Zahrajte si na MiSTer hry s MIDI zvukem, jak to autoři zamýšleli

V herních PC začátcích nebylo jednoduché dát hrám kvalitní zvuk. Zvukové karty byly v plenkách a byť AdLib byl obrovský rozdíl proti PC speakeru, tak s MIDI se to nedalo srovnat. Proto někteří výrobci začali do svých her dávat MIDI zvukový doprovod. Nebyla to levná záležitost, museli jste mít MIDI kartu, jako třeba Roland MPU-401 a k tomu externí MIDI zvukový syntezátor, jako třeba Roland MT-32. Dnes je však doba, kdy se náhrady těchto drahých zařízení dají poměrně snadno postavit. Dale Whinham dal dohromady baremetal syntezátor pro Raspberry Pi mt32-pi. K němu pak Alexey Melnikov navrhnul jednouchý a hezký Raspberry Pi shield. S MiSTer je mt32-pi propojeným krátkým USB 3.0 kabelem do I/O boardu, který není USB 3.0, ale zprostředkovává MIDI data pro mt32-pi a z něj přenáší zvuk po I2S zpět do MiSTer, kde je digitálně přimíchán do standardního zvukového výstupu. Výsledkem je jednoduchá krabička, kterou zapojíte krátkým kablíkem a získáte tak zvukové možnosti o kterých se vám dříve ani nesnilo.

MT32Pi_Martin_MiSTer_playing  MiSTer_MT32Pi_Martin_MonkeyIsland_working

Konstrukce shieldu je velmi jednoduchá, v podstatě jej ani nepotřebujete, pokud vám nevadí drátovat, obsahuje jen USB 3.0 konektor, jeden odpor, vypínač, dvě tlačítka a displej. A to vše vlastně ani není potřeba, tlačítka a displej se dají ovládat z MiSTer menu, ale vypadá to dobře a výrazně zvyšuje uživatelský komfort.

MT32Pi_Martin_no-cover

Levé tlačítko slouží pro přepínání syntezátoru mezi MT-32 a General MIDI (SF2 zvukové fonty). Pravé tlačítko pak umožňuje přepínat ROM pro MT-32 emulaci nebo SF2 font pro General MIDI. Rozdíl je v tom poměrně zásadní, MT-32 má svůj vlastní standard a většina PC her ho využívá. Některé pak používají rozšířenou banku zvuků, kterou přinesl Roland CM-32L, jehož ROM a emulaci můžete také použít. Později přišel Roland SC-55 se standardem General MIDI a některé hry se ho chopili. SC-55 a pozdější SC-88 apod. mají režim emulace MT-32 a CM-32L(P), ale zní to prostě jinak, proto je dobré mít k dispozici oboje a pro danou hru si MIDI nastavit tak, jak to tvůrci zamýšleli. U General MIDI samozřejmě také poměrně hodně záleží na tom, jaký SF2 font zvolíte.

Poslechněte si třeba, jak zní úvodní hudba herního hitu The Secret of Monkey Island s MT-32 emulací.

Na displeji vidíte při přepínání navolený režim a během hraní intenzitu jednotlivých nástrojů.

MT32Pi_Martin_MiSTer_working   MiSTer_MT32Pi_Martin_working

Sestavení tedy nebyl žádný problém. Jediný “zádrhel” představoval “USB” kabel. Jak jsem se již zmínil, přestože konektory i kabel jsou USB 3.0, po kabelu necestují USB data, ale úplně jiné signály. No a právě kvůli I2S komunikaci musí být kabel velmi krátký. Potřebujete trochu netypický křížený USB 3.0 A-A kabel s délkou do 30 cm. Sehnal jsem 2 m a 50 cm. Ten dlouhý se vůbec nechytal, kratší 50 cm vynechával zvuk a obraz na displeji se rozsypával. Tak jsem kabel šmiknul a trochu “na prasáka” pospojoval na pinové liště. Vyrobený asi 25 cm dlouhý bastl funguje jako víno.

Na závěr jsem ještě nahrál video ze dvou MIDI souborů. Můžete si ještě jednou poslechnout, jak zní úvodní hudba z The Secret of Monkey Island s MT-32 a tentokrát i se SoundFont emulací (druhá polovina videa), pro kterou jsem musel použít trochu jiný MIDI soubor, jinak to neznělo moc dobře. Je důležité použít správný typ emulace, podle toho, na čem autor zamýšlel MIDI přehrávat.

V dalším videu pak najdete známou hudbu ze hry DOOM. V první polovině je MT-32 verze a ve druhé General MIDI.

Jo a jasně, že si to můžete pustit na PC emulátoru nebo použít softMPU, ale není to ono. Ta MIDI krabička vedle MiSTer má prostě něco do sebe.

No a jako obvykle, kdyby někdeo chtěl destičky, tak ještě nějaké mám.

Příspěvek byl publikován v rubrice Amiga, Moderní projekty, PC se štítky , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

11 komentářů: Zahrajte si na MiSTer hry s MIDI zvukem, jak to autoři zamýšleli

  1. Doda napsal:

    Mozna tohle neni uplne ono, ale treba me nekam priblizis. Hledal jsem nejake midi zarizeni, ktere bych si pripojil k Amize pres to skutecne midi rozhrani (dva petikoliky, nebo co presne to je), ale k postaveni jsem v podstate nic rozumneho nenasel. Je tohle mozne tak pouzit? Nebo neznas jiny vhodnejsi projekt?

    Ja jsem neco nasel, prodava se to hotove, ale myslim ze to stalo celkem balik.

  2. Pingback: midiori – MIDI interface pro SHARP X68000 – lepší zvuk pro hry | Martinův 8-bitový blog

  3. Pingback: Hrajeme si s MIDI – hardwarové zvukové moduly | Martinův 8-bitový blog

  4. Pingback: MIDI novinky na MiSTer – mt32pi-lite a další | Martinův 8-bitový blog

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *