SHARP setkání Tálský mlýn – jaro 2022

O víkendu 13.-15. května 2022 se konalo další pravidelné setkání Sharpistů na Tálském Mlýně. Tentokrát se mi překvapivě podařilo přijet jako jeden z prvních, přede mnou byli v salonku jen Microlan a Uunek. Brzy ale začli přibývat ostatní a stoly se plnit počítači. Chvíli po mně dorazil Radek Suk, Mikeš, Misticjoe, Dex, Honza Šembera, Karel Prášil a s lehkým zpožděním i NOBOMI, takže nás bylo celkem 10, když nepočítám rodinky některých účastníků.

Víkend proběhl, jako obvykle, v pracovní atmosféře. Začátek byl takový spíš upovídanější, přece jen jsme se dlouho neviděli, ale později pracovní atmosféra převážila a nakonec jsme zase nestíhali 🙂

Microlan hned do začátku vytáhnul Atari 800XL, kterému nefungovalo čtení z kazetové mechaniky a které chtěl opravit. Samozřejmě se to neobešlo bez nějakých těch keců zlehčujících tuto konkurenční platformu, které ale nebyly myšleny nijak vážně. Co si budeme povídat, skoro každý Sharpista má doma počítače i jiných výrobců a Atari mezi nimi obvykle nechybí, takže jsme v nitru tolerantní. Pomohli jsme Microlanovi najít vhodné schéma, ale Atari se mu bohužel opravit nepovedlo. Vypadalo to na vadný obvod PIA 6520, který bohužel běžný Sharpista v kufříku nenosí 😉

Radek Suk se věnoval svému bádání ohledně MZ-800 GDG a jeho postupnému zjednodušování a překlápění do HDL. Na toto téma měl zajímavou přednášku později i Mikeš a Radek se přidal s jeho pohledem na věc. Bylo tak velmi zajímavé sledovat, jak každý jde trochu jinou cestou a dochází k podobným nebo stejným zjištěním, byť se i pár rozdílných pohledů na některé věci našlo, zejména týkajících se časování.

Mikeš převedl i různé tiskárny, které připojoval k MZ-800 a upravoval pro ně tiskové rutiny BASICu.

Další zajímavou věc, kterou Mikeš ukazoval byla adaptérová deska pro připojení desek standardu RC-2014 na SHARP sběrnici. Vlastní připojení jako takové není až tak složité, ale Mikeš musel upravovat i některé desky RC-2014, protože autoři se často nenamáhají s úplným adresováním a tak pak kolidují porty.

Většinu desek Mikeš vzal i s sebou a ostatní také měli něco na prodej či výměnu, tak byla i malá burza DPS na rozličné projekty.

Nebyl by to SHARP sraz, aby nebyly zvukové, dýmové a další pyrotechnické efekty. Tentokrát se o ně postaral Karel a nutno říci, že NOBOMIho zastoupil poměrně důstojně. Nešťastnou náhodou zapojil 230V napájení do 100V SHARP MZ-1500, kde ještě neměl vyměněný zdroj. 200V kondenzátor hned za usměrňovačem toto neunesl a se spoustou efektů se odporoučel. Naštěstí díky tomu, že zdroj je spínaný, vlastní počítač zůstal v pohodě. Nutno říci, že bylo vidět, že na podobné efekty už jsme velmi dobře vycvičení, až bych řekl sehraní, protože počítač okamžitě valil ven a v cuku letu bylo otevřené i okno a dveře, aby se zachovala aspoň minimální úroveň dýchatelného vzduchu v místnosti. Holt trénink je trénink 😉

Misticjoe s sebou měl Amigu a hrnul dema na PiStorm. Tedy až do doby, kdy PiStorm z Amigy vydělal tak nešťastně, že se mu ulomily dva krajní piny pinové lišty, co se zasouvá do patice 68000. NOBOMI se patici pokoušel opravit, ale nutnost improvizace, díky nedostatku vhodných komponent, nepřinesla úspěch a tak Misticjoe odjížděl domů s nepojízdnou Amigou.

Dex přinesl Uunkovi vrátit vypůjčený MSX Virtualizér. Je to podivný stroj se 4 MSX sloty emulující MSX na uvnitř zabudovaném Raspberry Pi. Jeho schopnosti jsou celkem famózní, byť Raspberry Pi mu dává jistou „pachuť“ emulace a vše dorazil fakt, že nebylo možné spustit nějakou cartridge bez připojení k internetu. Ukázalo se, že důvody byly ryze licenční s ohledem na některé MSX BIOSy, ale kua, takhle se historické počítače nechovají 😉 Tahle licenční šikana před 30-40 lety tedy fakt nebyla.

Uunek pak vytáhnul MiSTer a honil nějaké gamesky, převážně na NeoGeo. Zajímavé, že tahle emulace mi nevadí, protože mám tak nějak pocit, že hardware je vlastně ten samý, jen je ve FPGA a nejsou tam navíc žádné licenční a podobné internetové volovinky. Prostě počítač nebo konzole se chová tak, jak se choval i dřív, protože je nasyntetizovaný ten stejný hardware.

Honza Šembera se věnoval tvorbě multiplayerového „PacMana“ v compilátoru BASICu, který zjistil, že je o hodně rychlejší než BASIC interpretovaný. Microlan dělal nějaké pokusy v assembleru na MZ-800.

Mikeš udělal malou destičku na emulátor Voice karty MZ-1M08 pro SHARP MZ-1500 a MZ-2500/2800. Nasnímal také vzorky komunikace procesoru s externí ROM. Bohouš nachystal kostru aplikace, ale ukázalo se, že dekódovat interní „makro“ jazyk Voice karty nebude až tak jednoduché a že by bylo dobré nasnímat i přímo výstupy do D/A převodníku v reakci na jednotlivé příkazy.

Bohouš tedy napsal jednoduchý program pro MZ-1500, já jsem zapojil logický analyzátor a vzorkovalo se a nahrávalo. Vzorků bylo docela dost, exportované soubory jsou pěkní bumbrlíčci, ale je z čeho čerpat. Nebyl by to Bohouš, aby už cestou domů z Tálského Mlýna nezačal chystat aplikaci pro Mikešovu destičku. Bohužel STM32F411 je celkem nedostatkové zboží, tak jsme museli pár kousků objednat v Číně za přemrštěnou cenu, ale co člověk nadělá, pořád lepší, než aby nebyly vůbec. Jak přijdou, vyzkoušíme prototyp a uvidíme. NOBOMI má plán použít pak spíše jednodušší a levnější procesor, který je dostupný a ten doplnit externí flash, takže celková cena bude zlomek těch přemrštěných Čínských cen a přitom vše bude z komponentů dostupných u renomovaných distributorů.

Fotky nejsou nic moc, zapomněl jsem si foťák a fotil jsem na mobil, který je už staršího data a tak je to na fotkách vidět. Nějakou tu reportážní hodnotu to snad ale pořád má.

Všechny fotky jsem nahrál na Google photos a pokud si je chcete prohlédnout, můžete je najít zde:

https://photos.app.goo.gl/mCBkqyidQrEg7dos8

Příspěvek byl publikován v rubrice Akce, MZ-1500, MZ-2500, MZ-2800, MZ-700, MZ-800, SHARP se štítky , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *