – MZJOY. Zařízení emuluje klasickou USB klávesnici, takže teď si můžete na vašich emulátorech s veselým klacíkem a to i ve hrách, které podporují jen klávesnici. Bohouš totiž projekty těžce dotahuje, takže nejen, že má pěknou krabičku z Sub-D 37 pin konektoru, ale i hezký konfigurační software pro Windows.

STMZ800_1   MZJOY_1

Bohouš donesl i pěknou sbírku svých historických karet pro MZ-800. Vůbec jsem netušil, že v té době existovali PIC MPU, natož pak, že je šlo programovat na Sharpovi Mrkající veselý obličej.

Radek Suk nezklamal a donesl n2jak0 ty Sharpy. Kromě efektně vyvedených slotů MZ-800 byla zajímavá i nesestavená stavebnice 4-bitového Sharp MZ-40K z roku 1978.

EC1045 tento rok neměl svoje oblíbené SAPI, ale vzal aspoň Ondru, Zbrojováčka a PP-01.

Poklona patří i bratrům Borikovým, kteří neváhali se svým PMD 85 přijet z velké dálky a předvést svůj zvukový interface MIF 85 s novým demem a plánuje se zbrusu nový tracker, který vypadá velmi zajímavě.

Petr Žydek rozšířil své mnohaleté pokusy s připojováním PC karet k Sharpovi na 4-monitorový supersystém. Jeden monitor poháněl přímo z Sharpa, druhý připojenou 8-bitovou VGA kartou a další 2 pak přes dva teletextové čipy. Těším se až Petr jednou vše dotáhne do stavu sestavitelného i pro ostatní.

Když jsem zmínil STMZ800, nemůžu zapomenout na Ikonovo ZX Pictrum postavené na PIC32, které je zajímavé svojí přenositelností díky integraci displeje, klávesnice i vlastního počítače, založeného na PIC32, do jedné skříňky.

Velmi zajímavá byla i krátká exkurze do Dexova hexadecimálního doupěte, resp. dobře utajované super základny, kde se to historickými počítači jen hemžilo. Škoda, že nebyl čas si se vším pohrát.

Petr Kouřil naživo předvedl funkční plotter ALFI postavený z Merkuru včetně vlastního velice hezky napsaného softwaru.

Díky patří i Logoutovi za seznámení mého lamerského speccy já s interfacem MB02+ a Silliconovi za představení funkcí na Ultimate 1541.

No a o moc víc už jsem toho opravdu nestihl, tak snad příští rok. Všem, i těm, které jsem nestihnul zmínit, díky moc za prima víkend a ahoj za rok!

[nggallery id=14]

Příspěvek byl publikován v rubrice Akce se štítky , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

5 komentářů: Fotky a pár postřehů z akce BYTEFEST 2013

  1. jirka napsal:

    Díky za fotoreportáž. Zajímavé věci tam byly.

  2. Doda napsal:

    GBA 1000 je pekny kus prace.

  3. Pingback: GBA1000 – solidní upgrade pro Amiga A1000 | Martinův 8-bitový blog

  4. Pingback: STMZ800 – Sharp MZ-800 do kapsy (a ZX Spectrum jako bonus) | Martinův 8-bitový blog

  5. Pingback: MZJOY – pripojte si Atari joystick v emulatoru na PC pres USB | Martinův 8-bitový blog

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *