Carnivore2 – Compact Flash, více paměti a lepší zvuk pro MSX

Cartridge Carnivore2 jsem si postavil ještě dříve než MSX2 kompatibilní počítač OMEGA. Hodí se ke všem MSX počítačům, ale OMEGA je pro něj ideální, protože doplňuje chybějící mass storage, emulaci cartridge s 8 MB flash ROM, přidává 1024 kB RAM (memory mapper) a rozšíří audio o SCC/SCC+ a MSX-Music (FM-PAC). V podstatě (až na podporu portu F4) tak uděláte z OMEGA počítač MSX2+. Pokud Carnivore2 chcete použít v nějakém modernějším MSX počítači, který některými z rozšíření již disponuje, můžete kterékoli z nich vypnout v konfiguraci, takže Carnivore 2 využijete opravdu všude.

Carnivore-2_final-case-front_Martin   Carnivore-2_final-case-top-angle_Martin

Carnivore2 je open source projekt od RBSC (Russian Bear Service Crew), která má na svém GitHub MSX projektů více. Je tedy jednoduché nechat si udělat desky. Trochu složitější je to se sháněním součástek. Flash M29W640GB, DAC YAC516 a EEPROM 93C46 EEPROM a tranzistory jsem musel koupit na eBay, ostatní šlo v pohodě na Mouser, včetně už trochu zastaralého FPGA Altera CYCLONE II. Sestavení a naprogramování šlo celkem dobře. Stavěl jsem 2 kousky pro sebe a dva pro kamaráda a při tom jsem u jednoho narazil na vadnou flash, takže šla ven a naštěstí jsem měl náhradní. Tady ty věci z eBay vždy beru od dvou prodejců a raději o pár kousků víc a už po několikáté se mi to vyplatilo. Nevím, jestli ty obvody časem odchází nebo Číňani prodávají nějakou horší kvalitu, někdy jsou to falza, prostě když můžu kupuju raději od renomovaných distributorů.

Carnivore-2_finished_bottom_Martin   Carnivore-2_finished_top_Martin

Jak jsem se již zmínil v úvodu, cartridge obsahuje Compact Flash slot, kde karta funguje jako IDE zařízení a díky skvělému OS Nextor (kompatibilní s MSX-DOS) lze používat FAT16 až do 4GB oddílů. Novější verze umožňuje i mapovat disketové obrazy a emulovat disketovou mechaniku. Kromě toho Carnivore2 cartridge umožňuje spouštění a emulaci standardních, obvykle herních, ROM cartridge, kde lze eumlovat všechny obvyklé standardy Konami 5 SCC, Konami 4, ASCII 8, ASCII 16 a mini ROM. Často používané ROM cartridge a konfigurace si lze uložit do boot menu.

Carnivore-2_scr_Boot2   Carnivore-2_scr_DIR-1024

Carnivore2 přidává i 1024 kB RAM díky zabudovanému memory mapperu, takže pro spouštěné programy a hry je i dost paměti. Aby měly hry a dema kvalitní zvukový výstup, najdete zde také emulaci zvukových interface Konami SCC a SCC-I a také OPLL (YM2413, MSX-MUSIC). Tím uspokojíte většinu her a dem. Karta má svůj vlastní zvukový výstup na sluchátka, na který je emulován i PPI click a druhé PSG na portech 10h-12h. Díky chytrému zapojení cartridge slotů u MSX je zvukový výstup, kromě externích sluchátek, vracen i zpět do MSX, takže všechny zvuková rozšíření hrají i na standardním audio výstupu vašeho MSX. Pokud nechcete, nemusíte tak ani sluchátkový výstup zapojovat nebo vyvádět ven z Carnivore 2 cartridge.

Kolega u nás v grafickém studiu mi pomohl s grafikou cartridge a můžu říct, že s výsledkem jsem celkem spokojený.

Carnivore-2_final-in-Omega-angle_Martin   Carnivore-2_final-in-Omega-angle-detail_Martin

Kdyby někdo měl zájem, tak myslím, že jednu nebo dvě desky a možná i některé součástky bych asi našel.

Příspěvek byl publikován v rubrice MSX se štítky , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

10 komentářů: Carnivore2 – Compact Flash, více paměti a lepší zvuk pro MSX

  1. dex napsal:

    Ta samolepka je super, hezčí než mají 8bits4ever (Pablibris má taky hezkou).
    I v kombinaci s průsvitnou Omegou to vypadá skvěle.

    Mně na Carnivore vadí, že se musí počítač pokaždé dvakrát resetovat: reset, detekce hw, naběhne menu, něco zvolím, „Rebooting MSX…“, reset, detekce hw, …
    MegaFlashROM SCC+ SD tohle nemá.

    A že se verze firmware nesnese s jinou verzí obsahu na CF kartě, přičemž RBSC nemají ke stažení různé verze, ale jen tu poslední.
    Takže mám Carnivore s fw 1.86, která mi ale nevezme CF kartu, protože na té je obsah pro jiný můj Carnivore s fw 2.10 a RBSC mají ke stažení pro změnu jen pro verzi 2.2.

    Ale stejně jsem dal Carnivore 2 přednost před MegaFlashROM SCC+ SD 🙂

    • Martin napsal:

      Ahoj, to s tim dvojim resetem je trochu opruz, ale da se to vydrzet. Nic jineho nemam, takze nemam zkusenosti.

      Jinak podle mne na Carnivore 2 nikdy nic starsiho nez firmware 2.2 nebylo, resp. kdyz se vracis v historii GitHub, tak 2.2 je znacena verze cartridge, ale FPGA firmware se vesele meni. Jedna vec je FPGA firmware a druha vec pak BIOS a verze Nextor na CF, tady asi musi byt shoda. Ma nejaky smysl mit starsi firmware?

      • dex napsal:

        To bude ono. V tom binci na githubu nedokážu poznat, co je co a jak to do cartridge dostat.
        Jde jen o to, že tam už starší verze prostě je a poté, co se mi na CF kartě ocitly soubory z novější verze, Carnivore naběhne jen bez CF, což její použití omezuje a nemám páku, jak to změnit (nahrát na CF kartu starší verze souborů – nevypadá to, že by na githubu vůbec kdy byly).

  2. Pingback: Modul napájení +/-12V pro Omega Home Computer | Martinův 8-bitový blog

  3. Wierzbowsky napsal:

    We have improved the Carnivore2 cartridge since your last post. Please see the new manual, the list of changes and compatibility table here:

    https://sysadminmosaic.ru/msx/carnivore2/carnivore2-en
    https://sysadminmosaic.ru/msx/carnivore2/changelog-en
    https://sysadminmosaic.ru/msx/carnivore2/qvl_list-en

  4. Dotaz napsal:

    Dobrý den,

    dá se to někde v ČR koupit?

    Marek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *