JHCon 2018

Minulý víkend se konala jedna z mých oblíbených akcí JHCon a tak opět přináším pár postřehů z této Spectristické akce. Jako obvykle Logout vše zajistil v Jindřichohradeckém gymnáziu, kde jsme měli k dispozici jednu třídu pro počítače a další třída byla určena ke spaní. My s Radimem, Suksoftem a rEVERzem jsem bydleli v nedalekém penzionu U Papoušků. Přece jen postýlka je postýlka Veselý obličej.

JHCon2018_SinclairQL  JHCon2018_MB03_with_computer  JHCon2018_Indicka

S Radimem jsme z Brna vyrazili okolo půl třetí a před pátou jsme už rozbalovali počítače v učebně. Já jsem si s sebou, stejně jako loni, vzal Sinclair QL, se kterým jsem se chtěl blíže seznámit a kde jinde to udělat lépe než na JHConu, kde se mi ochotně věnoval Dex a později i Poke a nutno říct, že jejich znalosti tohoto zajímavého počítače jsou obrovské.

První den jsme nastoupil v SHARP tričkách, ale Spectristé jsou velmi tolerantní jedinci a nejen, že nás nelynčovali, ale vypadali, že jim to ani nevadí. Druhý den už jsme se polepšili a nastoupili v slušivých tričkách s nápisem JHCON, které těsně před akcí vyrobil Radek.

JHCon2018_Sharpisti  JHCon2018_trika_JHCon

První večer byl naprosto klidný a pohodový, Dex mi ukazoval možnosti QL a práci s Trump Card a QubIDE, které jsem měl integrované do Tetroid disk interface a Miracle Gold Cord. Tentrokrát jsem obě svoje QL dobře připravil, předem vyměnil mebrány, nainstaloval jsem Hermes a přepínatelnou flash ROM od Tetroida, ale i přesto se ukázaly potíže. Jedno z mých QL ukazovalo občas bordýlek ve videopaměti, jasný to náznak vadné RAM. Zajímavé, že testem paměti, který má Minerva prý poměrně dobrý, paměť v pohodě procházela. Naštěstí nebyl problém používat druhé QL. Celkem se hodil i rozšiřující slot pro připojení více karet současně, takže nebyl problém mít připojený CF disk v QubIDE i Gold Card současně a pracovat tak s Dexovými ED disketami.

JHCon2018_SinclairQL_Dex  JHCon2018_SinclairQL_Dex-Radim

QL je fakt zajímavý počítač. Má multitasking, který funguje i v BASICU, který je navíc velmi mocný a propojuje jeho jednoduchost s “UNIX like” příkazy operačního systému. Z mého pohledu je to fakt dost nedoceněný stroj. Překvapilo mně, kolik programového vybavení a her na něj existuje. Nutno říct, že hry nejsou nic převratného, ono taky grafické možnosti QL nejsou kdovíjaké, ale je jich celkem dost. Programy pro práci jsou naopak hodně na výši. Perfektní tabulkový kalkulátor, textový editor, ale i řada účetních programů, výukový software, DTP, různé plánování, analýzy, … budu toho muset ještě hodně prozkoumat.

Večer příjemně utekl pokecem s chlapy ze SinDiKatu, kteří s sebou přivezli oblíbený točený rumík a někdy okolo třetí hodiny jsme se odebrali do postýlek.

Dopoledne bylo opět v pohodičce, pokračoval jsem zkoumáním QL a čas rychle utíkal. Na 14. hodinu měl Logout objednanou oblíbenou Indickou restauraci, kam jsme se nahrnuli ve velkém počtu a během oběda se připojili i chlapi ze SinDiKatu, kteří společně se Silliconem předchozí večer rumík popíjeli zodpovědněji a déle než my Mrkající veselý obličej.

Po vydatném obědě byly prezentace a bylo se na co dívat. Logout ukázal nový firmware Martina Bórika pro SPECCY 2010, který přináší nový život tomuto jinak již opuštěnému Speccy klonu. Martin přidal implementaci DivMMC se systémem ESXDOS a dále MB-02+ se systémem BS-DOS. Tím se stalo SPECCY 2010 výrazněji použitelné pro našince.

JHCon2018_MB03_presentation  JHCon2018_MB03_detail

Aki předvedl ZX Spectrum VEGA a jako hlavní odpolední bod byla prezentace MB-03+ Ultimate od autora Jana Kučery (LMN128). MB-03+ Ultimate je zcela nový produkt, který má s původním MB-02+ společný BS-DOS. Díky univerzálnosti BS-DOS nové MB-03+ Ultimate podporuje připojení CompactFlash i microSD karty. Autor používám poměrně velké FPGA a tak to vypadá že MB-03+ bude nabité dalšími funkcemi. Je zde implementované DMA, které umí využívat nově upravený RESIDOS. Z DOS nově přibyl i ESXDOS. Implementace DMA podporuje je kompatibilní s MB-02+, takže fungují DMA dema. Další prostor v FPGA zabírá emulace zvukového čipu SAA1099 a periferií TurboSound a SounDrive. Tím se z MB-03+ stává solidní zvukový kombajn. Další součástí je RTC obvod DS3234, který ale FPGA překládá na RTC 72421, aby byla zajištěna kompatibilita s MB-02+. Kdo ví, třeba se jednou dočkáme i vnitřní implementace rovněž předváděného NeoGS.

Po přednáškách přišly na řadu soutěže, které si připravili Wotnau, Aki a TDM a jako obvykle jsem se téměř nechytal Mrkající veselý obličej a obdivoval téměř encyklopedické znalosti některých účastníků akce. Po náročném pátečním večeru jsme v sobotu resp. v neděli ráno šli na kutě už někdy okolo jedné hodiny.

Nedělní dopoledne jsem věnoval dokopírování nějakého softu od Dexe, za což mu moc děkuji, pobalili jsme a vyrazili do oblíbené Udírny, která JHCon příjemně zakončila.

JHCon2018_Udirna  JHCon2018_Udirna2

Nezbývá než se těšit na další rok. Kdybyste chtěli mrknout na pár dalších fotografií, tak je najdete tady https://photos.app.goo.gl/FuWqTytsGfp32vLd8.

Velký dík Logoutovi za perfektní organizaci a všem, kdo mu pomáhali!

Příspěvek byl publikován v rubrice Akce se štítky , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *