Repliky karet rozšíření paměti pro Sharp MZ-2500

Sharp MZ-2500 je poměrně dobře vybavený stroj. I přesto se počítalo při výrobě s dalšími potencionálními rozšířeními a tak se uvnitř nachází prostor pro 5 dedikovaných rozšiřujících karet – rozšíření RAM, rozšíření video RAM, slovníkovou kartu, palette kartu a voice kartu. Je jasné, že každý Sharpista chce mít mašinku nadupanou naplno. Bohužel rozšiřující karty se nacházejí je v některých starších koupených kouscích a tak se Mikeš pustil do replikování. Většina karet, kromě voice karty, naštěstí neobsahuje žádné speciální obvody a tak se jejich repliky dají udělat poměrně snadno. Začneme paměťovými kartami.

Sharp_MZ-2500_MZ-1R27-KGB-128KMZ-replicas   Sharp_MZ-1R27_original   MZ-1R26_KGB-128KMZ_original

Sharp MZ-2500 má standardně 128 kB operační paměti RAM a přídavnou kartou MZ-1R26 lze tato paměť rozšířit o 128 kB na celkových 256 kB RAM. Rozšiřující karta je velmi jednoduchá. Obsahuje 4 dynamické paměti 4464 (64k × 4 bity), pár oddělovacích odporů a blokovacích kondíků.

Paměť video RAM má standardně 64 kB a rozšířit ji lze o dalších 64 kB na celkových 128 kB. Rozšiřující karta video RAM Sharp MZ-1R27 je technicky o něco složitější, má totiž 32-bitovou datovou sběrnici, kvůli propustnosti a způsobu zápisů do vrstev video RAM. Každých 16 kB patří jedné ze složek Red, Green, Blue, Intensity. Karta tak logicky obsahuje 8 obvodů 4416 (16k × 4 bity) a opět pár odporů a kondenzátorů.

Trochu problém byly konektory, které se v požadovaných konfiguracích špatně shánějí. Uunek tak nakoupil relativně dostupné verze konektorů a Mikeš se podujal nevděčného úkolu pro nás všechny je nařezat tak, aby spojením dvou částí vznikl konektor požadovaného počtu pinů. Mikeš se úkolů překreslení desek i úpravy konektorů zhostil bravurně a tak se můžeme radovat z funkčních replik.

Sharp_MZ-2500_MZ-1R27-KGB-128KMZ-replicas_inMZ

Po osazení vše šlapalo na první zapojení, jak si můžete snadno ověřit přes ROMCheck. Stačí podržet klávesu B a počítač restartovat přes IPL reset. Počítač prověří všechny 8kB bloky paměti od 2. do 48. bloku. Prvníh 16 je standardní RAM, druhých 16 rozšířená RAM, dalších 8 standardní video RAM a posedních 8 rozšířená video RAM. Neexistující nebo vadný blok má za číslem bloku N, korektní blok G. Zkusil jsem i rozšířený grafický režim v BASICu a i ten se inicializoval správně. Samotný fakt, že BASIC v2 vůbec naběhl, je známkou, že rozšířená RAM funguje správně, protože bez ní běží jen základní BASIC.

Sharp_MZ-2500_RAMCheckFull   Sharp_MZ-2500_BASIC-640x400x16

Zatím jsme udělali jednu malou sérii desek, které jsme si rozebrali a nějakou větší výrobu rozhodně neplánujeme. Nicméně, kdo by měl zájem o desku nebo Gerber data, napište Mikešovi nebo mně, případně dejte příspěvek do diskuse pod článkem. Asi budeme ještě jednu malou sérii dělat.

Příspěvek byl publikován v rubrice MZ-2500, SHARP se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

2 komentáře: Repliky karet rozšíření paměti pro Sharp MZ-2500

  1. Pingback: Jedna replika pro našince úplně zbytečné karty Sharp MZ-1R28 | Martinův 8-bitový blog

  2. Pingback: OldComp párty 2017 | Martinův 8-bitový blog

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *