Nostalcomp BASTL FEST 2015

Tuto sobotu jsem strávil na úžasné, až mysteriózní akci Mrkající veselý obličej. Silliconovi se podařilo vytáhnout z dobře utajovaného doupěte samotného autora webu Nostalcomp.cz, a na něm zveřejňovaných bastlů a hraček, Jirku Koutného na denní světlo. A nejen to, Sillicon Nostalcompa vyprovokoval k uspořádání malé komorní akce u nich na firmě, kde představil partičce lidí, která je s Jirkou v častějším kontaktu, své výtvory na živo. Mohli jsme tak nejen obdivovat Nostalcompovu zručnost a kreativitu, ale opravdu na všechno si sáhnout a dokonce to zapojit a ověřit funkčnost. Padl tak mýtus, že je vše jen tak na oko. Přátelé ono to VŠECHNO OPRAVDU FUNGUJE! No a tak se mi nemůžete divit, že můj foťák cvakal i natáčel video jako divý, abych se o to všechno mohl podělit.

Nostalcomp_BastlFest2015_Tabule  Nostalcomp_BastlFest2015_JK  Nostalcomp_BastlFest2015_hracky1

Hned ze začátku musím Jirkovi moc poděkovat. Nutno říci, že akci měl zorganizovanou perfektně a muselo mu to dát opravdu hodně práce. Pečlivě nachystal všechny výtvory, přichystal napájecí zdroje, televize, všechno předem vyzkoušel a ke všemu dal perfektní popisky. Klobouk dolů. I po našem odchodu muselo být zase hodně práce všechno vrátit zpět na svá místa. Takže Jirko MOC DÍKY!

Začali jsme tak nějak postupně počítači nebo hračkami připojitelnými k TV, Jirka podával výklad my jsme osahávali a zkoušeli. Jako první přišly na řadu TV hry s AY-3-8500 a AY-3-8610, které Nostalcomp vylepšil barvičkami. V rychlém sledu pak následoval velmi hratelný Chrobák WURMI postavený v podstatě jako tester Nostalcompovy vlastní grafické karty, Juťák a Cosmac ELF.

Nostalcomp_BastlFest2015_CosmacElf   Nostalcomp_BastlFest2015_Wurmi

Pokračovali jsme většími a vskutku raritními kousky, jako třeba Karton EPROM Eraser, simulátor zvuku lodního dieselu nebo Smradocuc.

Nostalcomp_BastlFest2015_EPROMEraser   Nostalcomp_BastlFest2015_Smradocuc

Hromadu malých jednodeskových počítačů snad ani nemusím vyjmenovávat. Bylo jich několik stolů a většinu z nich najdete na Nostalcomp.cz. Jako přehled použijte fotogalerii z akce. Snažil jsem se alespoň většinu z nich vyfotit jednotlivě i s popiskou. Z jednodeskáčů mně už dlouhou dobu bere CLAUDIA-1, malý počítač postavený okolo 4-bitového TTL 74xx procesoru, Nostalcompovi vlastní konstrukce, který je postavený opravdu a jen z obvodů řady 74xx. Stavba TTL CPU začala opravdovým úletem, ale vyvinula se velmi slibně a ještě zajímavá bude. Konečně se mi z Jirky podařilo vypáčit alespoň jakous takous dokumentaci (nutno pochválit, že už jí hodně má předpřipraveno pro zveřejní na webu) a začal jsem hned kreslit schéma. Jak bude nakreslené, začneme navrhovat desku, resp. desky. Mám představu udělat to tak, že se desky budou spojovat vedle sebe, nikoli přes sběrnici, aby to byl hezký muzejní exponát k pověšení na zeď, který bude přehledně ukazovat činnost CPU i celého počítač a pokud nebude dělat demo, bude fungovat třeba jako hodiny. Něco jak má Nostalcomp teď jen trochu přehlednější a doplněné světýlky.

Nostalcomp_BastlFest2015_CLAUDIA-1  Nostalcomp_BastlFest2015_CLAUDIA-1_CPU  Nostalcomp_BastlFest2015_CLAUDIA-1_pocitac

Velkou pozornost si zaslouženě zabral RELAY-VAC, Jirkova variace na MINIVAC 601. Nebyl snad nikdo, kdo by si nezkusil zatočit číselníkem a odpozorovat výsledek na otočném motorovém displeji Mrkající veselý obličej. Část Nostalcompova výkladu a cvakání relátek můžete zkouknout na následujících videích.

Celou dobu nás bavila The Useless Machine. Nostalcomp ji vybavil CPU řady 51 a tak si žila svým vlastním životem. Potměšile po nás stále pokukovala a běda, jak jí někdo přepnul její páčku. Fakt byste neřekli, jak taková blbinka dokáže iritovat partu lidí Mrkající veselý obličej.

Užili jsme si i kulturní zážitek v podobě koncertu provozovaného na jednodeskáči TEMS 80-03 A.

Protože Jirka není jen šikovný elektrotechnik, ale i zručný mechanik a zajímá so to motory a různé další pohyblivé libůstky, byly součástí exhibice i funkční modely Stirlingova motoru a parního stroje, včetně malých modýlků různých motorem poháněných nástrojů, jako jsou pily, buchary apod. Samozřejmě, že jsme je nemohli nevyzkoušet, takže jsme si užili i pěkného kraválu.

Do historického světa počítačové robotizace a automatizace nás zavedl Robot Zenit udělaný z kuprextitu podle původního plánku ze slovenského časopisu ZENIT, což byla obdoba naší VTM a do Čech se moc nedostala. Robotické rameno je řízené z PMD 85-1 na které program ze zmiňovaného časopisu ručně přepsal Sillicon.

V průběhu akce Jirka připravil drobné občerstvení a dostatek nápojů. Fak paráda, děkuji. Když se přiblížila doba oběda, vzal nás Nostalcomp do svojí oblíbené restaurace, kde objednávku učinil svým vlastnoručně postaveným mobilním telefonem.

Nostalcomp_BastlFest2015_MobilniTelefon   Nostalcomp_BastlFest2015_Restaurace

Jirka akci pořádal v jejich rodinné firmě, která se zabývá svařováním a vším možným okolo, včetně školení svářečů. Další činnost, kterou se zabývají jsou pracovní oděvy a zajímavostí je specializace na dětské montérky. Pokud hledáte zajímavý dárek pro vaše ratolesti, třeba by je to potěšilo. Výšivku na ně vám naprogramuje osobně samotný Nostalcomp Mrkající veselý obličej. Jirka je zkrátka univerzál.

Nostalcomp_BastlFest2015_DetskeMonterky   Nostalcomp_BastlFest2015_DetskeMonterkyUpoutavka

Aby vše zůstalo zaznamenáno, nafotil jsem spoustu špionážních fotografií, které jsem neváhal a nacpal do teho interneta, aby byly zachovány i pro budoucí generace. Najdete tam asi většinu toho, co bylo k vidění, ale troufám si říct, že ne všechno, protože toho bylo moc a stihnout si všechno osahat pořádně za jeden den ze zkrátka nedá. Určitě tam ale najdete spoustu zajímavostí, které se mi nevešly do textu a pokud vás něco zaujme, nezapomeňte kouknout na nostalcomp.cz, protože tam toho většina je.

Příspěvek byl publikován v rubrice Akce se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

12 komentářů: Nostalcomp BASTL FEST 2015

  1. PvvS napsal:

    Tak to gratuluju 🙂 , ten web mám v oblíbenejch a hodně pravidelně ho sleduju ..

  2. kelley napsal:

    Wow… no jak tak na to koukám… mazec, super, paráda! Bohužel nemůžu být všude a dělat všechno (i když bych moc chtěl 😀 ) …

  3. Diego napsal:

    Luxusní akce. Nostalcomp sleduju už od začátku a nemá chybu! Jen škoda že už tak často neaktualizuje přesto že očividně na něčem furt dělá 🙂

  4. Klásek napsal:

    Paráda. S Jirkou jsem v písemném kontaktu a konečně vidím, jak ty jeho mašinky šlapou.

    Dík Martine.

  5. jaromir napsal:

    Chcel som sa mrknut na jeho stranku, ale tak pozeram, ze nostalcomp trochu zmenil design https://snag.gy/N0A3h5.jpg

  6. Richard napsal:

    Ahojte, chcel som si nieco od NOSTALCOMPa objednat (co ponuka na stranke), ale jedina publikovana adresa nefunguje, tusite, ako sa da s nim spojit? Dik.

  7. Václav napsal:

    Nostalcomp se odmlčel, nejdou stránky. Nevíte někdo co se děje ?

  8. luis lopez napsal:

    como construir el color de fondo para AY-3-8500 que sea verde o azul-

    • LUIS napsal:

      si la señal background o color de fondo .no me sirven los esquemas del AY-3-8610 ya que el AY-3-8500 no tiene salida de color de fondo.

      • admin napsal:

        I have sent you everything, that I had. You have to take it as an inspiration only and create your own solution. I do not have any ready made, sorry.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *