RS232 monitor/tester s bonusem – T232 od GGLABS

Určitě se vám už někdy stalo, že potřebujete komunikovat po RS-232c a ono to nefunguje. A teď je otázka, kde je chyba? Je špatně zapojený kabel? Nějaká strana nevysílá nebo nepřijímá? Že by handshaking? Na tento poměrně častý problém (alespoň u mně) existuje poměrně jednoduché řešení – RS232 monitor/tester. Ten vám ovšem nepomůže, pokud zjistíte, že na vině je špatně zapojený kabel. To je bohužel celkem časté, protože jsou různé standardy připojení na desku, kabely jsou přímé, překroucené, s částečně nebo plně zapojeným handshakingem a některé naše 8-bitové potvůrky přistupují navíc k zapojení zdánlivě standardních konektorů poměrně “kreativně”.  No a tady může pomoci jednoduchý monitor/tester T232 od Gabriela Gorly z GGLABS.

T232_bargraph_working   T232_2cLEDs_working_detail

Gabriele Gorla z GGLABS navrhnul jednoduchý RS232 monitor s 9-pinovými D-Sub konektory. To samo o sobě není až tak nic převratného. RS232 monitorů najdete celkem dost, ale Gabriele doplnil kromě indikačních LED i DIL vypínač, kterým je možné jednotlivé signály přerušit a navíc všechny signály vyvedl na konektory, takže dostal toto zařízení na trochu jiný level.

T232_bargraph   T232_bargraph_angle

Standardně je T232 zapojený jako běžné RS232 monitory, tj. včleníte ho kdekoli do kabelu. Na jedné straně je 9-pinová D-Sub samice, na druhé straně samec, zapojení 1:1 a na všech signálech LED přes odpor na zem. Kterýkoli signál nebo třeba všechny můžete navíc přerušit 8-pólovým DIL vypínačem. Všechny signály jsou navíc vyvedeny na socketové SIL lišty před a za vypínačem. A to je právě to kouzlo.

T232_bargraph_working_detail   T232_2cLEDs_working

Otevírá totiž minimálně dvě možnosti jejich využití. Můžete při rozpojeném DIL vypínači jednoduchými propojovacími drátky (perfektně se mi osvědčily levné čínské do breadboardu, ale poslouží i obyčejný drátek) zcela změnit zapojení kabelu. Nejčastější změna asi bude prohození RX/TX, ale dokážu si i představit změny v handshakingu a při například zrcadlově zapojeném kabelu můžete úplně změnit zapojení. Prostě univerzál. Druhá možnost pak je snadné připojení komunikační linky do logického analyzátoru nebo osciloskopu, když je potřeba sledovat “cvrkot”.

T232_rewiredTX-RX

DPS můžete využít i pro trvalejší účely, sám si asi jednu osadím bez DIL vypínače s natvrdo prohozeným RX/TX, protože toto je poměrně časté a hodí se mít po ruce křížení, stejně tak, jako gender changer, který ale snadno koupíte.

Zapomněl jsem ještě na jednu drobnost. DPS je navržená tak, že jako indikátory můžete osadit buď DIL LED bargraf nebo samostatné 3 mm LED. Ty se dají osadit pak třeba ve dvoubarevném provedení a můžete tak sledovat i logické úrovně a nepřítomnost napětí na jednotlivých signálech. Na RS-232C jsou logické úrovně indikovány záporným nebo kladným napětím 3-15V, obvykle +/-12V, a 0V je zakázaný stav (neaktivní signál). Navíc RX/TX mají naopak 0 a 1 proti řídícím signálům, ale to už se vzdalujeme od popisu adaptéru.

T232_2cLEDs   T232_2cLEDs_angle

Gabriele zveřejnil schéma zapojení i Gerber soubory pro výrobu DPS, takže se můžete vydat vlastní cestou, což jsem udělal já. Pokud se Vám nechce vyrábět desky, shánět součástky ani pájet, Gabriele nabízí na svém malém shopu nebo eBay samostatné DPS, DPS se součástkami nebo kompletně sestavené T232 za celkem přijatelný peníz.

Příspěvek byl publikován v rubrice Moderní projekty se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

7 komentářů: RS232 monitor/tester s bonusem – T232 od GGLABS

  1. PvvS napsal:

    Hmm, tak tohle jsem si před vánocema vyráběl na univerzálu.. Akorát bez DIL vypínače 🙂 . A hned ta diagnostika šla líp.

  2. Sillicon napsal:

    Moc pěkné, také mám kdesi v šuplíku zbastleno něco podobného, jen to není nic tak hezkého. 🙂
    Pokud bys náhodou dělal další várku destiček tak na mne mysli ;-).

  3. jirka napsal:

    moc pěkné – ideálně využité místo, nic nechybí a nepřebývá
    (možná jen dírky v rozích, aby se dala zespod dát ochranná protibincová/protizkratová destička)

  4. Václav napsal:

    Je ještě k dispozici plošnák ? čeká mne na jaře testování DECT modémů s Mikrotikem, tohle by se mi hodilo.

  5. melsoft napsal:

    Pokud ještě někdo nenašel, tak na Thingiverse je model polokrabičky pro tenhle přípravek:

    https://www.thingiverse.com/thing:2042601

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *