Modul napájení +/-12V pro Omega Home Computer

Jak jsem se již zmínil v příspěvku k Omega Home Computer, tak Omega má standardně napájení pouze +5V. To pro téměř všechno stačí, ale pokud použijete cartridge, která využívá +/-12V, které jsou standardně na MSX slotech, máte problém. Například na Carnivore 2 bez +/-12V nehraje zvuk, protože nejde napájení do zesilovače. Omega má konektor na přivedení všech napětí +5V a +/-12V, který jsem využil na připojení DC/DC konvertoru napájení z +5V na +/-12V. Tím má Omega, resp. cartridge ve slotech k dispozici všechna potřebná napětí, jen je potřeba samozřejmě dostatečně dimenzovat 5V vstupní napájecí adaptér.

Omega_DCDC12V_top   Omega_DCDC12V_back

MSX sloty mají definovaný maximální odběr na +/-12V 50 mA. Využil jsem hotový modul TRACO POWER TDR 3-0522, který umí poskytnout +/-125 mA a je tedy dostatečný výkonově pro oba sloty a rozměrově perfektně sedí do volného prostoru. Modul jsem jen doplnil indukčností a kapacitou na vstupu dle datasheetu. Navrhnul jsem jednoduchou DPS, která sedí na napájecí konektor Omega, takže modul stačí jen zasunout a jedete.

Omega_DCDC12V_in-Omega-front-top-left   Omega_DCDC12V_in-Omega-side

Omega_DCDC12V_in-Omega-back   Omega_DCDC12V_in-Omega-back-top

Sedí perfektně. Nevýhodou je bohužel vyšší cena DC/DC convertoru TRACO POWER, ale není problém si DPS upravit pro jiný levnější. Původně jsem chtěl projekt dělat v KiCAD v rámci mého plánu přechodu na něj, ale nakonec časového hledisko a nutnost nakreslní konvertoru do knihovny rozhodlo a tohle jsem ještě udělal v Eagle. Zdroje v Eagle si můžete stáhnout tady.

Kdo by dal přednost hotové DPS, tak jednoduše můžete objednat na OSHPARK, kde lze stáhnout i Gerbery, kdybyste chtěli objednat jinde. Na malé desky je ale OSHPARK asi nejlepší, za necelých 5 USD dostanete 3 DPS včetně poštovného až domů.

Příspěvek byl publikován v rubrice Moderní projekty, MSX se štítky , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

7 komentářů: Modul napájení +/-12V pro Omega Home Computer

  1. Doda napsal:

    Co te vede k prechodu na KiCAD? Ja totiz neumim dobre ani jedno a hledam rozumne duvody, jestli mam pokracovat s Eagle nebo KiCAD.

    • Martin napsal:

      Nelíbí se mi ta obchodní politika Autodesku. Už ani Eagle jako takový samostatně neprodávájí, ale jen jako součást balíku Fusion 360, který nepotřebuji a nechci. Taky to stojí na hobby použití dost peněz, které je potřeba platit pravidelně a furt a to já taky nějak nemusím. No a další celkem pádný důvod je, že KiCad dost pokročil a přijde mi, že v něm dělá stále více lidí.

  2. Martin1 napsal:

    Tu stačilo použiť MC34063 s podobnou bižuteriou, ten je za pár drobných a spraví to isté. (HP tento čip dlhodobo používalo vo všetkých skeneroch). A doska by mohla byť ešte o pár mm2 menšia.

    • Martin napsal:

      Určitě jo, něco takového navrhuje Jordi Solis. Asi bych použil jiný modernější obvod, ale chtěl jsem to rychle a nechtěl jsem řešit rušení, kousek od napájení je umístěné video. Tohle funguje perfektně, jediná nevýhoda je cena.

  3. MilasPce napsal:

    Ta cena Teraco mě opravdu překvapila, ale chci to mít hezký.

  4. MilasPce napsal:

    Kdyby sháněl někdo DPS na Modul napájení mám zatím dva navíc á 40,-kč + poštovné.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *