Pár postřehů a obrázků z BYTEFEST 2011

Letošní BYTEFEST byl můj první, takže můžu těžko srovnávat, ale rozhodně můžu říct, že se mi akce líbila. Potkal jsem se se spoustou lidí, které jsem jinak znal jen po e-mailu a rozebralo se spousta zajímavých věcí a projektů.

BYTEFEST_2011_sal   BYTEFEST_2011_SAPI-1

Bylo toho tolik, že si asi nevzpomenu na všechno a na všechny, na druhou stranu, mám pocit, že skoro všichni, kdo čtou moje stránky se účastnili, takže nemá cenu to extra rozebírat Veselý obličej.

Já měl s sebou Sharp MZ-821 s Unikartou, VGA ScanDoublerem a novým RAM/ROM diskem, repliku ZX 80 s NMI Generátorem, adapterem ROM a ZXpandem a také repliku Apple 1. To jsem vůbec netušil, že nás za pár dní opustí jeden z jejích stvořitelů. RIP Steve.

Příště si musím víc připravit nějaká demíčka, vyrážel jsem dost narychlo a přípravu jsem podcenil a spousta lidiček chtěla vidět počítače v akci a nestačily jim jen zapnuté s BASICem nebo Monitorem. Příště se polepším.

Obrovský úspěch zaznamenal Petr Všijanský (EC1045) se svým SAPI-1. Je to pořádná strojovna a Petr měl vše perfektně připravené, ukazoval SAPI ve dvoumonitorové konfiguraci s textovým a grafickým monitorem a předvedl i tisk na plotter. Zajímavá pro mě byla i spousta karet a Petrových udělátek, které měl s sebou. Petr se na svém webu zabývá mapováním karet SAPI až do úrovně výrobních podkladů, aby si kdokoli mohl znovu postavit chybějící kartu. Skvělá práce! Podobně Petr plánuje připravit i podklady pro Ondru. Na to se těším moc.

Petr Žydek mi konečně live ukázal svoje jednoduché připojení PC ISA karet k Sharpu. Na různé pokusy a testování je to perfektně jednoduché. Petr demonstroval připojení PC FD řadiče, ale zkoušel i zvukové karty, rádio karty a spoustu dalšího. S Petrem jsem domluvený, že nafotí zajímavé karty a udělá seznam zajímavých obvodů, které se dají snadno zachránit z vyhozených zařízení a do budoucna můžou posloužit na zajímavé konstrukce. Petr předvedl i připojení I2C a přes ně pak upravené teletextové karty z obyčejného televizoru. Relativně malou, ale vychytanou úpravou zapojení Petr sestrojil Genlock, takže mohl míchat obraz Sharpa, případně jakýkoli jiný obraz s titulky tvořenými pomocí teletextu. Samozřejmě by šel chytat i ten teletext, ale jednoduché zařízení na přimíchávání text do obrazu mi přišlo fajn.

BYTEFEST_2011_Genlock_a_FDC   BYTEFEST_2011_Genlock_scr

S Radkem Sukem jsem konzultoval jeho dílko RAM/ROM disk pro Sharp MZ-800 s kapacitou až 2 MB. Na desce bylo pár chybek, které Radek odhalil a opravil a připravuje finální verzi. Já mám moji kartu také funkční a určitě o ní něco napíšu do samostatného článku. Radek měl s sebou i velmi zajímavý Sharp MZ-40K.

BYTEFEST_2011_Radek_se_SharpMZ-40K   BYTEFEST_2011_Sharp_MZ-40K

K vidění bylo i spousta udělátek pro připojení moderních paměťových jednotek k 8-bitům. V podstatě každá platforma nějaké má. Tady bych snad vyzdvihnul pouze Rasterův SDRIVE, protože je to teprve krátce, kdy nás Radek Štěrba opustil. I když jsem ho nikdy nepoznal osobně (vyměnili jsme si jen pár e-mailů a telefonátů, když jsem rozcházel SDRIVE), tak při Wotnauově vzpomínce jsem byl pěkně naměkko.

Tím se dostáváme k přednáškám, které vypadaly docela zajímavě a je mi líto, že jsem se jim nemohl více věnovat, což bych rád, protože jsem byl stále v nějaké diskusi. Příště se pokusím na ně urvat určitě víc času. Stejně tak bych rád trochu nakouknul pod pokličku Rotax MAME pařanům, kteří intenzivně gamesili vše vedlejší místnosti. Konečně jsem pochopil k čemu je dobré, že se některé monitory dají překlopit na výšku. A já bláhový myslel, že je to kvůli zobrazení stránek Mrkající veselý obličej.

Vím, že tu spousta věcí není zmíněná, ale to bych se upsal. Kdo tam byl, stejně všechno viděla a kdo ne, jukněte na následující fotogalerii.

[nggallery id=6]

Příspěvek byl publikován v rubrice Akce. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

5 komentářů: Pár postřehů a obrázků z BYTEFEST 2011

  1. PedroS napsal:

    Jojo, byla to moc pěkná a inspirativní přehlídka starých strojů. Ještě, že jsi mě na ni upozornil. Díky za to.

  2. MHB napsal:

    Pěkný článek i fotoreportáž, ale je tam drobná chybka. Steve Jobs ke stvořitelům Apple 1 nepatřil. Výhradním konstruktérem tohoto stroje byl Steve Wozniak, který ho postavil ještě v době, kdy firma Apple neexistovala.

    • Martin napsal:

      No to určitě je, on vlastně Wozniak dal dohromady všechny první Apple počítače, ale pochybuju, že bez Jobse by začal Wozniak Apple 1 prodávat. Ti tři (nezapomeňme na Ronalda Wayna) se dali dohromady právě proto aby začli business s počítači a jejich první stroj byl právě Apple 1.
      Steve Wozniak and Steve Jobs with Apple I

      • MHB napsal:

        Pokud by se nenašel někdo jiný, kdo by do toho Wozniaka dotlačil, tak se asi celkem jistě dá říct, že nezačal. Teď jde jen o to, jestli mluvíme o stvořitelích stroje nebo obchodního úspěchu.

        Apple 1 by existoval a vypadal úplně stejně i bez Jobse. Že by ho třeba nikdo neznal a my si tady teď o něm nepsali je věc druhá.

        • Martin napsal:

          No jo, ale vo tom to je 😉 Asi by se taky nejmenoval Apple a vedelo by o nem jen par pocitacovych nadsencu v mistnim klubu. A to tehdy byla jeste docela solidni doba, dnes je pomer „technickych“ vlastnosti vyrobku a sluzeb/marketingu na celkove hodnote jeste mnohem dal.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *