Postřehy a fotky z BYTEFEST 2012

Tak, jako už hodně let, se i letos konal sraz milovníků historických počítačů BYTEFEST. Nepočítal jsem to, ale účast byla hojná, stejně jako loni. Už od pátečního večera bylo poměrně plno, takže ti, kdo přišly v sobotu pracně hledali volný stůl. Bylo nabito lidmi i technologiemi, debatovalo se, ukazovalo, zkoušelo, popíjelo a vše opět velmi rychle uteklo.

BYTEFEST   SBC6120_Martin

Tak jako loni jsem narazil na pár zajímavých věcí. Bucci mě zlehka seznámil se světem TI-59, DEX nadchnul Sordem M5 s řadičem FDD a CP/M (navíc v moc pěkném provedení). Přibylo SAPI na kterých se pomalu rozjíždí repliky i nové periferie tak, jako na mém oblíbeném Sharpu. Radek Suk předvedl Sharp MZ-80K včetně disketových mechanik a dokonce Silicon přinesl i loni postrádané PMI-80. Commodory C64, Amigy, Atárka, Sinclairy a další ani nepočítám. Přesto, že Apply sem tam používám, dostal mně Logout se svým zadáváním IP adresy přes longint Mrkající veselý obličej. Jinak to na MacOS 7 prý nejde. Ke koukání toho bylo opravdu dost. Jedině snad hráči Rotax Mame dorazili v nějakém menším počtu. Bohužel letos nebyl žádný Ondra a českých počítačů bylo vůbec poskrovnu.

U mně jste mohli vidět některé nové karty i repliky pro Sharp MZ-800, včetně Quick Disku. Hodně lidiček se mě ptalo, co je ta blikající věc v dřevěné bedně. Mysleli klon PDP 8/e od Spare Time Gizmos s označením sbc6120. Těm na které jsem neměl dostatek času se omlouvám a určitě tady najdete brzy o něm článek. Ve stínu sbc6120 poněkud zaostal Altair 8800micro s beta verzí RAMdisku a CP/M 3.0 o kterém bych rád taky pár slov brzy napsal.  Replika MK-14 příliš nezaujala, ale je pravda, že jsem ji pouštěl jen chvílemi a neměl jsem na ni připravené žádné programy. Příště ji snad doladím do finálu, přidělám nějaké ty karty a předvedu v plné parádě. Zájem byl i o CP/M počítače N8VEM, zvláště pak kompaktní Zeta s PartPortProp, který jsem si ve finále, při předvádění, odeslal do věčných lovišť připojením na 9V místo 5V Smutný obličej. Proč sakra jsou ty konektory stejné? Závadu jsem detekoval už na místě – odešla PC klávesnice a SRAM 8x512k. Klávesnice jsem měl naštěstí 2 a SRAM jsem zkanibalizoval ze ZRMD-1 pro SAPI. Ani pak mi ale nejel řadič floppy FDC9266. Tady se naštěstí ukázala chyba mezi klávesnicí a židlí (všimněte si, že na nikoho neukazuju), že jsem byl líný a FD mechaniku zapojil přímým kabelem, tím pádem jsem měl testovat D: a ne C:. Doma se vše ukázalo funkční a já ušetřil pár dolarů.

Nedělní dopoledne pak bylo ve znamení lehké rekonvalescence po aktivní sobotě, dořešení některých palčivých otázek, na které v sobotu nebyl čas a lehce po poledni  se většina účastníků vytratila.

Ale dost povídání, koukněte raději na obrázky v galerii. Ještě předtím ale odkaz na galerie LitilDivila a server games.cz, který svižně připravil malou reportáž.

[nggallery id=9]

Příspěvek byl publikován v rubrice Akce. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

3 komentáře: Postřehy a fotky z BYTEFEST 2012

  1. Logout napsal:

    Ano, je to tak. MacTCP jako snad jediná původní implementace TCP/IP protokolu nezaložená na Berkeley kódu má zadávání IP adresy, respektive jejích různě velkých segmentů (podle masky) jako jeden longint. Měl jsem nastavenu masku C takže první tři čísla bylo nutno přepočítat do jednoho a to poslední se zadávalo samotné. V single-task okně, kde si člověk nepustí kalkulačku je to obzvláště zábavné 🙂

  2. Pingback: Náhrada desky Sinclair ZX Spectrum 48K – Jiiira Sparrow Lite | Martinův 8-bitový blog

  3. Pingback: ByteFEST 2017 | Martinův 8-bitový blog

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *