Tauntek Logic IC Tester

Tenhle tester integrovaných obvodů mám a používám už 10 let. Chtěl jsem přidat na blog pár informacím o novém firmwaru uvolněném koncem roku 2022, ale koukám, že já tu o něm nic nemám. To musím hned napravit. Tauntek Logic IC Tester, jak sám název napovídá, slouží k testování logických integrovaných obvodů. Od většiny ostatních testerů se ale liší tím, že měří vstupy i výstupy analogově. Odhalí tak více potencionálních nepravostí a podivností.

Umí testovat obvody z řad 74xx a 40xx, přičemž u 74xx umí odlišit řady CMOS a TTL, resp. ví, jaké má očekávat napětí, ukáže spotřebu. To je výhoda analogového měření. Poznají se tak i „načnuté“ obvody. Kromě logických obvodů umí tester i pár SRAM pamětí. Kompletní seznam aktuálně podporovaných obvodů najdete tady.

Hardware obsahuje dva PIC18LF2420. Jeden je „master“ a je v něm kompletní program, včetně informací o všech testovaných obvodech. Druhý „slave“ funguje jako pin expander. Použitý PIC umožňuje právě všechna digitální nastavení a analogová měření, na rozdíl od běžného digitálního expanderu. Autor prodává desku a případně i naprogramované PIC. Firmware k PIC je k dispozici, takže ty si můžete i koupit a naprogramovat sami, ale deska dostupná není. Na stránkách autora najdete i kompletní schéma, které pomůže při sestavování a oživování nebo kdyby si někdo chtěl desku navrhnou sám. Autor chtěl před lety za desku s oběma PIC i s poštovným 37 USD, to mi přišlo v pohodě, myslím, že je fajn někoho podpořit za dobrou práci. Ostatní součástky si musíte nakoupit, ale k dispozici je přehledný BOM a není tam nic složitého – hromádka odporů a diod k pinům a pak už jen pár tranzistorů, jeden operák, dva logické IO a MAX232. Řekl bych v podstatě hezký projekt i pro začátečníky.

Tester se připojuje a ovládá pře sériový terminál. Rychlost se nastaví automaticky podle prvního poslaného znaku CR z terminálu a může být 300-19200 Bd. Stačí tedy stisknout Enter a zobrazí se vám uvítací hláška s copyrightem, verzí firmwaru v „master“ a „slave“. Pak stačí jen zadat typ testovaného obvodu a následně příkaz „t“. Já jsem zadal jako obvod 7400, ale v patici jsem měl TESLA MHA111. Na druhém screenshotu je v patici 74LS00 na stejné nastavení.

Naměřené hodnotu jsou podobné, LS má nižší odběr a půlka MHA111 trochu nižší úroveň jedničky, ale pořád v normě.

Jako druhý příklad jsem otestoval dobrou a vadnou 74LS245. Na druhém screenshotu vidíte inverzně zobrazené špatné hodnoty mimo toleranci.

Ovládání je opravdu velmi jednoduché. Kromě výběru obvodu a příkazu „t“ jsou k dispozici už jen další dva příkazy – „v“ a „d“. Příkaz „v“ zapojí na všechny piny děliče a ukáže napětí na nich, na vstupech nebo výstupech ve třetím stavu by tak mělo být cca 2.5V. Tato funkce primárně slouží pro detekci natvrdo zkratovaných vstupů. Příkaz „d“ nastaví na všechny piny pulldown a opět vypíše napětí na všech pinech. Na testu vadné LS245 je vidět, že výstup 9 je v jedničce přesto, že vstup 11 je v nule a budič je nastavený B->A. Primárně je tento příkaz určen k detekci přerušených pinů nebo špatného kontaktu na ZIF patici.

Napájení je klasickým napájecím adaptérem se souosým konektorem s kladným středem. Napětí adaptéru od 7 do 12V, je tam dioda a 7805. Já používám 7.5V, abych moc neprotopil na tom stabíku, ale odběr je asi 22 mA + testovaný obvod, který je napájen jen při vlastním testu, takže pohoda i bez chladiče. Jestli mi něco chybí, tak jsou to nějaká světýlka. Nová verze desky už má možnost pro zapojení LED diody pro signalizaci napájení testeru, ale já bych ocenil i LED, která by indikovala, že je testovaný obvod pod napětím. Možná si je ještě dobastlím. I když, když už jsem to neudělal za 10 let používání testeru, tak spíš asi ne 🙂

No a teď konečně k update firmwaru, o kterém jsem se chtěl původně zmínit. Poslední dvě verze firmwaru přináší jen pár drobných zlepšení. Trochu upravují očekávané napěťové úrovně, upravené jsou testy 74160-163, přibyly testy 74LS169, 74S169 a 74H50. Opravený byl test 74LS379, přibyl test RAM 74S189, test 4520, 4532 a 4584. Firmware stačí nahrát do „master“ PIC18LF2420, protože „slave“ se nemění. Nezapomeňte správně nastavit pojistky, je jich vícero. Jejich nastavení je obsažené v HEX s firmwarem, ale ne všechny programátory je správně načtou, tak má autor u firmware pěkné screenshoty s jejich nastavením.

Příspěvek byl publikován v rubrice Moderní projekty se štítky , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *