EKL-1 – připojení PS/2 klávesnice k SAPI-1

SAPI-1 je počítač u nás poměrně obvyklý, ale klávesnice jsou trochu bolest. Membránová ANK-1 je jen pro základní JPR-1, nestojí za moc a málo kdo ji má. K JPR-1Z a CP/M potřebujete klávesnici Consul 259.11 nebo 262.3. Model 259.11 je brutálně robustní výrobek protitankového ražení. Byla určena pro nepřetržitý provoz a používá bezkontaktní halové spínače MH 1SS1. Consul 262.3 je výrazně menší a lehčí, i když i ona byla určená pro nepřetržitý provoz a používá bezkontaktní halové spínače MH 3SS2. Klávesnice nejsou příliš dobře sehnatelné a sami si je asi nepostavíte. Proto Jirka Bíba už před lety vytvořil emulátor klávesnice postavený na MPU AT89C2051/4051 využívající klasickou PC PS/2 klávesnici. EC1045 nakreslil desku, ale vypadá to, že jako první tuto konstrukci teď vyzkoušel až Tony Malecký.

EKL-1_finished_top_Martin   EKL-1_in-SAPI_Martin

Zapojení je celkem jednoduché, na desce najdete kromě AT89Cx051, PS/2 a FRB konektoru také základní bižuterii, jako je krystal, pár nutných kondenzátorů a reset obvod s tlačítkem. Našlo se místo i na jednu indikační LED a malý pípák zapojený přímo na FRB konektor do SAPI.

EKL-1_mp_v2.sch

Destička je také jednoduchá, součástky THT, které zvládne zapájet každý. Jediný trochu “opruz” je s FRB konektorem, kde je potřeba vytahat nezapojené piny, což bez patřičného přípravku není úkol úplně jednoduchý. EC1045 místo po chybějících pinech využil pro součástky, jak je u SAPI obvyklé. Osobně ty chybějící piny nemám moc rád, zhoršuje to mechanickou pevnost zapojení konektoru, ale přípravek mám, tak co bych si stěžoval. Jen je mi líto všech, co přípravek na FRB nemají, což komplikuje sestavení této jinak velmi jednoduché konstrukce.

Když Tony Malecký zapojení zkoušel, nefungovalo. Naštěstí je ale zběhlý programátor 8051, takže našel drobné disproporce mezi aktuálním kódem Jirky Bíby a zapojením, které realizoval EC1045 na desce v rámci optimalizace. V kódu je potřeba prohodit některé piny, což Tony udělal a zapojení chodí perfektně. Aktualizovaný kód jsem nahrál na SAPI Dropbox i FTP pro všechny, kdo by to chtěli stavět, včetně binárky pro AT89C4051.

EKL-1_finished-on-PS2_Martin

Tony mi poslal dvě desky a zapojení chodilo se správným firmwarem na první dobrou. Další věc je, že by to pomalu chtělo spíše adaptér na USB, protože mám pocit, že PS/2 klávesnice také začínají z trhu pomalu mizet. Ovšem USB host není úplně sranda a jednoduché obvody s podporou USB host a 5V kompatibilitou moc neexistují, každý má nějaké moušky. Pokud o něčem jednoduchém s USB host, snadným programováním a 5V kompatibilitou víte, uvítám jakékoli tipy.

Příspěvek byl publikován v rubrice Československé počítače, Moderní projekty, SAPI-1 se štítky , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

18 komentářů: EKL-1 – připojení PS/2 klávesnice k SAPI-1

  1. melsoft napsal:

    Co třeba C8051F320? Teď ještě někoho, kdy by to uměl naprogramovat…

    • Martin napsal:

      Koukal jsem na DS jen zběžně, ale přijde mi, že neumí USB Host.

      • zz_indigo napsal:

        USB host co ve 5V logiku asi nezozenies. Ale su obvody ktore su USB host a komunikuju cez SPI a tam nieje az taky problem to pripojit k 5V MCU napr Max3421E

        • Martin napsal:

          MAX3421E, VNC II, CY7C67300 a podobné obvody znám, ale potřebuješ k nim ještě to MCU, což zesložiťuje a prodražuje konstrukci. Teda VNC II a CY7C67300 by se asi daly přímo i naprgat, ale je to složité jak mlátička. S VNC II mi to i nějak chodí, ale mám tam pár zadrhelů přes které se mi nejde dostat, dokumentace mizerná. Chtělo by to malé 5V MPU s USB Host a to jsem zatím nenašel.

          • zz_indigo napsal:

            Ani nenajdes. ak budes mat stastie najdes nieco co ma 5v kompatibilne piny

          • melsoft napsal:

            https://www.youtube.com/watch?v=po3FBdY0GS4&t=1s

            The CH559 is a 8051 architecture based microcontroller that has built in dual USB Hosts.

            Že by to bylo ono????

          • Martin napsal:

            To CH559 nevypadá špatně. Bude to asi podobné jako VNC II nebo CY7C67300, není to jednoduché, popis je mizerný. Je to 3.3V, ale většina pinů by měla být 5V tolerantních, třeba zrovna na vybuzení TTL v SAPI by to ale mělo stačit. Je super, že se tomu věnovali Ti dva borci, ale na druhou stranu zdrojáky zveřejnil jen ten první. Ten druhý tam má zdrojáky jen té hry, což je prkotina, ale zdrojáky pro CH559 na ovládání těch gamepadů chybí. Objednal jsem si od Číňanů jeden vývojový kit a mrknu na to. Dík za upozornění.

          • Mikes21 napsal:

            Zdrojaky jsou pod tim videem, ne? Je to link https://github.com/atc1441/CH559sdccUSBHost
            Vlastne by v tom mela byt 8051…

          • Martin napsal:

            Jo, ale jen na ten puvodni projekt, kte zkousi klavesnici a mys.

  2. Clouseau napsal:

    Jen upřesňuju, soft se vejde i do menšího a levnějšího 80C2051. Jo a jinak co se pinů na konektoru týká- je ještě druhá možnost, nepoužité hned u tělesa FRB ucvakat.

  3. EC1045.01 napsal:

    Pokut jde o PeCkojidní klávesnice tak první modely USB a poslední modely PS/2 byli obojetné tj. uměli jak USB tak PS/2. K některým typům se dodávala „konektorová“ redukce z USB na PS/2. Už si nepamatuji, podle čeho se dala poznat obojetná klávesnice. Klávesnice se rozhodovala podle poměru na datových linkách zda najede jako USB nebo PS/2.

    • EC1045.01 napsal:

      Ještě dodatek.

      Pokut se budou vyskytovat dvě PeCkojidní klávesnice které se od sebe budou lišit konektorem (USB – PS/2) a pravděpodobně i v typovém označení bude jen nějaká nuance tak je velká pravděpodobnost že půjde o obojetnou klávesnici, tj. proč by měl výrobce držet dva řadiče klávesnic, když má už vopruz s konektory??

    • melsoft napsal:

      Máš pravdu předsedo! Zkusím tu redukci najít. Vím, že byla světle zelená, samec PS/2 samice USB. Byla určitě pro klávesnici nebo pro myš?
      Do prčic, kam jsem ji jenom mohl dát…..

      Jo a taky existovala redukce PS/2 myši na sériový port!!!

  4. Pingback: Postavte si počítač SAPI-1 (4. díl) – máme obraz – AND-1Z/89 | Martinův 8-bitový blog

  5. Jiří Bíba napsal:

    Co bylo potřeba na tý EKL-1 předělávat? Nadělal jsem jich kolem 10 ks pro lidi co rozmlátili původní klávesnice u různých CNC mašin a nikdo si nikdy na nic nestěžoval.
    Kde je ta upravená deska a FW na Dropboxu uložená, že bych se podíval?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *