Krabička pro Omega Home Computer

Sergey Kiselev nakreslil krabičku pro jeho Omega Home Computer pro vyřezání z PMMA (plexiskla) na laseru. Krabičku jsem mu pomohl odladit během několika iterací a na výsledek jsem doplnil potisk. Sergey ještě vytvořil 3D model slotů pro cartridge, takže teď je celá konstrukce téměř dokonalá. Nějaké drobné moušky z hlediska pevnosti konstrukce by se našly, ale zase fakt, že je celá skříňka transparentní, má fakt něco do sebe.

Omega_Sergey_case_final   Omega_Sergey_case_back_angle

Na zadní stranu jsme ještě doplnili díru pro tlačítko RESET, které se při požívání MSX celkem hodí. Alternativně se zde dá použít přepínač pro přepínání ROM, ale vypadá to, že ten nebude až tak potřebný, uvidím časem, případně se dá doplnit navíc vyvrtáním.

Omega_Sergey_case_front_angle_joyports   Omega_Sergey_case_final_top_logo

CO2 laser dnes má k dispozici spousta firem, dílen, takže by pro nikoho neměl být problém si podobnou krabičku nechat udělat. Sergey, jako obvykle, zveřejnil komplet dokumentaci na GitHub. K dispozici jsou kromě čirého PMMA i různě zatónované či plnobarevné materiály.

Pro sestavení jsou potřeba ještě distanční sloupky 15 mm mezi mainboard a klávesnici a 10 mm nad klávesnici. Pod mainboardem jsou distanční podložky 3 mm vyřezané také z PMMA. Zespodu a shora jsou šroubky. Potřebný materiál má Sergey perfektně rozespaný na GitHub.

Omega_Sergey_case_final_back_left   Omega_Sergey_case_final_back_right

Ještě mu pošlu grafiku potisku pro dolnění na GitHub, kdyby si chtěl někdo skříňku také potisknout. Potisk je realizovaný z vnitřní strany čirého plexi. Pár případných zájemců jsem asi schopen uspokojit u nás ve firmě, ale masovou výrobu bych z toho dělat nechtěl.

Příspěvek byl publikován v rubrice Moderní projekty, MSX se štítky , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

11 komentářů: Krabička pro Omega Home Computer

  1. Doda napsal:

    To je moc pekna prace.

  2. MilasPce napsal:

    Už se na ni těším.

  3. jirka napsal:

    Opravdu moc pěkné. Jen škoda, že už to je takový „šperk“. Velmi dobře provedené, z kvalitních součástek – hezké, dobře funkční, ale drahé.
    Z pozice někoho, kdo tohle asi nezrealizuje, mám kacířský dotaz: nešlo by tu klávesnici trochu naklonit?
    Díky těm joystickovým portům na přední straně je dáno, že nelze klávesnici předsadit a sklonit a nezbývá než ji nechat nad základní deskou a tedy náklonem se úměrně sklonu zvětší výška počítače. Takže by to asi bylo rozměrově podobné „chlebu“ C64. Tedy, z hlediska ergonomie taky ne přímo výhra, ale možná by to bylo pohodlnější, než zcela plochá verze.

    • MilasPce napsal:

      Pokud neosadíš konektory joysticku můžeš je vyvést kabelem do strany. Na druhou stranu by se dalo říci, že MSX budeš používat převážně na hry s joystickem a nebudeš skoro vůbec psát na klávesnici.

  4. MilasPce napsal:

    Mám ještě dotaz, jestli není problém s přehříváním? V některých továrních výrobcích jsem viděl hlavně na čipu pro zpracování videa chladič, nebo často i žebrované průduchy.

  5. Martin1 napsal:

    Nebolo by efektnejsie, keby tie napisy boli vypalene/vygravirovane?

    • Martin napsal:

      Toz to je na vkusu kazdeho soudruha 😉 Udelat popisky laserem by bylo i vyrazne jednodussi, neslo by to do dvou masin, ale me se to vice libi takto. Popis je vyraznejsi, citelnejsi, ostrejsi.

      • jirka napsal:

        Souhlasím, že to je s potiskem takové „elegantní“. To gravírování by mi připadalo jako „levnější“ varianta. Ale pochopím, že to někdo jiný může vnímat opačně.

  6. MilasPce napsal:

    Mákli jste si na tom, ale přeci jen mám nepodstatnou poznámku: Škoda, že není lépe vyřešena power LED a trapně svítí přes nápis „slot2“. Udělám si držáček a LED posunu a umístím pod nápis MSX. Vodiče povedu spodem. Druhou variantou mě napadá podsvítit s ní nějakou klávesu, třeba Enter.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *