SHARP setkání Tálský mlýn – podzim 2020 a jaro 2021

I v době střídání omezení a rozvolňování se nám podařilo najít termíny, kdy bylo možné se potkat, byť s omezením a za přísnějších hygienických podmínek a já dlužím dva reporty. Bohužel uplynula už delší doba a moje paměť je chatrnější, tak i když je report ze dvou akcí, bude spíše stručnější.

TMpodzim2020_sledovani_prednasky  TMjaro2021_NOBOMI_prednaska

Podzimní setkání bylo pracovní a tudíž komornější. Uunek ukázal a testoval připravovanou hru Vaška Peroutky LOOPTRIS, která vypadá slibně, ale zatím je stále ve vývoji.

TMpodzim2020_Uunek_testuje_LOOPTRIS  LOOPTRIS_title_scr

SCJoe prezentoval širokou škálu doplňků pro SamCoupé s neskrývaným úmyslem pošťouchnout Bohouše, aby je všechny naimplementoval do Unikarty. Což o to, u většiny z nich by to asi šlo a podporu by i měl, protože stejně většina Sharpistů je silně multiplatformní a SamCoupé většina z nás samozřejmě má. Ovšem, a to je bohužel zásadní, jak Bohouš vždycky říká, nejsou lidi Smutný obličej.

TMpodzim2020_SamCoupe_rozsireni  TMpodzim2020_SamCoupe_Trinity

Microlan demonstroval svůj relátkový počítač s diodovou ROM pamětí, která má zajímavě řešené umístění diod v MELF pouzdru do děr v DPS, které nejsou prokovené a dioda se v díře zapájí z obou stran. Tím v podstatně není vidět, ale je samozřejmě funkční, jak má.

TMpodzim2020_Microlan_relatkovy_pocitac TMpodzim2020_relatkovy_pocitac

Největší část dění se ovšem točila okolo GDG SHARP MZ-800 a jeho implementace do VHDL. Jako obvykle proběhly nějaké přednášky, Mikeš poměrně hodně pokročil ve VHDL implementaci a samozřejmě se debatovalo jak a kam dál.

TMpodzim2020_GDG_socket  TMpodzim2020_prednaska

Atmosféra byla, jako obvykle, zhusta pracovní. Problémy se řešily takřka okamžitě a obratem se nacházely nové Mrkající veselý obličej.

TMpodzim2020_NOBOMI  TMpodzim2020_pracovni_atmosfera

No a samozřejmě jako na každém Tálském mlýně se to neobešlo bez lehkého obžerství Mrkající veselý obličej.

TMpodzim2020_husicka

Všechny moje fotky z podzimního setkání jsou tady

https://photos.app.goo.gl/vpdpvDsqPPGqDuvr9

Jarní setkání už bylo uvolněnější. Proticoronavirová opatření už byla méně přísná, to ale neznamená, že by atmosféra byla méně pracovní a motivační. Naopak, všichni byli natěšení něco zase dělat Mrkající veselý obličej.

Dex s Misticem strávili hodně času nad Misticovým Macintoshem se systémem 7.5 a zkoušeli rozcházet síťování. Drobná zrada je, že Mac podporuje jen 10 Mbit Ethernet a tak se pořádně nebylo s čím bavit. Bohouš pak pomohl Misticovi Macintosh ještě přetaktovat.

TMjaro2021_Dex_Mistic_Uunek  TMjaro2021_Dex_Mac-net

Mikeš ukázal svoji novou a nadupanou verzi ALU karty pro SHARP MZ-800 a první verzi náhrady klávesnice s Cherry MX klávesami.

TMjaro2021_MZ-ALU  TMjaro2021_MZ-keyboard-CherryMX-PCB

Mikeš měl klávesnici už osazenou v replice MZ-800 i s originálními hmatníky, díky malým adaptérům, které si vytisknul.

TMjaro2021_MZ-keyboard-CherryMX-in-MZ  MZ-Keyboard_KeyCap-adapters

Bohouš se věnoval opravování starších Unikaret. Měl pár osazených, co neprošlo testy a tak je znovu testoval a opravoval. Byly to povětšinou drobnosti jako spojené dva piny apod. takže asi polovinu jich opravil poměrně svižně bez větších komplikací a tak se dostalo na pár dalších zájemců.

TMjaro2021_NOBOMI_Unikarty  TMjaro2021_NOBOMI_Unikarty_detail

Bohouš taky ukázal svůj zesilovač TESLA Z710A, který “drobně” upravil a to tak, že z něj nechal krabičku a ovládací prvky a kompletně vyměnil vnitřek. Hraje to parádně a s Bohoušovými bedničkami i pěkně nahlas. NOBOMI taky demonstroval funkčnost Unikarty na ZX Spectrum +, kam jde Unikarta připojit prostřednictvím přechodky. Trochu problém je se Speccy sběrnicí, jejíž signály jsou takové všelijaké, bude to chtít nějaké budiče na přechodový adaptér, aby se signály normalizovaly.

TMjaro2021_TESLA-Z710A-upraveny  TMjaro2021_Unicard-in-ZXSpectrum

Já jsem na MZ-1500 zkoušel software od Motochan1500, který umožňuje na MZ-1500 zobrazit obrázky prostřednictvím předefinování znakového generátoru a zadařilo se.

Microlan zaujal svým MZ-821, který byl dlouhá léta schovaný a velmi málo používaný a nutno říct, že ta barvička je safra odlišná od těch našich běžných “žluťásků”. Ale nikdo jsme mu to nezáviděli, jen se proslíchá, že od TM prý už Microlana nikdo neviděl Mrkající veselý obličej.

TMjaro2021_MZ-1500_Unicard-picture  TMjaro2021_bily-a-zluty-MZ800

Bohouš s Mikešem věnovali poměrně dost času práci na opravách firmwaru Unikarty. Mikeš dost věcí překopal, až jsem z toho byl poměrně nešťastný, protože už jsem fakt chtěl nový firmware pustit mezi lidi, ale společně s Bohoušem chybky našli a opravili, takže na TM vznikl nový firmware, který jsem jen ještě jednou protestoval, doplnil o nějaké ty dema a popisky a už je k dispozici na sharpwiki.cz.

TMjaro2021_Microlan-NOBOMI-Mikes  TMjaro2021_Mikes-NOBOMI

Za zmínku určitě stojí i Bohoušova přednáška (foto v záhlaví) o toleranci a umístění chipů na siliconovém waferu. Během výroby a testování ARMSIDů se nám podařilo shromáždit celkem velké množství dat, která Bohouš zanalyzoval a ukázala se zajímavá i když relativně očekávatelná věc. Rezistory na čipech umístěné na okrajích waferu (součástí sériového čísla MPU je pozice na waferu) mají o poznání horší toleranci než na čipech umístěných blíže středu.

ARMSID_rozmisteni  ARMSID_tolerance

U odporů to klidně udělá 5%, což je v toleranci výrobce, ale pokud to nevezmete v potaz, můžete se vám to projevit na parametrech produktu, tak pozor na to při návrhu zařízení.

No a samozřejmě, jako na každém Tálském mlýně, bylo to i o pokecu a jídle. Tentokrát bylo krásně, tak jsem udělali i nějaký ten menší výlet.

TMjaro2021_vylet-za-jidlem2  TMjaro2021_vylet-za-jidlem

Všechny moje fotky z jarního setkání jsou tady

https://photos.app.goo.gl/pYjf6ytGpK9qZbePA

Příspěvek byl publikován v rubrice Akce, MZ-1500, MZ-2500, MZ-700, MZ-800, SHARP se štítky , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *