Sinclair ZX80/ZX81 RAM Pack

Během diskutování konstrukce RAM Packu pro ZX80 jsem zjistil, že RAM Packů je nejen víc druhů, ale i shodný RAM Pack se dokáže poměrně lišit. Pokud tedy plánujete svoji zbrusu novou nebo i starší ZX80 či ZX81 opatřit rozšířením paměti, čtěte dál.

zx80memfront   ZX81_16k_RAM_Pack_outside

Původní RAM Pack pro ZX80 obsahoval 1-3 kB statické RAM. Byl tedy konstrukčně poměrně jednoduchý. Schéma jsem zpětně neanalyzoval, ale našel jsem nějaké přibližné na internetu. Doufám, že mě autor nepřiškrtí, když ho zde zveřejním. Repliku tohoto rozšíření mám v plánu, ale chvíli to potrvá, protože rozpracovaných projektů je více než dost.

ZX80_RAMPack_SchematicsHandDrawn

Konstantinos Giannopoulos plánuje pro svoji ZX80 obdobný projekt, který našel ve starším časopise. Jedná se o rozšíření o 2 kB s velmi podobným zapojením a jednodušším a hlavně jednostranným plošným spojem. Více najdete na http://www.microwave.gr/giannopk/zxcomputer/rampack.htm.

S příchodem ZX81 přišly RAM Packy o kapacitě 16 kB. Jsou dobře využitelné i se ZX80, protože oba stroje jsou principiálně velmi podobné. 16 kB RAM Packy používají dynamické paměti RAM místo statických. Tím výrazně nabývají na složitosti. Díky použití pamětí 4116 musí totiž vytvářet napětí –5V (+5V a +9V se bere z I/O konektoru) a starat so o refresh dynamických pamětí. Schéma pak vypadá např. takto:

Schematics_Sinclair_ZX_16k_RAM_Pack

Co jsem netušil, bylo, že stejný RAM Pack zvenčí může zevnitř obsahovat jiné součástky. Již dříve jsem nafotil vnitřek staršího Sinclairova 16kB RAM Packu ISSUE 2 a ten obsahoval 2 desky plošných spojů spojené ohebným vodičem.

[nggallery id=3]

 

Překvapení mě čekalo, když jsem chtěl RAM Pack nafotit detailněji a vzal jsem jiný, který byl ISSUE 3. Uvnitř mně čekala jen jedna deska! Poměrně rychle jsem objevil příčinu zjednodušení – obvod FERRANTI ULAIH035E.

[nggallery id=4]

 

Tak jsem ještě rozdělal Memotech MEMOPAK 16K, který je kompromisem mezi oběma Sinclairovými variantami a pomáhá si 32×8 PROM 6113-1N.

[nggallery id=5]

 

Samozřejmě se dá v dnešní době vše zjednodušit a použít jednu statickou RAM 62256, jako například zde http://www.myprius.co.za/ZX81.htm. To ovšem musíte ustoupit svým požadavkům na shodu s historickým originálem.

Základní funkčnost paměťového modulu pak snadno ověříte jednoduchým prográmkem.

P3137407   P3137409

Příspěvek byl publikován v rubrice Sinclair, ZX80, ZX81. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

11 komentářů: Sinclair ZX80/ZX81 RAM Pack

  1. zz_indigo napsal:

    Keby si uz upustil od poziadavky na zhodu z histirickym originalom tak mozem darovat 2ks v62c51256LL-70p. Ja som presiel na „repliky“ pouzivajuce 3.3v (http://www.youtube.com/watch?v=IxIGYazfrh4) A tieto pamete su napetovo nekompatibilne.

    p.s. mozem pribalit historicky auteticky LM1233 (V adekvatnou patinou)

    • Martin napsal:

      Paráda, replika je replika, ale taky mám doma třeba V6Z80P+ a rozestavěný Speccy 2010 a prá dalších podobných. Podobné projekty se mi líbí. Máš to někde víc zdokumentovný?

      Martin

      • zz_indigo napsal:

        mam urobil som balicek a dal na net: niesu tam zdrojaky ale vsetko na urobenie repliky ano. (docasne na: http://om2amb.ham-radio-op.net/fpga_comps)

        Je to postavene nad zxgate projektom, najlacnejsim FPGA kitom z ebayu a par suciastiek. (RAM + pasivne suciastky) RAM treba len na verziu zo 16K ram.

      • zz_indigo napsal:

        mne sa na speccy ci nimimigu nepaci ze su to viac simulatory ako repliky. Konfiguracia logiky na SD karte …. To moje sa snazi spravat ako ciste ZX81. Ziadne loadery kde si vyberies co sa ma simulovat. zapnes a si v danom kompe. a aj SD loader co spravy ked budem velyk bude skor rieseny ako SD loadery k fyzickemu ZX-ku.

        • Martin napsal:

          Vcera jsem zkousel k ZX80 pripojovat ZXpand. Zatim je tam mala mouska s casovanim, ale vicemene to slape. Takze na klasickem ZX80 muzes loadovat z klasicke SD karty. Zadny emulovani HW 😉 No, je pravda, ze na ZXpandu je PIC mnohem vykonnejsi, nez ZX80, ale chova se jako periferie, nic neemuluje.

  2. Vincent napsal:

    Some pictures of ZX80 ram pack here – I am not the author
    http://protein.bio.warwick.ac.uk/~bshu/ZX80-3K/pics/

  3. PvvS napsal:

    Ja si postavil ten Rampack s 62256 🙂 . Minimalisticky reseni.

  4. Brahma napsal:

    Dobrý den, chtěl bych vás upozornit na prodej fungujícího ZX81 s velkým příslušenstvím na Aukru. Je to z pozůstalosti po tatínkovi a je to vše funkční a vybavené.
    https://aukro.cz/sinclair-zx81-s-doplnky-7012015777
    Také prodávám Joystick Kempton s interface pro Spektrum.
    https://aukro.cz/joystick-kempston-pro-spectrum-7012081023

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *