Falešné 20 MHz Z80 CPU z Číny (Z84C0020PEC fake)

Někdy na jaře jsem nakoupil na eBay od prodejce gc_supermarket 10 kousků CPU Z84C0020PEC (Z80 CPU pro frekvenci 20 MHz v pouzdře DIP 40). Obvody jsem zběžně namátkou vyzkoušel v nějakém počítači, co byl po ruce, dal prodejci kladné hodnocení a pohoda. Ovšem jen do té doby, než jsem jedno z CPU potřeboval do konstrukce, kde jsem fakt potřeboval těch 20 MHz, konkrétně Zeta SBC V2. Počítač ani ťuk. Mohlo to být více součástkami, tak v těchto případech začínám oživování snížením frekvence. A šup na 8 MHz Zeta šlapala v pohodě. Pak už byl jen krůček k odhalení viníka.

Z84C0020PEC_fake_on_the_bottom

Po výměně CPU za jiný 10 MHz (žádný jiný na 20 MHz jsem doma neměl) šlapala Zeta v pohodě na 10, 16 i 20 MHz. Procesor z Číny měl svoje maximum na 8 MHz. Navíc pekelně topil.

Nakoupil jsem tedy pokusně další 3 procesory a tentokrát jsem zkusil, z mého pohledu, serióznějšího prodejce – UTsource. Kdyby nefungovaly, zkusil bych Mouser, ale tam jsou za 9,61 EUR, což je hodně. Naštěstí to dopadlo dobře. Procesory dorazily, šlapou jako víno a nehřejí se. Nahoře na obrázku jsou oba. Pro ty, kdo by chtěli vědět, který je který Mrkající veselý obličej, tak ten horní je z UTsource a funguje v pohodě na 20 MHz a ten dolní je falešný.

Předpokládám, že se jedná o klasické NMOS CPU na 4 nebo 6 MHz, které jsou přeznačené na 20 MHz CMOS procesor. Vychází mi to z toho, jak se hřeje a také z měření spotřeby. Zeta SBC V2 se správným 20 MHz CPU má spotřebu na 20 MHz asi 162 mA, na frekvenci 8 MHz je to asi 133 mA. Při použití falešného CPU je spotřeba na 8 MHz asi 270 mA, tj. více než dvojnásobná.

Procesory se fotí celkem špatně, označení není moc vidět, resp. je vidět jen z úhlu, tak jsem udělal ještě sken a tentokrát i s dalším funkčním 10 MHz CPU.

Z80_CPU_fake_in_the_middle

Horní CPU je 10 MHz verze koupená před lety ve Farnell. Uprostřed je ta Čínská potvora a dole je funkční 20 MHz procesor.

Po předchozí negativní zkušenosti s falešnými TDA1543, které jsem ovšem zakoupil od Českého prodejce, je toto moje druhé setkání s přeznačenými obvody. Já ty lidi moc nechápu. Vždyť se na to stejně přijde. Na eBay se to dá navíc vyreklamovat, vrátit peníze, to všichni spoléhají na to, že si to někdo pořádně neotestuje, tak jako já?

UPDATE:

Ještě mi to trochu vrtalo hlavou, tak jsem hledal a našel jsem další obvod, který jsem koupil nedávno, ze zvědavosti, současně s těmi od UTsource, jen jsem to trochu vysklil. Jednalo se o nákup od prodejce pic_hitechworld a CPU je podobně značené, jako ty falešné, pouze tisk je lépe čitelný, světlejší bílou a je lépe vidět z úhlu. Takže jsem ho vyhrabal, vyzkoušel a nefunguje vůbec Smutný obličej. Teda topí a žere, ale to je tak všechno a to po něm nechci. Rozhodně nic neprocesuje, což je u procesoru dost vážná závada Mrkající veselý obličej. Tak a teď to jdu zkusit prodejci omlátit o hlavu. Foto zde:

Z80_CPU_DOA

UPDATE2:

Kloubou dolů. Prodejce pic_hitechworld fofrem poslal místo jednoho výše zmíněného úplně vadného CPU dvě jiné. Mají stejné označení, pouze tmavší trochu hnědou (zlatavou) barvou a oba šlapou jako víno. Teď je otázka, jestli ten první byl fake nebo prostě jen smůla na vadný kus. Tudíž bych prodejce pic_hitechworld nezatracoval. Na prvním obrázku jsou ty dva dobré, na obrázku vpravo jsou všechny tři, původní vadný je vespod.

Z80CPU-20_OK_eBay_pic_hitechworld   Z80CPU-20_2xOK_1xDead_eBay_pic_hitechworld

UPDATE3:

Nedalo mi to a zkusil jsem objednat dalších 5 kousků CPU, tentokrát od prodejce hkpartspipe2011. Procesory došly poměrně rychle, ale z 5 zaslaných kousků 2 nefungují vůbec a 3 jsou klasické NMOS jedoucí na 4 MHz (na 8 buď zlobí nebo ani ťuk). Tak jsem si rovnou řekl o vrácení peněz, uvidíme.

Z80C0020_CPU_fake_hkpartspipe2011_all5   Z80C0020_CPU_fake_hkpartspipe2011

Příspěvek byl publikován v rubrice Nezařazeno se štítky , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

26 komentářů: Falešné 20 MHz Z80 CPU z Číny (Z84C0020PEC fake)

  1. kelley napsal:

    🙁 podobně jako aféra s falešnými FT232RL na spoustě čínských Arduin. Firmě FTDI se samozřejmě nelíbilo, že někdo vyrábí čipy pod jejich značkou a tak jednou do aktualizace Windows 7 propašovali update ovladačů, který se s čínskými fake převodníky prostě už dál nebaví. Na Deal Extreme vyřešili tyhle verze šalamounsky – a to tak, že k nim napsali, že jsou kompatibilní jen s Linuxem, Windows XP a Vista. K některým…

    • kelley napsal:

      P.S. nejen CPU a jiné čipy, ale třeba i mikrofony… Léta nejpoužívanější dynmanické nástrojové a zpěvové live mikrofony Shure SM57 a SM58 jsou na ebay z Číny z 95% taky fake… (ověřeno muzikanty). Jasným poznávacím znakem je 1/3 běžné ceny.

  2. jirka napsal:

    trošku mne děsíš – stejného brouka, ale od jiného čínského prodejce jsem taky loni koupil – jen tak – do zásoby, když jsem na něj narazil. Zatím jsem jej nevyzkoušel a popravdě jsem ani neměl v úmyslu jej na 20MHz trápit, takže kdo ví, jestli bych vůbec problém odhalil. Asi ho prubnu.

    • MartinNo1 napsal:

      Taktiež mám pár kusov z Číny:
      http://www.ebay.com/itm/181055692478
      majú zlatý popis, čo mi je teraz ešte viac podozrivé, font je rovnaký….

      • MartinNo1 napsal:

        Tak som to hodil na pokusnu dosku, oscilator 40MHz a 27,..MHz s delickou, vnutene NOP cez 8 odporov. Pri frekvenciach 20Mhz, 13,..Mhz, 10Mhz tvrdy, pri 6,..Mhz ozil a bezal. Teplota v norme.
        Zda sa, ze to pochadza z jednej linky, akurat len vymenili atrament za zlaty.
        Ten Tvoj link na UTsource ukazuje na rovnako znaceny cip, ale na obrazku mas cip s inym logom.

  3. Mikes napsal:

    No teda, taky mam nejake v zasobach (od jineho dodavatele). Zkousel jsem je (na 3.5MHz.) a jsou funkcni, akorat jsem je nejel na 20MHz. Mozna by to slo poznat podle toho tepla a spotreby. To bych se na to teda podival 😉
    Ale jinak si myslim, ze problematika preznacovani, kopirovani, popripade posilani neceho jineho a tak, je docela velke tabu a moc se o tom nemluvi/nepise. Kazdy ma asi (tam uvnitr sebe) obavy, ze na to ‚doplati‘ taky (viz nejdrazsi odpor), a nejake zkusenosti, ze?
    Pres vikend zkusim ty svoje a dam vedet. Jinak moc diky za clanek.

  4. Boboo napsal:

    Ten obchod s Fake CPU prekvita, napriklad MC68060RC50 je na eBay 90% fake, volakedy sa clovek mohol orientovat, ze ak bola cena prilis nizka jednalosa najskor o fake. To uz ale neplati cena sa priblizuje k trhovim cenam, pokial je dopit ksefty s fakemi bude prekvitat.

  5. nop napsal:

    No dobrý jsem 2 kousky taky koupil do svyho bastlu a podle fotek mam ty fake… Jeste jsem chtel vzit Motorolu 68000 ale tam se da asi taky cekat podraz ze? Bude to asi skoda ale radsi rozeberu nefunkcni CD32 co mam nekde ve skrini.

    • Boboo napsal:

      V CD32 je MC68EC020 a co sa tyka rozobrania tej konzole tak sem s nou racej, skoda tej dosky! MC68000 tu mam furu, v roznych puzdrach staci si povedat, DIP64, PLCC68, QFP atd. Original Motorolo alebo Freescale 🙂

    • Martin napsal:

      Neopropadej panice, nejdrive bych to vyzkouse. Ne vsechno z Ciny je fake.

      • kelley napsal:

        „Ne vsechno z Ciny je fake“ je ještě horší stav, než kdyby všechno bylo. To by s tím člověk aspoň počítal. Takhle neví na čem je 😐

        • Boboo napsal:

          Pred rokom som bral 30ks CPLD Xilinx XC95144XL, od jedneho cinske predajcu (overeneho). Odpisal mi, ze su to original od Xilinx, ziadne Cinske shit-y, je to paradox. Su si toho vedomi, ze to nie je kvalita.

  6. Radim napsal:

    @martine, dej pak vedet, jak jsi s reklamaci dopadl.

  7. Mikes napsal:

    Tak jsem meril ty svoje Z80, coz je cca 10ks a z toho 5ks jsou presne ty, o kterych se pise nahore. Problem je, ze mam pouze ZX-Spectrum a Sharpa. Cele ZXko (klon) ma spotrebu cca 210-290mA s ruznymi CPU. Ty vyse uvedene mam taky, s presne stejnym oznacenim, dokonce i datem 1035. Ctyri maji 280mA, jeden 210mA. Origo Sharp ma 290mA a UB880D maji 250 a 290mA.
    Nezkousem jsem je na vic jak 3.5MHz, co ma ZXko. Tak nevim, jestli by jely i vyse, ale nektere jsou jen na 4MHz. Asi si postavim Zeta SBC V2 😉
    Co ostatni, jak jste dopadli?

  8. Vito napsal:

    Na gc_supermarket jsem v minulosti asi 3x kupoval stejné Z80, jako je uvedeno výše. První várka OK, druhá várka OK, třetí várka fejky, všech 10ks, co jsem bral. Začal jsem pátrat, a ty správné procesory měly odběr okolo 9mA (v gumákovi), kdežto ten fejk tuším 130mA. Procesory sice fungovaly, ale při náhodném dotyku na pouzdro procesoru jsem se málem spálil. Kdežto ty správné procesory byly úplně studené. Podle katalogového listu při kmitočtu v ZX Spectru měl být odběr max 15mA.
    Tak jsem se jal procesory reklamovat (přelom roku 2014/15). Chlapci v gc vůbec nechápali, co že po nich chci. Pak mi nabídli slevu – napsal jsem jim, že sleva je mi k ničemu, když jsem dostal něco úplně jiného, než jsem objednal. Opět to nějak nechtěli pochopit. Argumentoval jsem katalogovým listem a pak mi vrátili peníze.

  9. danhard napsal:

    No a je zde možnost, návod jak koupit ty „správné“ procesory ?

    • Martin napsal:

      No, to je otazka, bo ani na konkretniho prodejce neni uplne spoleh. Ja tak nejak v posledni dobe razim zasadu, ze co neni nutne kupovat z Ciny a ma to Mouser, Farnell, TME apod., tak to radeji koupim od nich, byt je to drazsi.

  10. Billy napsal:

    Zdravím, včera som obdjednal 10ks Z80 z Číny. Už len ten obrázok naznačuje že je to fake, ale mne stačí ak pôjde na 4 MHz (pre ZXS a DIDAKTIK). Potom odskúšam a dám vedieť, možno prekvapia a pôjdu aj na 20MHz 😀

  11. MrWifiHifi napsal:

    Dobrý deň

    Vie mi niekto poradiť od kiaľ kúpiť funkčný procesor Z80 alebo nejaký jeho klon (U880D,D780C, apod…)?
    Už skôr som si objednal z Ebay z84c0020pec ,pravdepodobne fake.
    Chcel som skúsit či procesor funguje a tak som ho pripojil na 10hz s ne555, 8 rezistorov pre nop a všetky rezistory na ostatné piny tak ako bolo potrebné….procesor išiel, avšak výstupy adries od pinu A8 už iba blikali…

    • Martin napsal:

      Pokud má 100% fungovat, tak TME, Farnel, Mouser, všichni je mají. Taky záleží, na jakou frekvenci. GME taky nějaké má a pak různí menší prodejci, ale tam taky bacha na to aby to nebyla Čína. Na druhou stranu většina Čínských fake funguje, jen jsou původně na nižší frekvenci.

  12. Louis Seidelmann napsal:

    Tak jsem nakoupil 10 ks z84c0020pec na Ebay od adeleparts2010. S vědomím, že kupuji po dvacetikoruně kdovíco a pokud budou fungovat jako Z80A, tak mi bude vadit hlavně to nepravdivé přeznačení a celkově zkaženost západního světa, zejména Číny. Přišlo 10 kusů přesně stejně označených kódem 1240 GZ, lišících se ale detaily provedení pouzder. Byly zjevně přeznačeny ze součástek z několika různých zdrojů. Testoval jsem jen zběžně, v replice ZX-80, jen jestli počítač naběhne a jestli bude fungovat psaní na klávesnici. Dva kusy nejspíš přeznačené ze stejného zdroje fungovaly bezvadně a stejně hřejivě jako normální Z80A. Další kus byl dokonce opravdu CMOS, byl chladný a na výstupy dodával kromě 0 V i opravdových +5V (NMOS dodává něco přes +3 V), v replice nefungovalo správně zobrazování znaků, tento procesor je pro ZX-80 moc rychlý. Zbylých 7 ks je NMOS stejně jako první dva zmíněné, z různých zdrojů, zobrazování znaků s nimi také nefungovalo. /U některých z těch sedmi se dá zobrazování v ZX-80 „napravit“, když se na levou řadu vývodů přikládají prsty a asi se tím vnáší parazitní kapacita, která zpomaluje hrany na vývodech, u jiných to nestačí a ten jediný CMOS z této dodávky se k tomu nenechá přemluvit vůbec, chová se jako 10 MHz CMOS koupený kdysi asi v GM el. :-)./

  13. Mikes napsal:

    Po 20,- je to docela dobry zpusob, jak si poridit docela rozsahlou sbirku Z80. Jeste by bylo asi zajimave zjistit , ktere pojedou na 20MHz.
    Doufam, ze se nebudes pokouset je preznacit na ‚originalni‘ oznaceni. To by bylo, po nekterych snahach o ‚reverse‘ engineering, povazovano za ‚revert‘ engeenering. 😉 Ale jinak asi dobra zkusenost, ze?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *