BYTEFEST 2014

I když to dlouhou dobu vypadalo všelijak, podařilo se Tomsoftovi i letos zorganizovat oblíbené setkání uživatelé historických počítačů – BYTEFEST a za tomu patří dík. Letos jsem, převážně z časových důvodů, přijel jen na sobotu, ale zajímavostí a zážitků bylo, jako obvykle, hodně. Samozřejmě jsem pořídil i nějaké ty fotky a o oboje bych se rád podělil.

Bytefest2014_Ticket   IMG_4818   IMG_4857

Společně s Radimem Poláškem a EC1045 jsme vyrazili z Brna okolo sedmé, takže lehce po 9 hodině jsme byli na místě. Sál už byl celkem plný a poměrně rychle se zaplnil, účastníků akce bylo dost. Jako obvykle byly historické počítače v hlavním sále a hráči arcade a Rotax Mame her v menší vedlejší místnosti. Letos mi ale gamesníků přišlo nějak málo.

Hned na kraji byl Bohouš Nováček a pro mě nadšení roku. Věděl jsem, že Bohouš poté, co úspěšně dokončil Unikartu pro Sharp MZ-800, pracuje i na verzi pro MZ-700, ale Bohouš překvapil a prototyp karty měl na Bytefestu téměř plně funkční.

IMG_4227   IMG_4806

Unikarta pro MZ-700 je skoro stejná, jako pro MZ-800, pouze místo přímého konektoru na DPS, je konektor pro plochý kabel, kterým se připojuje karta do MZ-700. Podstatnější rozdíl je ve firmware karty. Nestačí jen emulovat příslušné periferie, ale je nutné emulovat i jejich EPROM, což je i na STM32F429 poměrně náročné. Bohouš navíc pojal firmware pro MZ-700 opravdu poctivě a emuluje nejen klasické periferie, jako je Quick Disk, RAM Disk nebo Floppy Disk, ale i známá řešení pro podporu 80 znaků na MZ-700. Konkrétně externí 80-znakovou grafickou kartu K&P obsahující Synertek SY6845E nebo interní úpravu MZ-700 z Sharp Users Club UK spočívající ve zdvojnásobení rychlosti řádkového výstupu tvořenou malou přídavnou destičkou a několika interními úpravami MZ-700. Můžete tak na MZ-700 zažít věci, jaké jste ještě asi neviděli Mrkající veselý obličej. Chybí doladit už jen pár drobností ve firmware, jako je kurzor apod. a tak doufám, že Bohouš brzy spáchá várku Unikaret pro MZ-700.

Kromě předvedení nové Unikarty pro MZ-700 měl Bohouš na prodej i klasické Unikarty pro MZ-800 a jeho mini emulátor MZ-800, Speccy a PMD – STMZ800. Mám pocit, že mu ještě nějaký kousek zbyl, tak kdo máte zájem, moc dlouho neváhejte.

Doda zaujal svojí připravovanou krabičkou pro Minimig z 3D tiskárny. Zatím měl jen prototyp, ale rýsuje se to velmi zajímavě. Doda super pobavil i svým vpravdě historickým vymakaným mikro spínačovým gamepadem Veselý obličej.

IMG_4801   IMG_4805

Jiiira, kromě svých starších zvukovek pro Speccy – Simple AY a Simple SAA, zveřejnil první funkční verzi Speccy klonu, který nazval Sparrow LITE. Deska je vytvořena jako modernější náhrada desky ZX Spectrum 48k (gumák), používá klasickou ULA, pouze RAM je zjednodušena na statiku a některé funkce logiky jsou integrovány do malého CPLD. Celá konstrukce tak má pouze 12 IO + měničové zdroje na 5V a 12V.

IMG_4854   IMG_4855

Chlapi ze SinDiKat mi ukázali rozdíl mezi Didaktik M a GAMA a taky SpeccyBoot. Vím, že to zní hrozně, ale já jsem fakt Speccy lama a toto jsem neznal. Kromě Kompaktu, který mě zaujal integrovanou floppy, mně Didaktiky nijak nebraly, ale asi se budu muset kouknout po nějaké té Gamě.

IMG_4830  IMG_4835

Kromě již staršího pěkného a „notebookově“ kompaktního ZX emulátoru na PIC32 Ikon předvedl i emulátor Speccy na vývojovém kitu STM32F429 Discovery.

IMG_4852   IMG_4853

ub880s zase na chvíli „zběhnul“ od Speccy a naprogramoval na ideu Solaris104 celosvětově první demo pro počítač TESLA Ondra SPO186. Paráda, tohle nám chybělo. Demo mi Solaris104 poslal, ale zveřejním ho v samostatném příspěvku, protože takovýto počin si to zcela jistě zaslouží.

IMG_4834   IMG_4833   IMG_4839

A.I.D.S., jako každý rok, ukazoval svoji úžasnou sbírku starých počítačů a softwaru o kterých má i obrovské kvantum znalostí a je radost ho chvíli poslouchat.

IMG_4815   IMG_4816

Nakonec jsem dojetím skoro uronil kroupu, když dex s A.I.D.S.em tiskli na jehličkové tiskárně BT100. Že se tisklo přes kopírák, který vlastně vytvářel barvící médium, jsem si pamatoval, ale už jsem úplně zapomněl, jak strašně to bylo P  O  M  A  L  É. Jeden, ani ne A4, obrázek slečny tiskli 46 minut.

IMG_4229   IMG_4231

Ovšem, byl jsem uklidněn, že pokud by nechali hlavu tisknout při pojezdu oběma směry, zkrátil by se čas téměř na polovinu, ovšem za tu cenu, že by byl obraz trochu rozvlněný. No a jedna stránka tisku za 23 minut, to už jde, ne?

Bylo toho k vidění spousta, všechno jsem ani nevyjmenoval a doufám, že se na mně ti, na které jsem případně zapomněl nebudou zlobit. Berte tento příspěvek prosím jen jako krátký výběr zajímavých postřehů. Další fotky jsem nahrál na Google+, kde se na ně můžete podívat.

Pokud by Vás zajímaly další fotky, tak něco nafotil Zdeněk Starý a svoje fotky dal na Google+ i BruXy.

Příspěvek byl publikován v rubrice Akce se štítky , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Jeden komentář: BYTEFEST 2014

  1. Pingback: SHARP MZ-700 Unicard Mk3c (emulace QD, FD, RD, SUC80, K&P80, RTC, LAN, VGA, USB, RS-232 a snad i PCG, EMM, …) | Martinův 8-bitový blog

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *