Arduino jako kazeťák – TZXDuino, CASDuino, Arduitape

K tomuto projektu jsem se dostal tak trochu, jako slepý k houslím. Prostě mi jednoho dne přistála v poště DPS (děkuji Philippe Roca), Destičku jsem osadil a musím říct, že projekt vypadá celkem zajímavě. Používá Arduino Nano k emulaci kazetového magnetofonu pro počítače Sinclair ZX Spectrum, Amstrad CPC, MSX, ORIC, Tandy CoCo a přes možnost přehrání WAV vlastně i jakékoli další. Ale právě nativní podpora TAP, TZX, CAS, TSX apod. a zveřejněný a otevřený zdrojový kód pro Arduino Nano (klon na eBay asi 70 Kč) dělá projekt zajímavým a snadno přizpůsobitelným pro další počítače.

TZXDuino_loading_BERUSKA   TZXDuino_loading_BERUSKA_detail

Nejvíc informací najdete asi na stránkách autora projektu Duncana Edwardse, odkud si také můžete stáhnout nejnovější verzi firmwaru. Nahrání do Arduina Nano je jednoduché, projekt rozbalíte, obsah složky Library okopírujete do vaší instalace Arduino IDE. Následně projekt otevřete v Arduino IDE, jako cíl zvolíte Arduino Nano, nastavíte správný port a projekt necháte přeložit a nahrát do Arduina. Easy peasy Mrkající veselý obličej. Duncan má pro projekt i Facebookovou stránku a nově i vlastní e-shop Arduitape na Etsy, kde má celkem hezky vypadající varianty jeho díla za rozumný peníz. Tím, že je projekt otevřený, můžete nají Zaxonovi klony na SellMyRetro, jako hotovou osazenou desku nebo jako kit pro vlastní osazení. Starší, ale funkčně shodnou, Zaxonovu verzi najdete i jako zdroje, včetně Gerberu tady a postup osazení tady. Trochu upravenou verzi najdete na 8bits4ever, ale více různých displejů už podporuje i originální projekt a firmware.

Vše fungovalo na první zapojení, ono také není moc co řešit. Kromě Arduina Nano je na desce jen SD slot, šest odporů, tři kondíky, zesilovač LM386, 5 tlačítek a displej. Člověka vždycky překvapí, jak se ty programy z kazeťáku do počítače dlouho nahrávají Mrkající veselý obličej.

Autor na projektu stále pracuje a přispívají i další Aktuálně se připravuje verze, kde by měl být zobrazen progres nahrávání , což mi doteď dost chybělo. Bohužel, jak projekt “bobtná”, tak je trochu omezení Atmega 328P, ale myslím, že je tam ještě nějaký prostor na optimalizaci, na kterou zatím nedošlo. Zdroják vypadá celkem čitelně, rád bych dodělal podporu MZF pro Sharp, ale jestli na to v dnešní hektické době bude čas, to je otázka Mrkající veselý obličej.

Příspěvek byl publikován v rubrice Sinclair, ZX Spectrum se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

6 komentářů: Arduino jako kazeťák – TZXDuino, CASDuino, Arduitape

  1. hlide fremen napsal:

    Hi,

    would it be possible to make it work with MZ-700/800? or are there fundamental differences this project cannot address?

    Regards

    • Martin napsal:

      I think it is possible. It just needs to change the code. If someone has time and competency to look at it, it would be nice. I plan to look at it later, but it does not have a priority, so it could be pretty late ;-).

      Best regards

      Martin

    • Duncan Edwards napsal:

      Verze Arduitape WAV by měla spolupracovat se společností Sharpe, pokud jsou soubory převedeny na WAV předem, ale v současné době není plánováno přidání formátu MZF do CASDuino nebo TZXDuino.
      Jak si dokážete představit, existuje mnoho lidí, kteří požadují, aby jejich počítače byly podporovány, a protože hlavní programátor opustil projekt, je stále těžší přidávat všechny různé formáty.
      Máte-li jakékoli dotazy, kontaktujte mě na Facebooku http://www.facebook.com/arduitape/ nebo na blogu http://www.arduitape.blogspot.co.uk

      Duncan

      • Martin napsal:

        Hi Duncan,

        thanks for the firmware with percentage, this is nice and important feature. I know there is possibly a lot of different platform requests. I was thinking of implement the .MZF functionality myself, not to bother you. It should not be very difficult, just to find the time 😉

        Kind regards

        Martin

  2. Jarda napsal:

    Jinak poslední verzi včetně popisu zapojení a podpory ZX81 si můžete stáhnout zde
    https://github.com/sadken/TZXDuino . Jarda

  3. Ricky napsal:

    I think I found a fundamental floor with using on Sharp MZ computers. I tried the same audio library and arduino device and the Sharp is fussy about the audio quality. Namely because the Arduino models this runs on use PWM instead of DAC for the audio and the Sharp doesn’t like it. I have tried making an updated unit but failed to drive enough amps to the audio with the new boards. .. watch this space..

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *