Příručka programu ONDRA KAREL

Tuhle příručku asi většina z vás nikdy neviděla. A není divu, je totiž vůbec otázka, zda spatřila světlo světa v tištěné podobě. Proto určitě stojí za to napsat si pár slov k tomu, jak se k ní Solaris104 propracoval. Pak si ji samozřejmě můžete stáhnout a pustit se s robotem Karlem do Města.

ONDRA_KAREL_obalka_titulka

Solaris104 si asi 2 měsíce dopisoval s autorem české mutace Karla Ing. Tomášem Bartovským Csc. Původně od něj chtěl kazetu s Karlem pro počítač ZX81. Docent Bartovský mu mu vypsal seznam kazet, které měl doma a Solarise104 zaujal název u jedné kazety. Popisek zněl “MANUÁL KAREL ONDRA”. Poprosil ho tedy, jestli by mu pár kazet nepůjčil. I když je docent Bartovský stále vytížen prací, byl ochotný mu kazety zaslat. Doma měl Sorasi104 jen kazetový magnetofon zabudovaný v ZX Spectru, tak ji tam zkusil dát. K jeho překvapení se ozval známý zvuk při loadingu hlavičky a  na monitoru se objevil nápis “mankar3,4” a později “mankar4,2”. Tyto 2 soubory typu CODE pak převedl do PC. Při pohledu na soubory zjistil, že obsahují ASCII texty. Zkusil vzít nějaký počeštěný Writer pro ZX Spectrum, ale neotevřel mu soubor korektně. Vzal tedy na PC hexa editor a postupně nahradil české znaky. V domácím PC má Open Office a v textovém editoru Writer pak provedl korekci celého textu. Samozřejmě nezapomněl ani na úvodní obálku, kterou jsem mu trochu pomohl upravit.

I když si myslíte, že programovací jazyk pro začátečníky Karel dobře znáte, můžete se dozvědět spoustu nových věcí. Třeba jak uložit kopii Karla ze spuštěného programu. Pravděpodobně se tento užitečný manuál ke Karlovi a počítači Ondra ve své době nedodával, pokud o tom máte někdo nějaké informace, tak sem s nimi.

A teď už si můžete příručku na jazyk KAREL pro mikropočítač ONDRA stáhnout.

Příspěvek byl publikován v rubrice Československé počítače, Ondra se štítky , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *