OndraJoy – přídavná destička pro Ondra SD

Připojení joysticku do mikropočítače Ondra není nijak složité. Trochu problém vnikne ve chvíli, kdy chcete používat Joystick současně s Ondra SD, které vám zakryje zadní rozšiřující port Ondry. Martin K. tedy připravil jednoduchou přídavnou destičku, kterou nazval OndraJoy. Jejím spojením s Ondra SD prostřednictvím rozšiřujícího konektoru získáte možnost připojit k Ondrovi klasický Atari kompatibilní joystick.

OndraSD-OndraJoy_Martin_complete_working   OndraSD-OndraJoy_Martin_complete_in_Ondra_back

Protože jsem měl trochu strach, že se mi jen tak nevejdou obě spojené destičky do krabičky, osadil jsem Ondra SD tak, aby byl co nejnižší. Použil jsem menší elektrolytické kondenzátory nebo je otočil o 90° a keramické kondíky jsem osadil SMD. Velikost 0805 se tak akorát pěkně vejde. MPU se mi nechtělo pájet, aby se dal případně přeprogramovat, tak jsem převrtal vývody v DPS na 1,05 mm a osadil jsem Mill-Max piny. Řekl bych, že jsem to až přehnal a místa je víc než dost dost.

OndraSD_Martin_side

Obdobně jsem si poradil s prototypovou destičkou OndraJoy. Elektrolytický kondenzátor jsem osadil v SMD a s ohledem na jednostrannou prototypovou desku jsem jej musel připájet ze strany spojů. V ostré verzi na to budu pamatovat a dám tam možnost dát klasický radiální kondík otočeně nebo v SMD verzi. Oddělovač sběrnice 74HCT245 jsem normálně zapájel. Tedy nenašel jsem doma HCT, tak jsem použil ACT, ale není to žádný problém. Martin K. nechtěl používat LS, aby se zbytečně více nezatěžovala sběrnice.

OndraSD-OndraJoy_Martin_split_boards1   OndraSD-OndraJoy_Martin_split_boards2

U pinových lišt jsem oddělal plasty, aby se daly více zasunout, ale jak jsem už psal, možná to všechno nebylo až tak nutné, místa je celkem dost.

OndraSD_Martin_in_Ondra   OndraSD_Martin_in_Ondra_detail

Krabičku pro osazení obou destiček jsem vyřezal dost brutálně a narychlo, jen abych ověřil funkčnost. Všechno je v pohodě. U ostré verze na oboustranné DPS nebude nutné použít drátovou propojku a bude se lépe pájet konektor joysticku. Navíc mám v plánu udělat menší díru a prostrčit jej zvenku tak, že bude vlastně držet desku společně se šroubky. To teď nešlo, protože jsem mohl pájet jen z jedné strany.

OndraSD-OndraJoy_Martin_complete_front   OndraSD-OndraJoy_Martin_complete_side

Martinův prototyp také šlape, takže se můžeme pustit do výroby desek. Všem zájemcům o Ondra SD objednám i destičky Ondra Joy. Kdo jste se mi ještě nenahlásil, dejte o sobě vědět, ať na vás nezapomenu a pak nelitujete Mrkající veselý obličej. Destičky budou stát pár kaček.

Příspěvek byl publikován v rubrice Československé počítače, Ondra se štítky , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

9 komentářů: OndraJoy – přídavná destička pro Ondra SD

  1. Doda napsal:

    Chapu spravne ze ty Mill-Max piny jsou neco jako dutinky z precizni patice, ktere se zapaji hluboko do desky a cele je to pak mnohem nizsi nez by byla prave cela patice?

  2. PvvS napsal:

    Pokud to budeš objednávat, tak mi vezmi jednu sadu PCB. Díky

  3. Jarda Vrána napsal:

    Také bych měl zájem o jednu sadu PCB. Díky.

  4. MartinNo1 napsal:

    K navrhu tejto dosky ma vyprovokoval Solaris104, osobne hram hry vylucne na keyboarde, kedze s joystickom mam omnoho pomalsie reakcie. Klavesy 5, 6, 7, 8, 0, resp. 6, 7, 8, 9, 0 so ZX mam uz „napalene“ v hlave.

    P.S.
    Ja som ponechal procesor v preciznej patici a mam tam este min. 1 mm rezervu. Takze netreba specialne upravy

  5. Radim napsal:

    cau. ja bych moc chtel desticku pro joy (sd uz mam). diky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *