Replika MZ-1E24 – RS-232C pro Sharp MZ80B, MZ-700 a MZ-800

Díky obětavé práci Michala Medka, pečlivé kontrole a úpravám Radka Suka a dalších z našeho malého týmu nadšenců, se na světlo světa dostává další replika. Tentokrát se jedná o desku sériového rozhraní s označením MZ-1E24. Deska je poměrně jednoduchá. Základem je obvod SHARP LH0084 (Z80-SIO) a kromě něj deska obsahuje adresační logiku, generátor frekvence, měnič +/-12V a vstupně/výstupní budiče RS-232C.

1e24  MZ-1E24_Martin_final

Neznáme nikoho, kdo by tuto desku vlastnil v originále. Použili jsem tedy pouze uživatelský a servisní manuál a jedinou malou fotku z webu www.sharpmz.org. Karl-Heinz, který tento web spravuje, nás paradoxně nasměroval zpět do Čech na Pavla Vaňka, který ale měl jen právě tu dokumentaci zveřejněnou na sharpmz.org. Michal Medek tedy nakreslil schéma a následně i desku podle dostupné dokumentace. Proběhlo pár připomínkových koleček a Radek Suk vše doladil do dokonalosti a nechal vyrobit desky v Seeedstudiu, jako obvykle.

Desky přišly v pondělí a jejich osazení bylo otázkou chvilky. Nejproblémovější součástkou se ukázal měnič, který už není dostupný. Náhrada, kterou jsme si našli se ukázala jako poměrně dobrá, ale také hůře dostupná a navíc docela drahá. Ale vypadá pěkně, možná doplním na měnič ještě „rádobypůvodní“ štítek Mrkající veselý obličej Také se nám vytratilo označení desky z popisky, ale jinak musím říci, že jsem s deskami velice spokojen. Dal jsem si tentokrát pozor i na kondíky a osadil historické kousky. Pravda, zbaběle jsem tentokrát šel raději do patic, protože vše bylo méně vyzkoušené, ale druhý kousek už osadím bez nich.

MZ-1E24_Martin_top   MZ-1E24_Martin_bottom 

Deska šlapala na první zapojení. Sharp používá nestandardně na kartě „samice“, ale bez problémů šel proti PC použít M/F Laplink kabel, který mají v GME pod označením CAB230.

Nejdřív jsem zkoušel kartu z BASICu. Oříšek byl, odkud pustit BASIC, když v horním slotu mám místo Unikarty právě MZ-1E24. Kazeta mi přišla zbabělá, tak jsem do spodního slotu strčil ROMdisk. I to mi ale nepřišlo optimální, protože program pak musím ukládat na kazetu. Tak jsem vyšrouboval konektory z vany a do spodního slotu dal Quick Disk interface a do horního MZ-1E24. To mi konečně přišlo pro repliku optimální (replika řadiče FDD zatím není) a mohl jsem rychle spouštět BASIC i ukládat a načítat programy.

Ono tedy, ty programy nejsou dlouhé, BASIC kartu sériového rozhraní přímo podporuje. Nejdříve jsem vyzkoušel komunikaci ze Sharpa do PC

MZ-1E24_BASIC_Send   MZ-1E24_HyperTrm

a následně i opačný směr z PC do Sharpa.

MZ-1E24_BASIC_Receive

Rád bych napsal slušný komunikační software pro CP/M, který by kromě MZ-1E24 podporoval i implementaci SIO v Unikartě. Nejjednodušší asi bude přímo podpora XMODEM, ale musím nejdřív zjistit, jak je to s podporou sériové komunikace v Sharp CP/M vůbec. Zda bude možné využít zařízení TTY: nebo zda je nutné vše napsat od píky, včetně obsluhy Z80-SIO. Pokud podpora v CP/M není, nejlepší by asi bylo ji tam dodělat, ale to zní jako běh na delší trať. Nicméně podle Lamačovi dokumentace by nějaká být měla. Dodělám FDC MZ-1E05 a pustím se do toho.

Příspěvek byl publikován v rubrice MZ-700, MZ-800, SHARP. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

9 komentářů: Replika MZ-1E24 – RS-232C pro Sharp MZ80B, MZ-700 a MZ-800

  1. Práce napsal:

    Je to chyba u mě nebo nevím, ale servisní manuál mi nejde stáhnout, PDF soubor se nenačte.

  2. viktor napsal:

    zdravim, mam doma SHARP MZ800 s asi 30kg prislusenstvom.. neviete o niekom, kto by to kupil?

  3. Pingback: Replika disketoveho radice Sharp MZ-1E05 pro MZ-700/800 | Martinův 8-bitový blog

  4. Peter napsal:

    Where can I get such a board? I have an MZ-80B

    • admin napsal:

      I will have to look, if I find a spare board, but I am not sure. Try me after the weekend. We could make another batch if more people will be interested.

  5. Pingback: RS232 monitor/tester s bonusem – T232 od GGLABS | Martinův 8-bitový blog

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *