MIDI novinky na MiSTer – mt32pi-lite a další

Už před nějakou dobou jsem si postavil MIDI interface mt32-pi pro MiSTer. Hry na jádrech PC486 a X68000 tím nabraly úplně jiný rozměr. V mezičase mi Uunek vytisknul pěkný stojánek a Raspberry Pi jsem dal do hezké hliníkové krabičky, čímž mt32-pi získalo skoro profesionální vzhled a nemusí se vedle zakapotovaného MiSTer stydět. Před nějakým měsícem Sorgelig udělal novou odlehčenou verzi mt32pi-lite, která využívá toho, že Dale Whinham rozjel mt32-pi na Raspberry Pi Zero 2 W. mt32pi-lite nemá tlačítka, ani displej, ale dá se pohodlně ovládat z MiSTer menu. Díky velikosti nebo spíš malosti skoro nepoznáte, že je v MiSTer zapojené. No a komu by chyběl displej a tlačítka, může použít MT32PIZ2W.

MiSTer mt32-pi

Postavený MIDI interface mt32-pi pro MiSTer jsem už představoval. Teď jsem jen doplnil hliníkovou krabičku Geekworm Raspberry Pi 3 A+ Aluminium Case a stojánek, co my vytisknul Uunek. Konečně je na displej pěkně vidět, nemusím furt přetáčet kabely.

MiSTer mt32pi-lite

Relativně nový „oficiální“ produkt na který jsou zdroje na MiSTer GitHub. Jedná se o tři plošné spoje, kdy první propojuje USB konektor s Raspberry Pi Zero 2 W a kromě konektoru obsahuje už jen jeden 100 ohm SMD rezistor. Druhé dvě DPS jsou hliníkové a zajišťují chlazení procesoru a současně mají estetický účel. Tady jsem udělal chybu, protože jsem „nečetl a rozmrazil“, jak říká klasik, a objednal jsem obyčejné DPS. Na chybu jsem záhy přišel, tak jsem objednal i ty hliníkové. Mezi procesorem a první hliníkovou deskou je asi 2 mm prostor, který jsem vyplnil pěnovou teplovodivou hmotou, která ale kupodivu přenáší teplo celkem slušně.

Celá konstrukce se nasazuje na MiSTer z boku a vypadá velmi dobře, přirozeně. Ovládání je jednoduše z MiSTer menu. Škoda, že tam ještě není displej, světýlka já rád, a když hraje MIDI hudba, sledování tančících sloupečků je prostě taky radost 🙂 Displej se dá zobrazit na HDMI výstup, ale to v obrazu zase při hraní působí rušivě. Na druhou stranu mám MiSTer stejně orientovaný tak, že mám mt32pi-lite zezadu, takže i kdyby měl displej, neviděl bych ho.

MT32PiZ2W

Toto je „neoficiální“ produkt, ale data i informace jsou dostupné na fóru misterfpga.org. Jde o externí verzi mt32-pi, musíte ho tedy připojit USB 3 A-A kablíkem, jako MiSTer mt32-pi, ale kopíruje footprint malého Raspberry Pi Zero 2 W, takže je celkově menší a kompaktnější.

Na destičce je displej i dvě tlačítka, takže komfort i funkce jsou stejné jako u většího brášky. Akorát tedy, taky by to chtělo nějaký stojánek 🙂

Tolik zatím k MIDI novinkám. Ono je těch konstrukcí ještě víc, ale tyto jsou volně dostupné, tak proč si něco z toho nepostavit (nějaké desky ještě mám, kdyby někdo chtěl). MIDI výstup je u některých her výrazné vylepšení a stojí to za to. Já osobně asi nejvíc budu používat prostřední variantu mt32pi-lite. Je to kompaktní, na MiSTer v oficiálním case to skoro nevnímáte a během hraní stejně není čas na koukání na displej. Když budu chtít poslouchat MIDI hudbu, asi sáhnu po některé verzi s displejem, abych mohl koukat na skákající sloupečky. I když to možná už rovnou vytáhnu nějaký reálný synťák, přece jen rozdíly tam jsou, hlavně u FluidSynth.

Příspěvek byl publikován v rubrice MIDI, Moderní projekty se štítky , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *