Postavte si PC/XT – Ethernet síťová karta pro ISA sběrnici

Posledním kouskem, který mi chyběl k mému kompletně postavenému PC/XT, byla síťová karta. Teda, ne že bych ISA síťovku neměl, je jich stále dost, ale nebylo to vlastnoručně postavené, tak jsem holt musel nějakou postavit. Už před nějakým časem jsem si postavil 16-bitovou ISA kartu od uživatele Manawyrm a teď jsem k ní přidal i Sergeyovu 8-bitovou verzi. Ta se do PC/XT z mého pohledu lépe hodí, protože je to krátká 8-bitová ISA karta.

ISA_Sergey-8eth_Martin_front  ISA_Manawyrm-RTL8019Ethernet_Martin_front

Technicky jsou obě karty v podstatě stejné, kromě ISA slotu. Ono na nic také vlastně nic není. Obě využívají čip Realtek RTL8019AS, který je kompatibilní s NE2000 a pro ISA sběrnici připravený, takže k němu v podstatě, kromě sběrnice, jen připojíte 20 MHz krystal, konfigurační EEPROM, Ethernet konektor s trafíčky, pár pasiv a máte hotovo. Pokud chcete, můžete ještě přidat patici na bootovací Flash ROM, případně rozšíření na další paměť a nějaké ty konfigurační jumpery, ale bez obojího se klidně obejdete.

ISA_Sergey-8eth_Martin_back  ISA_Manawyrm-RTL8019Ethernet_Martin_back

Zvažoval jsem i 8-bitovou kartu od Dmitri Vladimirova, vyměnil jsem si s ním pár e-mailů ohledně nákup desky (podklady nezveřejnil), ale z jeho “Sovětské” speciální edice jsem nebyl nadšený a komunikace pak nějak utichla. Manawyrm i Sergey mají všechno kompletně zveřejněné na GitHubu, takže nebylo co řešit. Pro Sergeyovi konstrukce mám navíc slabost Mrkající veselý obličej.

Konfigurace je opravdu univerzální. RTL8019AS je už relativně moderní čip (taky ho pořád normálně koupíte, třeba v TME), takže umožňuje konfiguraci přes PnP, ale pro skalní XT uživatele jsou k dispozici klasické jumpery (Sergey použil DIP switche) a někde mezi tím je softwarová konfigurace, kde všechny parametry nastavíte pomocí konfigurační utility pro DOS a uložíte do EEPROM.

ISA_Sergey-8eth_Martin_with-PC-monitor  ISA_Sergey-8eth_Martin_working

To byl také jediný menší zádrhel, se kterým jsem se potkal. Většinu věcí, jako je číslo přerušení, portu atp. můžete nakonfigurovat jumpery, ale MAC adresu, typ síťového interface je potřeba nakonfigurovat to EEPROM 9364. Konfigurační utilita z GitHub Manawyrm mi v DOS tuhla, ale naštěstí PG8019.COM odtud mi fungoval v pohodě.

Pro PC/XT existuje výborná sada TCP/IP aplikací Michaela B. Brutmana mTCP. Stačí Vám NE2000 driver a máte k dispozici DHCP, PING, HTTP, FTP, TELNET a další. Zkoušel jsem FTP klient i server a oboje funguje pěkně, jen přenosové rychlosti jsou poplatné výkonu PC/XT. Podle rychlosti procesoru 8088 (4,7-9,5 MHz) se přenosová rychlost pohybovala někde mezi 25-55 kB/s oběma směry, tedy výrazně níže než by 10 Mb Ethernet byl teoreticky schopen. Pro malé soubory je to pořád pohodlnější než vytahovat CF kartu a přenášet ji do čtečky v PC.

DOS_boot_NE2000-driver_scr  mTCP_FTPSrv_scr

Musím kouknout po nějakém textovém browseru, ale obávám se, že na PC/XT bude něco takového spíše neprovozovatelné. Spíš mně láká nainstalovat někam Novell 3.12 a zavzpomínat na staré dobré časy Veselý obličej.

Jako obvykle mám pár desek navíc, u Manawyrm verze částečně osazených (využil jsem JLC SMT Assembly), kdyby měl někdo zájem.

Příspěvek byl publikován v rubrice PC se štítky , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

2 komentáře: Postavte si PC/XT – Ethernet síťová karta pro ISA sběrnici

  1. BruXy napsal:

    Pěkné, já si k NuXT pořídil 16bitovou 3C509B-TP přes Ebay. Bylo to celkem dramatické, protože mi nejdříve poslali jiný typ bez RJ45, takže pozor na ty sufixy TP, TPO, T, atd.

    Drivery k dispozici zde https://github.com/hackerb9/3C509B-nestor a samozřejmě mTCP jasná volba.

  2. Sergey napsal:

    As always, great summary.
    Thanks!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *