ByteFEST 2019

Předminulý víkend 11.-13.10.2019 se konalo bezesporu největší česko-slovenské setkání milovníků historických počítačů, kde jsem samozřejmě nemohl chybět. Jako obvykle bylo spousta počítačů, kamarádů na pokec a v sobotu i velká spousta návštěvníků.

AIDS_sbirka   ByteFEST_2019_sobotni_sal

Protože se ten samý víkend konalo smuteční rozloučení veřejnosti s Karlem Gottem, měli jsme trochu strach, že v Praze nebude k hnutí. Tím spíše, že Smíchovské nádraží je od Žofína jen kousek. Z tohoto důvodu jsme s EC1045 vyráželi z Brna v pátek už okolo 10. hodiny. Ovšem než jsme naložili kompletní, pro tento rok dvou roštovou, SAPI aparaturu a vyzvedli Uunka v Třebíči, dorazili jsme do Prahy okolo 14. hodiny. I tak už byl sál celkem plný, volných míst ale bylo dost. Usadili jsme se u okna poměrně blízko pódia a vybalili svoje mazlíčky.

EC1045 jako již tradičně měl svoje SAPI, které v letošním roce vybavil druhým roštem, protože jinak se mu nevlézaly všechny karty Mrkající veselý obličej. Já s sebou také přivezl SAPI, ale naproti tomu Petrovu razím minimalistickou koncepci, kdy mám všechny karty vlastnoručně postavené a snažím se vytvořit co nejméně kartami vybavené, ale plně funkční SAPI se CP/M, aby si mohl postavit každý. Mám ARB-1c, kterou jsme stavěli už dávno a jako karty JPR-1ZI, což je v podstatě klasická JPR-1Z rozšířená o možnost přerušení od I8259. Paměť SRAM 128 MB je společně s jedním sériovým kanálem na desce nazvané DMR-1 (deska modemu a RAM). Video pouštím přes repliku AND-1Z-89 a disk 2MB zaobstarává starý dobrý ZRMD-1. Jako další disk jsem měl rozchozené DPP-1 společně  PMD-32SD, ale to jsem se snažil rozchodit na kartě IDE-1 společně s IDE diskem, což se mi doma v rychlosti po osazení nedařilo, tak jsem vzal kompletní IDE-1 s sebou na ByteFEST, že na to s EC1045 mrkneme.

ByteFEST_2019_EC1045-se-SAPI   ByteFEST_2019_Gigatron

Kromě SAPI jsem s sebou vzal samozřejmě SHARP MZ-800, TTL počítač Gigatron a MiSTer FPGA multi computer/console emulator.

Gigatron je celkem zajímavý kus hardwaru o kterém snad napíšu samostatný příspěvek. Nejprve jsem chtěl psát o Claudii Lite, ale NOSTALCOMP to furt ještě nezapnul, tak jsem dal článek “on hold” a uvidíme. Jedná se o počítač sestavený pouze z TTL obvodů, RAM a ROM. IO kupodivu není mnoho a přitom počítač zvládá VGA výstup, audio i obsluhu klávesnice nebo gamepadu.

Sharp MZ-800 přišel je slovu v sobotu, kde přišlo několik dlouho ztracených Sharpistů a testovali jsme počítače, ukazovali Unikartu. Je super, že se lidi vracejí k Sharpu, je to skvělý počítat a za 2 týdny je tu další setkání na Tálském Mlýně.

S EC1045 jsme po chvilkách ladili moje IDE-1 a trochu nám pomohl i autor PMD-32SD Roman Bórik. Přesto, že IDE-1 byla už revidovaná verze, ukázalo se, že chyb zůstalo ještě poměrně dost. V části PMD-32SD byly otočené dva budiče a špatně zapojený DIR signál 74LS245. Resp. Petr ho zapojil podle PMD-32SD, ale s tím asi nepočítal ovladač od Jirky Bíby, který používal původně DPP-1. Po trochu divokém předrátování trafopájkou a vodiči, které by bezesporu obstály i při posílení výkonu jaderné elektrárny Temelín (nic jiného nebylo k dispozici a darovanému koni na zuby nehleď Mrkající veselý obličej), jsme PMD-32SD na novém IDE-1 úspěšně rozchodili. Ne tak IDE-1, kde jsme sice našli nějaké chybky, ale pořád to nějak zlobí. Zapojili jsme i Bohoušův nový logický analyzátor a nejhorší je, že signály už chodí jak mají, ale ovladač v SAPI to nějak zvesela ignoruje. Napsali jsme si i prográmek v BASICu, ale i tam načtená data vypadají celkem ok. Měl jsme s sebou jen CompactFlash IDE adaptér a DiskOnModule, je otázka, jestli to fakt nechce vyzkoušet klasický disk. Obávám se, že bez hlubšího studia ovladače a hlubšího studia komunikačního protokolu tohle nerozchodím. Ale zimní večery jsou dlouhé, ono na to dojde.

IDE-1_Martin_Front2   IDE-1_Martin_Back2_Bytefest-opravy

Nedílnou součástí ByteFESTu byly i přednášky. Někteří lidé na ně trochu hudrají, ale z mého pohledu jsou naprosto cajk. Kdo chce, sedne si dopředu a poslouchá, kdo nechce, dál se baví u svých počítačů, mně to nepřišlo nijak rušivé ani pro jednu skupinu. Hodně zajímavá mi přišla Dexova přednáška o MSX doplněná živými ukázkami. Nějaké ty MSX doma mám, nedávno jsem si postavil Carnivore a plánuju stavbu klonu, studuju schémata, takže MSX, potažmo MSX2+ je pro mně celkem aktuální téma.

ByteFEST_2019_Dex-MSX-1   ByteFEST_2019_Dex-MSX-2

I ostatní přednášky byly fajn a překvapivě osvěžující byla i Feryho off-topic přednáška o levném cestování. Fery ji zařadil až na večer po zábavných soutěžích a tak mi vůbec nepřišla že by tematicky neseděla do programu. Navíc byla fakt zajímavá.

Fajn byl i retro herní koutek, kde byl stále obsazený kabinet s The House of the Dead ovládaný pistolemi.

ByteFEST_2019_TheHouseOfTheDead   ByteFEST_2019_MetalSlug

Dělo se toho samozřejmě spousta dalšího, spousta zajímavých počítačů bylo k vidění. Od Ikona jsem si pořídil desku MUSE pro PP-01, od Romana Bórika MIF85, který jsem nevím proč ještě neměl a v tombole jsem vyhrál ARMSID, který jsem tam sám dal Mrkající veselý obličej. To nevymyslíte. Tak jsem ho poslal dál.

Jako obvykle nakonec pár dalších fotek, co nevešlo do článku

https://photos.app.goo.gl/Vv7bkhMKXZFpmAHL9

a obrovské poděkování všem organizátorům za zajištění super akce. Co jsem slyšel, tak se Fery docela naběhal, A.I.D.S. jel přes půl republiky pro stoly a hodně pomohl i Sillicon a myslím, že i spousta dalších. Takže ještě jednou moc dík a na viděnou za rok!

Příspěvek byl publikován v rubrice Akce se štítky , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

2 komentáře: ByteFEST 2019

  1. Pingback: Kniha Mikroprocesor Z80 a programovatelné obvody | Martinův 8-bitový blog

  2. Pingback: Postavte si počítač SAPI-1 (7. díl) – připojení disku IDE-1 | Martinův 8-bitový blog

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *