Rozšíření pro ZX80 – NMI generátor, RAM a EPROM adaptéry

Konečně jsem se po dlouhé době dostal k překreslení schémat a posléze návrhů plošných spojů na rozšíření pro ZX80. Tedy s NMI generátorem mi obrovsky pomohl EC1045 (díky Petře), který to fakt s Eaglem umí. NMI generátor udělá z vašeho ZX80 modernější ZX81. K tomu budete potřebovat i ZX81 ROM nebo inovovanou verzi mého staršího adaptéru. RAM adaptér vám zase umožní přímo do ZX80 nainstalovat 16 kB RAM, aniž byste museli připojovat externí RAMpack na nespolehlivý „viklavý“ expanzní konektor.

ZX80_NMI_Generator_v4d.brd  27C512-ZX81ROM_v2a.brd  ZX80_RAM_Adaptor_v1a.brd

NMI generátor v4.1 s video zesilovačem

NMI generátor vytvořil Grant Searle. Jedná se už o čtvrtou generaci. Třetí jsem již dříve úspěšně zkoušel. Tato poslední verze by měla velmi přesně kopírovat funkci ZX81 ULA a Grant vše docela pečlivě testoval. Grantovu verzi jsem zkombinoval s video zesilovačem od Louise Seidelmanna a přímo na desku jsem dal i cinch video konektor. Kdo chce, může si VIDEO a SYNC signály vrátit zpět do desky ZX80 a nemusí zesilovač osazovat, kdo nechce, může přímo video zapojit do desky NMI generátoru. Tvorba desky byl docela oříšek. Zkoušel jsem různé varianty rozložení IO, ale ani jedna se mi nelíbila. Dlouho jsem se s tím trápil až mi pomohl EC1045. Desku přeskládal a najednou zázrak. Vše je přehledné, propojek je jen málo, paráda!

ZX80_NMI_Generator_v4d.sch   ZX80_NMI_Generator_v4d.brd

Ke stažení: schéma v PDF, osazovák, DPS – strana součástek, DPS – strana pájení

EPROM adaptér (27512 –> ZX80/ZX81 ROM)

Moji předchozí verzi jsem rozšířil, aby šla použít s 64 kB EPROM 27512 (27C512). Přibyl tedy další jumper na přepínání banků a k dispozici je 8 banků po 8 kB. Řeknete si, že tolik ROM pro ZX80 nebo ZX81 neexistuje a budete mít pravdu. Jenže NOSTALCOMP vytvořil ROM loader a osbah ROM s programy. Místo jumperu A13 zapojíte drátek do desky ZX80 a získáte tak 4 banky po 16 kB. A v nich můžete mít utility jako RAM size, RENUM, CurLine nebo Volume Tester a nebo hry Breakout, Space Invaders, Pacman, Mastermind, Invasion, Defenda, Symsimon, Kong a další. Nebo můžete zapojit A13 jen jumperem a banky přepínat po 8 kB. I do nich připravil NOSTALCOMP obsah.

27C512-ZX81ROM_v2a.sch   27C512-ZX81ROM_v2a.brd

Ke stažení: schéma v PDF, osazovák, DPS – strana součástek, DPS – strana pájení

RAM adaptér (62256 –> 2× 2114 + A10-A13)

Nápad na adaptér patří opět Jirkovi (NOSTALCOMP) a já jen vlastně nakreslil schéma a plošňák v Eagle. Modul je udělaný tak, aby se dal zasunout přímo do patic pro 2114 na desce ZX80 a obsahuje pouze jednu statickou paměť RAM 62256 nebo podobnou v úzkém DIP pouzdru. Protože na 2114 není dostatek adres je potřeba 4 adresní vodiče a signál RD přivést ze ZX80. Kromě rozšíření paměti získáte i nižší spotřebu.

ZX80_RAM_Adaptor_v1a.sch   ZX80_RAM_Adaptor_v1a.brd

Ke stažení: schéma v PDF, osazovák, DPS – strana součástek, DPS – strana pájení

A co teď s tím?

Jelikož koncem roku jedu pryč a budu až v druhé půlce ledna, docela bych ocenil, kdyby se našel dobrovolník, který by vyzkoušel desky udělat, osadit a odladil případné chybky. Já bych pak zorganizoval hromadnou výrobu pro případné zájemce. Pokud budete chtít, pošlu vám SCH i BRD v Eagle, případně můžu vygenerovat Gerber data, v práci udělat filmy nebo cokoli dalšího.

I pokud nemáte čas se věnovat výrobě desek a jejich osazování, uvítám náměty, připomínky, kontrolu schémat i DPS, zkrátka cokoli, co pomůže.

Pokud se nikdo do konce roku neozve, zadám prototypy desek do výroby a v druhé půlce ledna je vyzkouším a doladím do finále. Kdo má zájem o finální desku, ozvěte se. Mám představu, že bych vše udělal jako jednu desku, kterou si každý rozřeže. Je to z cenových důvodů, takovéto kombo určitě vyjde levněji, než tři malé samostatné desky.

Příspěvek byl publikován v rubrice Sinclair, ZX80. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

2 komentáře: Rozšíření pro ZX80 – NMI generátor, RAM a EPROM adaptéry

  1. Pingback: Desky rozšíření ZX80 jdou do výroby | Martinův 8-bitový blog

  2. Pingback: Pár poznámek ke stavbě rozšíření pro ZX80 | Martinův 8-bitový blog

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *