SORD M5 MultiCart II (aktualizováno)

Charlie Robson připravil inovovanou verzi svojí SORD M5 MultiCart. Předchozí verze měla trochu problémy a výběr jednotlivých cartridgí postupným přepínáním jedním tlačítkem nebyl úplně komfortní. Charlie proto cartridge přepracoval s využitím CPLD a pro volbu cartridge vytvořil přehledné obrazovkové menu.

SORD_M5-Multi_II_in-computer_det   SORD_M5-Multi_II_scr-menu1

Charlie MultiCart II dodává již hotovou, takže jen zasunete a jedete. V aktuální verzi ROM najdete 36 cartridgí a kromě ROM obsahuje MultiCart II i 32 kB RAM pro rozšíření uživatelské paměti, především v BASICích.

V první verzi nešlo spustit BASIC-F a Charliemu chvíli trvalo, než přišel na to proč. BASIC-F totiž zapisuje na stejný port, který Charlie využívá pro softwarové přepínání bank. K opravě stačilo přidat jeden malý drátek a vyměnit obsah CPLD a EPROM, který mi Charlie poslal.

SORD_M5-Multi_II_front_rep   SORD_M5-Multi_II_back_rep

Pak už vše šlapalo perfektně. Ne, že bych nějak extra bazíroval na BASIC-F, ale tak nějak nemám rád, když něco nefunguje Mrkající veselý obličej.

SORD_M5-Multi_II_in-computer_running

Jak jsem se již zmínil, přepínání bank probíhá přes jednoduché menu, které naběhne po startu počítač. V něm chodíte pomocí kláves < a > mezi 4 stránkami, kde si můžete vybrat mezi následujícími cartridgemi:

Basic-I
Basic-G
Basic-F
FALC
P-Designer
Adidas Lucky Shoot
Apploon
Baseball
Bosconian
Dig Dug
Dragon Attack
Dream Shopper
Drops
Eskimoh
Fruit Search
Funny Mouse
Galax
Guttang Gottong
Heavy Boxing
Jumping Jack
Life
Mahjong
Mappy
Masterchess
Moon Patrol
Pit Chaser
PooYan
PowerPac
Real Tennis
Reversi
Step Up!
Super Cobra
Tank Battalion
Up Up Balloon
Warp & Warp
Wonder Hole
Word Maze
Zac Banic

Celkový počet se proti první verzi MutiCart rozrostl o 10 titulů. Původně zmizel FALC a P-Designer, což byla škoda, ale Charlie je rychle doplnil do nové verze ROM. Také přidal horké klávesy na všechny verze BASICu, takže pokud držíte při startu počítače levý SHIFT, spustí se přímo BASIC-I. Ctrl + levý SHIFT spustí BASIC-F, pravý SHIFT BASIC-G, FUNC spustí FALC a Ctrl + FUNC P-Designer. Perfektní.

Spouštění programů a her je skutečně jednoduché a každého dnešního uživatele SORD M5 tato hračka potěší. Charlie nabízí MultiCart pod nickem SirMorris na SellMyRetro za 40 GBP. Aktuálně je cartridge vyprodaná, ale Charlie určitě připraví v případě zájmu další várku, napište mu přes SellMyRetro nebo Facebook.

Příspěvek byl publikován v rubrice SORD, SORD M5 se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Jeden komentář: SORD M5 MultiCart II (aktualizováno)

  1. omikron napsal:

    Co tam má za Flash?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *