Sharp EXIO

Bylo, nebylo, před dávnými lety jsem měl Sharp MZ-821 a k němu jsem si postavil řadič EXIO, který tuším pocházel z Chirany v Brně. Obsahuje nejen řadič floppy WD2797, ale i Z80 CTC, Z80 PIO a Z80 SIO. Jedná se tedy o docela univerzální I/O kartu. Zajímavostí ještě je, že signály ke konektorům jsou vedené drátovými propojkami, kterých je pár i jinde na desce.

IMG_0592

Jelikož to byl řadič docela nekompatibilní, musel jsem si upravit BIOS CP/M a napsat obslužné programy pro sériovou linku a další vymoženosti karty EXIO. Bohužel, jak jsem se Sharpíka zbavil, prodal jsem s ním i tuto kartu a vše ostatní. K Sharpíkovi jsem se vrátil a docela rád bych i k této kartě. Naštěstí strejda také jednu měl a, na rozdíl ode mne, měl i dost rozumu se Sharpa nezbavovat.

Takže jsem ho poprosil, kartu ze Sharpa vytáhl, prohledali jsme i dokumentaci a co šlo, jsme naskenovali nebo nafotili. Bohužel na strejdově kartě není osazené SIO a příslušné obvody pro sériovou komunikaci. Máme v plánu to osadit. Fotky i dokumentaci sem dávám ve vyšším rozlišení než obvykle, aby bylo možné z toho něco vyčíst. Kdyby měl někdo jo zájem, tak mi napište, mám vše ještě v 2x vyšším rozlišení. Časem mám v plánu kartu překreslit do Eagle a zrekonstruovat i desku. Taky to bude chtít nakopírovat do PC všechny diskety a programy. Zatím tedy scany a fotky.

Najde se někdo, kdo o této kartě ví něco víc?

Schéma zapojení

EXIO_part1   EXIO_part2

Deska plošných spojů

EXIO_PCB_A_scanPCB   EXIO_PCB_B_scanPCB   EXIO_osazovak

EXIO_PCB_B   EXIO_PCB_B_colored

Scan osazené desky

EXIO_osazene_strana_soucastek   EXIO_osazene_strana_spoju

Fotky osazené desky

IMG_0576   IMG_0579

IMG_0580   IMG_0586

IMG_0587   IMG_0588IMG_0591   IMG_0594IMG_0595   IMG_0596IMG_0600   IMG_0601

Příspěvek byl publikován v rubrice MZ-800, SHARP. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *