GBA1000 – solidní upgrade pro Amiga A1000

Další můj úlet daleko od osmibitů a projekt, do kterého jsem se původně nemínil pouštět. Ovšem podlehl jsem strategickým nástrahám a mistrné manipulaci Mrkající veselý obličej, a když se začtete dál, určitě uznáte, že je to fakt zajímavý strojek. Kdo by kdy řekl, že si můžete postavit svoji vlastní Amigu. I když, když jde PC, proč ne Amiga, že? GBA1000 je základní deska, kterou navrhnul Georg Braun tak, aby nahradila základovku v Amiga A1000 a dost podstatně ji vylepšil. GBA1000 dělá z A1000 úplně novou Amigu. Co zůstalo na místech jsou v podstatě jen konektory. Procesor 68030 běží na 50 MHz, k dispozici je 2 MB Chip RAM a 8 MB FAST RAM, integrované IDE, VGA výstup a spousta dalších vylepšení.

GBA1000_Martin_final   Amiga_A1000_Martin

Amiga A1000 je vlastně první Amiga, která přišla na svět v roce 1985, chvíli po zakoupení Amiga Corporation firmou Commodore. A1000 obsahuje procesor Motorola 68000 na 7 MHz, 256 kB RAM, OCS čip set a Kickstart se natahuje z diskety. Tak se kromě známé obrazovky se žádostí o disketu Workbench setkáte i s podobnou pro Kickstart.

320px-A1000_Kickstart_boot_screen   WorkBench_boot_screen

GBA1000 je na tom úplně jinak. Na základní desce jsou Kickstarty hned dva, jeden jako klasická Amiga ROM, druhý slot je určený pro EPROM a jen si jumperem vyberete požadovaný KS. Kromě toho je na desce 1 MB flash, kde můžete mít ovladače a další vychytávky. Georg Braun sem umístil 32-bitový ovladač FAST RAM a ta je pak opravdu FAST Mrkající veselý obličej Možná si ale ukažme technické specifikace tak nějak pohromadě:

Procesor 68030 na 40/50 MHz
Matematický koprocesor 68881/2
2 MB Chip RAM
8 MB Fast RAM (rychlé SRAM s 32-bitovým přístupem ve 2 taktech)
1 MB Flash ROM
Amiga Enhanced Chip Set (ECS)
VGA výstup (Amber Flicker-fixer)
IDE řadič a místo na desce pro 2.5″ IDE HDD
Zálohovaný RTC chip
2 sloty pro Kickstart (ROM a EPROM)
Zorro-II slot

Z technických parametrů vidíte, že spíš připomínají zrychlenou Amigu 3000, tedy kromě Zorro-III slotu, který je na GBA1000 jen ve verzi II. Upgrade je to tedy docela pěkný.

Pokud máte zájem, desky a základní sadu součástek prodával na Amibay Kipper2k a stále se tam často nabízejí. Hodně lidí si je kupuje, aby pak zjistili, že není žádná sranda tohle postavit a hlavně taky sehnat všechny součástky. Kdybych to byl býval věděl, tak by sem to asi nestavěl Mrkající veselý obličej Součástky stojí docela balík a práce, práce je to FAKT HODNĚ.

Schválně koukněte na následující fotky. Nejsou stejné Mrkající veselý obličej, na desce se postupně objevuje 103 indukčních filtrů, 107 kondenzátorů a 134 rezistorů. 3 večery a práce není vidět.

GBA1000_103xFB   GBA1000_103xFB 107xC_front

GBA1000_103xFB 130xC 134xR_front   GBA1000_RCL_front

Výše uvedené fotky jsem dal ve vysokém rozlišení, ať ty „blechy“ vidíte Mrkající veselý obličej. Jak jsem začal pájet patice, tak už práce začala být aspoň trochu vidět a „odsýpalo“ to.

GBA1000_RCL_most_DIL_sockets_front   GBA1000_RAM_in_place

GBA1000_almost_finished_without_74F245   GBA1000_Martin_provizorni_zapojeni

Ovšem první zapnutí mně příliš nepotěšilo. Amiga nahodila černé video, případně nějak zlovolně poblikávala a houbeles. Zkoušel jsem programovat různé KS, až s jedním to zabralo a naběhla na mně známá obrazovka vyžadující Workbench, který se mi dokonce po připojení klasické Amiga externí mechaniky podařilo bez problémů načíst a spustit.

GBA1000_Martin_first_screen   GBA1000_Martin_first_workbench

Zkoumal jsem důvody poměrně rychle jsem zjistil, že základní příčinou jsem byl já lama, protože jsem neprohodil byty před programováním KS a tudíž byly ve špatném pořadí. Po prohození bytů už to bylo v pohodě. Originální ROM 3.1 šlapala také bez problémů.

Další zádrhel, který se vyskytnul bylo občasné, či spíše celkem časté, padání některých programů a nešla zapnout podpora 32-bitového přístupu do Fast RAM. Tady hodně pomohl uunek se svými znalostmi OS a programů na Amize, který vše otestoval, a taky Boboo, který pomohl problém konzultovat. Nakonec jsem podezření zúžil na Chip RAM, kde vypadávaly byty 4-7 na některých adresách. To, vzhledem k použití 4-bitových DRAM, celkem jasně ukazovalo na RAM IC8, takže šla ven.

GBA1000_RAM_repair_small   GBA1000_Martin_RAM_Test_OK

Po výměně za novou už bylo vše v pohodě. Chyby se ztratily a GBA1000 začala šlapat jako víno.

GBA1000_Martin_SysInfo_Speed   GBA1000_Martin_SysInfo_DriveCFInfo

Rovněž ovladač pro 32-bitový přístup do Fast RAM už se natáhnul v pohodě a představil se pěknou úvodní animací.

GBA1000_Martin_32-bit_Fast_RAM_driver_boot   GBA1000_Martin_AIBB_Results

Z testů vyplývá, že GBA1000 je výpočetně asi 2x rychlejší než A3000 a graficky o trošičku. Kupodivu, díky rychlé Fast RAM, drží po stránce výpočtů skoro krok i s A4000, ale grafika je samozřejmě podstatně horší.

Všechny OCS a ECS dema i hry, které jsem zkoušel šlapaly perfektně. Díky 8 MB Fast RAM chodí pěkně i WHD Load. Uunkovi se podařilo rozchodit i diskové ovladače na disky větší než 2 GB, což bych já řešil asi doteď, takže teď šlape vše k mé naprosté spokojenosti. Rozmýšlel jsem mezi použitím klasického „točícího“ se HDD nebo flash disku, případně CF v adaptéru a nakonec jsem se rozhodl pro klasický rotační pevný disk. Jednak zvuk disku je prostě zvuk disku a druhak výkonové testy neukazovaly proti SSD skoro rozdíl. Je to asi dáno použitým IDE řadičem, který není žádná velká pecka.

GBA1000_Martin_final_board_top   GBA1000_Martin_final_board_back

Zbývalo poslední dilema. Kam s ním? Moc se mi nechtělo obětovat chudáčka Amigu A1000, která je perfektně funkční, tak jsem se rozhodl pro jednoduchou PMMA (plexisklo) kapotáž. U nás v práci se můžu dostat k laseru, tak pro mě vyříznutí plexi není až tak velký problém. Nakreslil jsem tvar a po prvním pokusu s 3 mm PMMA jsem se rozhodl pro 5 mm solidní plexi, které desku pěkně ochrání. Rozhodl jsem se použít klasický ATX zdroj s mým ATX adaptérem, kde jsem měl již připravený vhodný firmware generující 50 Hz TICK signál. GBA1000 ho umí nahradit VSYNC, ale takhle mi to přijde stylovější Mrkající veselý obličej.

Zdroj jsem umístil tak, že „prolézá“ přes horní plexi. Nemusel jsem tak řešit horní otvor a konstrukce s nižším prostorem nad deskou je tak pevnější. Celá deska je pod plexi pěkně vidět a já se tak můžu kochat svým dílkem a na Bytefestu jsem se měl čím chlubit Veselý obličej.

GBA1000_Martin_final_in_case_front   GBA1000_Martin_final_in_case_back

Abych si neopotřebovával originální A1000 klávesnici mám v plánu udělat adaptér na klasickou PS/2 klávesnici, ale na rozdíl od jednoúčelového pro Sharp MZ-3500 bych to chtěl tentokrát pojmout univerzálněji a udělat adaptér vhodný pro více starších počítačů, kde by se dal jen jednoduše měnit firmware. Už to mám více méně nakreslené, ale řeším dilema s velikostí krabičky a ceny desky vs. použitá technologie neb mám trochu strach, že je tady dost lidí, co mě při použít SMT budou chtít kamenovat, že? Mrkající veselý obličej Stay tuned.

Příspěvek byl publikován v rubrice Amiga. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

10 komentářů: GBA1000 – solidní upgrade pro Amiga A1000

  1. Sillicon napsal:

    Je to opravdu nadhernej kousek, slintal jsem nad nim na BF (asi jako vsichni) 😉
    Ten interface nebo nahrada klavesnice, to bude jen pro stroje se seriovym prenosem nebo to bude i jako nahrada misto membranovych klaviatur ?

    • Martin napsal:

      Seriovy a parallelni, ale ne nahrada membranovek. Na ty je potreba spinaci matice a to vyzaduje hromadku spinacivh obvodu a neda se to dat do maleho rozmeru. Mam to taky v planu, ale ne hned. Ted mam na mysli spise stroje jako je Apple I a II, RCA, SAPI apod., co pouzivaji paralleni klavesnice nebo ty co pouzivaji ruznou formu seriove komunikace.

  2. Sillicon napsal:

    Jasny, proto jsem se radsi zeptal … ona ta spinaci matrix by asi musela byt SMT aby to nevychazelo moc veliky a to uz by se nekterym nemueslo libit, ale je fakt ze ty membrany odchazeji porad casteji :-(.

  3. solaris104 napsal:

    Taky jsem na Bytefestu Amigu GBA 1000 obdivoval. Je za tím vidět obrovská spousta práce.

  4. Doda napsal:

    Vypada to opravdu uzasne.

  5. Hannibal napsal:

    Chlape – žasnem… a to vravím úplne vážne: FAKT ŽASNEM nad všetkým, čo si tu už dokázal predviesť a prajem ti úspech, pretože si ho právom zaslúžiš… :))
    Nicméně, pre mňa – jakož to „lenivca prvej triedy kategórie A“ stále platí (a aj platilo), že čo sa dá emulovať, to netreba skladať, lenže – to už nie je „originál železo“ :))

    Nádherná, doslovna prekrásna práca! Vysoko chválim už tým duplom, že som starý „amigista“ už od roku 1991, nikdy som nedal na 68k Amigy dopustiť a Winuae občas používam i teraz, keď je to už iba vec zábavy a pre PC užívateľov prakticky k ničomu… :)))

  6. uunek napsal:

    Ja bych jen podotkl, ze je Martin zbytecne skromny. On ty GBA1000 udelal dokonce DVE! Abych se priznal, uz ho vykoristuji pomerne dlouho a porad mi to hlava nebere. Jen si tak par veceru sedne a spichne GB A1000. A pak treba Skunka no a kdyz se zacne nudit tak treba ZX Evo. Muj respekt a obdiv je o to vetsi, ze se chova NORMALNE, neni to zadna nafoukana primadona. Jeste by mi mohl venovat vice sveho „strojoveho“ casu a bylo by to bez chyby ;-)….

  7. Boboo napsal:

    Pre 100% otestovanie pamati, je vhodne pouzit MBR-Test2 rezim „FLOAT“ a „Test Cycles“ minimalne 32 az 64. Test moze trvat cca 4 – 12 hodin, ak to pamate zvladnu potom ti Amiga bude slapat ako hodinky! Vdaka funkcii FLOAT sa mi podarilo vyladit akcelerator Furia 32-Bit, tak aby karta pracovala spolahlivo.

  8. dlabi napsal:

    Martine krasna prace! Obdivuju te, pro tvoji trpelivost a ze si to vubec dal dohromady. Pouzit plexi byl vyborny napad, pomerne neotrele a byla by skoda neukazat vsem cos dal dohromady. Jak si to proboha pajel? To uz je na tepelnou vlnu, ne? Respekt

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *