HxC software pro levný USB flash disk Floppy Emulator GOTEK

Už před více než rokem jsem psal o alternativním firmwaru Hervé Messingera pro relativně levný floppy emulátor GOTEK, který umožnil pohodlnou emulaci Amiga disketové mechaniky. Pro ostatní počítače bylo potřeba použít s určitými omezeními některou z mnoha verzí GOTEK floppy emulátoru a nebo poměrně drahý HxC Floppy Emulátor, který vyrábí a prodává Lotharek po dohodě s autorem, kterým je Jean-François Del Nero (Jeff). Problém HxC emulátoru je cena. Ne úplně každý má nebo může vysolit 60 nebo 100 EUR na několik mechanik pro naše mazlíčky. Jean-François však na jaře přišel s HxC firmwarem pro levný GOTEK a to už zní velmi zajímavě.

Gotek_HxC_programming   Gotek_HxC_Programming_bootloader_s   Gotek_HxC_working_in_JustCPC_2

Na rozdíl od Hervé Messingera, který dal GOTEK firmware pro Amigu komunitě zdarma (a hned toho využili chytráčci a spekulanti), tak Jean-François Del Nero si účtuje za firmware pro jeden GOTEK 10 EUR. To mi přijde celkem rozumné. Samotný GOTEK koupíte okolo 420 Kč, k tomu 280 Kč za HxC firmware a jste na 700 Kč. Není to úplně málo, ale ve srovnání s 1700-2800 Kč za HxC emulátor od Lotharka je to za pusu.

Fyzicky vše funguje tak, že Jeffovi pošlete e-mail, domluvíte se, následně pošlete na PayPal X×10 EUR, podle toho, kolik chcete naprogramovat mechanik, Jeff Vám vytvoří účet na serveru a pošle přihlašovací údaje. Ty pak použijete ve flashovací aplikaci. Vidíte počet kreditů a každým naprogramováním GOTEKu se jeden kredit odečte. Jednoduché a funkční. Programuje se klasicky přes SMT32 bootloader, takže je potřeba do floppy emulátoru připájet pár oboustranných pinů na připojení TTL sériového adaptéru, stejně jako při programování Amiga verze. Jen použijete pro programování HxC Serial Bridge.

S HxC GOTEKem můžete pracovat ve třech režimech. NORMAL MODE – v tomto režimu vše funguje jako na originálním HxC Floppy Emulátoru, musíte připojit navíc tlačítko a displej. Tlačítky pak na displeji vybíráte disk image. INDEXED MODE – v tomto režimu stačí standardní přeprogramovaný GOTEK, obrazy disků se musí jmenovat DSKA0000.HFE, DSKA0001.HFE, DSKA0002.HFE, … a jen vybíráte standardními tlačítky GOTEKu číslo obrazu. Toto je dobré pro počítače, kde zatím neexistuje diskový manažer a když se Vám nechce/nehodí přidávat LCD displej. AUTOBOOT MODE – využívá AUTOBOOT.HFE s diskovým manažerem pro příslušný počítač. Zatím existují manažery pro Amigu, Amstrad CPC a Atari ST. Pomocí diskového manažeru vyberete obrazy, které přiřadíte do slotů, jejich čísla pak volíte tlačítky na mechanice.

JustCPC_Martin_SCR_CAT-run-HXC   Gotek_HxC_.CPC_Floppy_Manager

Připojení displeje a tlačítka není nic složitého. Připojuje se na stejné piny na které jsou připojené standardní LED sedmisegmentovky. Firmware pozná, jaký displej je připojený. LCD displej je standardní I2C 16×2 displej, který koupíte na eBay za pár kaček. Samotný displej stojí okolo $2 USD, I2C board $1 USD a komplet cca $3,50 USD. Navíc musíte přidat 2 pull-up odpory na +5V. Tlačítko se připojuje na stávající konektor na pozici JA.

Gotek_HxC_I2C_pullups   Gotek_HxC_working_in_JustCPC

U CPC se v pohodě obejdu bez displeje, ale k ostatním počítačům se šikne. Přemýšlím, že nakreslím malou destičku, která zkombinuje I2C adaptér se zvukovou úpravou. Přece jen krokování hlavičky disketové mechaniky má něco do sebe Mrkající veselý obličej. Jediná nevýhoda je, že takováto kombinace vyjde o dost dráž než z eBay, ale já nemám rád moc drátů a velké bastly, k čemuž samostatná zvuková destička trochu směřuje. No, uvidíme.

JustCPC_Martin_SCR_Batman   JustCPC_Martin_SCR_VANITY

Příspěvek byl publikován v rubrice Moderní projekty, Nezařazeno se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

5 komentářů: HxC software pro levný USB flash disk Floppy Emulator GOTEK

  1. Roman napsal:

    > krokování hlavičky disketové mechaniky má něco do sebe
    Presne tak:-) Preto m8m k NCB pripojené 2x 5,25 mechaniky

    > Jediná nevýhoda je, že takováto kombinace vyjde o dost dráž než z eBay
    Na maličké veci je super oshpark… $5 usd za 2.54×2.54cm dosku, poštovné zadarmo
    a dostaneš 3 kusy

  2. radim napsal:

    cau. pokud desticka zbude, tak bych mel zajem 🙂

  3. Martin napsal:

    Fungovalo by to na Sharp mz 800? Mam HDS systém, prečíta diskety 1,44MB. Žiaľ len niekedy

    • Martin napsal:

      Ja jsem zkousel HxC a chodil mi, Mikes ma myslim taky HxC u MZ-800 i MZ-2500. Taky by mohl fungovat FlashFloppy firmware, ale nevim, jestli ho ma nekdo vyzkouseny.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *